Aktier: Chr. Hansen trækker ned i rødt C20

De danske aktier fortsætter gårsdagens negative udvikling tirsdag, hvor særligt ingredienskoncernen Chr. Hansen trækker ned blandt elitepapirerne, efter at have offentliggjort et regnskab der skuffede investorerne.

Det samlede eliteindeks, C20 Cap, falder ved middagstid 1,3 pct. til 1000,1, og dermed følger de danske værdipapirer udviklingen i resten af Europa. Efter sidste uges "rebound" er markederne igen præget af stor usikkerhed som følge af den britiske brexit-afstemning og de efterfølgende politiske udfordringer.

- Vi ser stadig et politisk kaos i England. Vi havde en del opture i sidste uge, og i Danmark blev hele brexit-tabet fjernet. Nu er der kommet mere usikkerhed ind i markedet igen. Man kan sige, at det er tømmermænd efter det pæne "rebound" i sidste uge. Et svækket pund er også med til at give noget usikkerhed i markedet, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør for aktier i Sydbank, til Ritzau Finans.

Blandt de danske selskaber har ingredienskoncernen Chr. Hansen præsenteret sit regnskab for tredje kvartal af det forskudte regnskabsår 2015/16. I perioden har virksomheden leveret lidt under det forventede på samtlige nøgleposter, og selskabets aktie falder 5,3 pct. til 422,30 kr.

Kursudviklingen kan skyldes, at koncernen, der blandt andet sælger produkter til brug i landbruget, er mere presset af lave priser på mælk og kød markedsforhold, end man umiddelbart kunne forvente.

Ole Kjær Jensen fremhæver særligt den svage udvikling i forretningsområdet Health & Nutrition, som er en af selskabets tre divisioner. Her lød væksten på 3 pct. mod 6 pct. i den samme periode året før.

- Det var et lidt skuffende regnskab specielt på Health & Nutrition-delen. Selve resultatet er også lidt under det forventede, siger han.

Derudover er selskabet også påvirket negativt af valutasvækkelser, og det gør, at indtjeningen, der på driften lød på 71 mio. euro, lander svagere end forventet.

I forbindelse med regnskabet fastholder Chr. Hansen sine forventninger til regnskabsåret 2015/16 og venter dermed fortsat en driftsmargin, EBIT-margin, før særlige poster på over 27,1 pct. og en organisk salgsvækst på 10-12 pct. Samtidig regner koncernen fortsat med frie pengestrømme på over 151 mio. euro, som var niveauet i sidste regnskabsår.

- En del havde nok håbet på en opjustering af den organiske vækst. Det kom ikke til at ske, og det skuffer investorerne. Aktien er også dyrt prissat, og derfor skal de også leve op til de høje forventninger, siger Ole Kjær.

DANSKE BANK UNDER PRES

Fra finanssektoren har Danske Bank, der falder 1,9 pct. til 168,90 kr., været under luppen hos Credit Suisse. Den schweiziske storbank har ifølge data fra Bloomberg sænket kursmålet med 6 kr. til 203 kr., men beholdt den positive anbefaling "outperform".

Smykkeselskabet Pandora havde en hård mandag og faldt 4 pct., efter at stigende sølvpriser ifølge iagttagere i markedet var med til at presse aktien. Tirsdag falder sølvpriserne ganske vist, men Pandora-aktien tager alligevel et dyk på 1,4 pct. til 854,50 kr.

Det olieeksponerede konglomerat A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie falder 2 pct. til 8715 kr., ser ud til at blive påvirket af, at olieprisen dykker tirsdag middag med omkring 2,1 pct. i forhold til mandagens niveau.

TDC ER DEN ENESTE AKTIE I PLUS

TDC-aktien kan som den eneste aktie i eliteindekset glæde sig over en stigning på 0,7 pct. til 33,70 kr. Ifølge Ole Kjær Jensen er det ikke selskabsspecifikke nyheder, der er årsag til stigningen. Forklaringen kan derimod være, at investorerne søger over i de mere defensive aktier - som eksempelvis TDC.

- Vi har set en vis tendens til en søgning mod de defensive aktier. Det er dem, der har trukket markedet ganske betragteligt på det seneste, siger han og fremhæver også Novo Nordisk som et eksempel.

Novo Nordisk-aktien falder en smule med 0,4 pct. til 366,40 kr. tirsdag middag.

ONXEO FÅR FORLÆNGET PATENTBESKYTTELSE

Uden for eliteindekset stormer biotekselskabet Onxeo frem med dagens indtil videre største stigning på 17,5 pct. til 28,90 kr. Selskabet har fået en såkaldt "Notice of Allowance" fra de amerikanske patentmyndigheder for det primære AsiDNA-patent, hvilket forlænger beskyttelsen indtil 2031.

Topsil har også en god dag på børsen, hvor aktien stiger 2,9 pct. til 0,29 kr. Selskabet har indgået aftale med direktionen om at fratræde, efter at selskabet i sidste uge gennemførte et salg af selskabets siliciumforretning til Globalwafers fra Taiwan og fremover blot vil være et mindre ejendomsselskab.

Forsikringsselskabet Tryg, der falder 1,2 pct. til 120,70 kr., har fået sænket kursmålet hos svenske Handelsbanken til 155 kr. fra 162 kr., mens anbefalingen fortsat er "køb", fremgår det af data fra Bloomberg.

Derudover oplyser Mols-Linien, der stiger 1,3 pct. til 80 kr., at en afgørelse om selskabets afnotering fra fondsbørsen, som en række aktionærer har sendt en klage over til Erhvervsankenævnet, vil komme omkring 15. august.

Den sag er dog, siden klagen blev indsendt, blevet ekstra speget af, at rederiets af to største aktionærer, Polaris og Lind Invest, i mellemtiden overvejer et samarbejde, hvor man vil nå over 90 pct. af stemmerne og dermed kan tvangsindløse de mindre aktionærer.

/ritzau/FINANS