Aktier: Clinton og Volkswagen kører C20 i minus

Samtlige aktier i det toneangivende danske eliteindeks, C20 Cap, ligger ved middagstid i rødt terræn med Genmab og Novo Nordisk som bundskraberne.

Samlet falder indekset 0,6 pct. til 965,23. Den negative tendens kan blandt andet tilskrives et tweet fra Hilllary Clinton, og at investorerne har trukket i håndbremsen over for Volkswagen-aktien. Den samme tendens ses ude i Europa.

Det vurderer afdelingschef i Sydbank Ole Kjær Jensen over for Ritzau Finans

Den amerikanske præsidentkandidat Hillary Clinton reagerede sent mandag på en artikel i New York Times, der beskrev, hvordan lægemidlet Daraprim var blevet 50-doblet i pris, kort efter at rettighederne til lægemidlet blev købt af et andet selskab.

Hillary Clinton gik efterfølgende på Twitter for at varsle en plan mod høje priser på receptpligtig medicin, og det er gået ud over de danske og øvrige europæiske biotekselskaber.

Genmab, der falder 3,4 pct. til 639,50 kr., er hårdest ramt efterfulgt af Novo Nordisk og Novozymes, der dykker henholdsvis 2,4 pct. 369,10 kr. og 2,1 pct. til 285,10 kr.

De mindste fald i C20 tilfalder tirsdag middag Jyske Bank og Chr. Hansen, der begge falder godt 0,6 pct. til henholdsvis 379,90 kr. og 363,10 kr.

Med til at skabe den kedelige stemning er også weekendens melding fra Volkswagen, der angiveligt har snydt med tests og derfor risikerer at få en bøde på op til 18 mia. dollar, svarende til 117 mia. kr. I går faldt VW 18,6 pct., og i dag fortsætter bilaktien samme nedadgående kurs med et fald på 5,9 pct. til 124,40 euro.

- Bilaktierne er med til at skabe dårlig stemning i hele Europa. Det skaber stor usikkerhed, når der er udsalg i nogle bestemte aktier, og så bliver hele markedet trukket med ned. Døden skal jo have en årsag, siger Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

Blandt sidepapirerne er der godt nyt til MT Højgaard, der ejes af Højgaard Holding og Monberg & Thorsen. Virksomhedens datterselskab Greenland Contractors har fået forlænget sin nuværende kontrakt med U.S. Air Force på driften af Thule-basen med et halvt år. Aftalen strækker sig fra den 1. oktober og et halvt år frem med mulighed for forlængelse på yderligere op til et halvt år, hedder det i en meddelelse.

Det sender aktien i Højgaard Holding op med 3,2 pct. til 425 kr.

Både Jyllands-Posten Erhverv og Berlingske Business skriver desuden tirsdag, at A.P. Møller-Mærsk er den helt oplagte køber til en aktiepost, angiveligt i Dong Energys olie- og gasdivision, ved energiselskabets forestående børsentre.

Mærsks B-aktie ligger i tirsdages handel i den bedste tredjedel af C20 Cap-indekset, men dykker alligevel 0,9 pct. til 10.560 kr.

Katrine Overgaard orienterer om aktiemarkederne