Aktier: Clinton puster optimisme ind i markederne

Efter en uge, der samlet set gav et fald i det danske eliteindeks på små 5 pct., hvoraf de 1,2 pct. stammede fra fredagens handel, så ser det ud til, at markederne vil drage et lettelses suk mandag, når handlen går i gang.

Over det meste af verden stiger aktierne, efter at det amerikanske forbundspoliti, FBI, har skrinlagt undersøgelsen af Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over det meste af verden stiger aktierne, efter at det amerikanske forbundspoliti, FBI, har skrinlagt undersøgelsen af Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton.

FBI-chef James Comey skriver i et brev til medlemmer af Kongressen, at forbundspolitiet fortsat mener, at der ikke er grundlag for at rejse sigtelse mod Clinton på baggrund af hendes såkaldte e-mailsag.

De amerikanske aktiefutures ligger til plusser på mellem 1,3 og 1,6 pct., og futures på det tyske DAX-indeks stiger med 1,2 pct.

NOVO IGEN I FOKUS

Selskabsspecifikt kan Novo Nordisk, der faldt med 3,2 pct. til 229,30 kr. i fredags, igen komme i fokus. Selskabet har nu fået fået skåret sit kursmål med 11 pct. til 310 kr. hos amerikanske Goldman Sachs, der gentager anbefalingen "køb".

Analytikerne hos tyske Berenberg har ligeledes sænket kursmålet for aktien til 290 kr. fra 330 kr., mens anbefalingen "hold" fastholdes, skriver Bloomberg News.

Novo har i år mistet 41,1 pct. på aktiekursen, hvor investorerne siden medicinalkæmpens regnskab for andet kvartal har skippet medicinalaktierne, efter at ledelsen har meldt ud, at prispres på det amerikanske marked kommer til at begrænse væksten i de kommende år. De toner blev bekræftet i regnskabet for tredje kvartal i forrige uge, hvor de foreløbige forventninger til 2017 peger på begrænset vækst.

NY ORDRE TIL FLS

Ingeniørkoncernen FLSmidth har vundet en mindre kontrakt i Australien til en værdi af 12 mio. dollar. Aftalen indebærer, at FLSmidth skal levere pyrobehandlings- og knusningsudstyr til kinesiskejede Tianqi Lithium Australia. Det nye anlæg vil per år omdanne cirka 161.000 ton af spodumenkoncentrat til 24.000 ton litiumhydroxid til det voksende globale marked for litium-ion-batterier.

Selskabet kan desuden se kobberprisen stige 2,8 pct. til over 5000 dollar per ton. Bloomberg News skriver, at hedgefonde i stort omfang er begyndt at spekulere i stigende kobberpriser. Fondenes såkaldte "lange positioner" - det vil sige væddemål på stigende priser - har aldrig været større målt på antallet af futurekontrakter, skriver nyhedsbureauet.

FLS-aktien faldt med 0,4 pct. til 239 kr. i fredags.

Chr. Hansen får et nyt kursmål på 400 kr. mod tidligere 435 kr. hos JPMorgan Chase, fremgår det af data fra Bloomberg News. Anbefalingen lyder fortsat på "neutral". Aktien i ingredienskoncernen lukkede negativt i fredags med et fald på 1,1 pct. til 385,60 kr.

Også Jyske Bank, der faldt med 0,8 pct. fredag til 293,90 kr., har fået sænket kursmålet til 325 kr. fra 350 kr. af JPMorgan Chase. Anbefalingen er stadig "overvægt". Ligeledes har TDC har fået sænket kursmålet til 42 kr. fra 45 kr. af UBS, der holder fast i anbefalingen "køb". Teleaktien faldt med 2,7 pct. til 35,61 kr. i fredags.

TOPDANMARKS ANBEFALING SÆNKET

Udenfor eliteindekset har det svenske finanshus SEB sænket anbefalingen af Topdanmark-aktien til "hold" fra "køb". Samtidig er kursmålet sænket til 183 kr. fra 198 kr., viser data fra Bloomberg News. En aktie i Topdanmark faldt fredag 4 pct. til 172,30 kr.

Aktiekursen er faldet, siden et opkøbstilbud fra forsikringskoncernens finske hovedaktionær, Sampo, udløb for et par uger siden. Finnerne havde budt 183 kr. per aktie og sidder nu på mere end 40 pct. af Topdanmark.

Der kan også komme lidt fokus til Danske Andelskassers Bank, der faldt med 4,3 pct. til 3,33 kr. i fredags. Banken har ifølge Børsen afslået et bud fra Spar Nord i juni, selv om buddet lå langt over børskursen - men storaktionær Lind Invest er åben for et salg.

Og så har Copenhagen Network nedjusteret forventningerne til årets resultat, fordi det udloddede et for stort udbytte tidligere på året. Samtidig bliver planerne om at etablere en finansiel koncern opgivet, fortæller selskabet i en meddelelse til fondsbørsen.

Selskabet, som er en mere eller mindre tom børsskal efter salget af Comendo i slutningen af 2014, udloddede 0,46 kr. per aktie, svarende til i alt godt 16,5 mio. kr. Udbyttet blev udloddet på en ekstraordinær generalforsamling i juli, men beløbet oversteg selskabets frie reserver.

Copenhagen Network-aktien steg fredag 1,8 pct. til 1,73 kr.