Aktier: Chr. Hansen topper rødt marked

Ingredienskoncernen Chr. Hansen ligger i top i et rødt aktiemarked fredag morgen. Aktien falder "kun" med 0,7 pct. til 419,70 kr. uden selskabsspecifikke nyheder.

Generelt ser det rødt ud for eliteaktierne i C20 Cap-indekset, der falder med 1,4 pct. til 100,6 efter 15 minutters handel.

FLSmidth-aktien er fortsat i modvind fredag morgen efter et skuffende regnskab torsdag, hvor aktien faldt med 6,4 pct. Faldet fortsætter fredag med 0,7 pct. til 250 kr. Regnskabet - der i markedet blev tolket som en rodet omgang grundet planer om frasalg - viste en svagere driftsindtjening end ventet.

- Selv om FLSmidth rent faktisk gør det godt, er de i en branche, der er ekstremt presset, så længe råvarepriserne ligger, hvor de ligger. Der er færre opgaver at byde på, og selskabet er inde i en ond cirkel, sagde Torben Høyer, der er chefaktierådgiver i Nordea, til Ritzau Finans, inden børsen åbnede.

Pandora forsatte i rekord torsdag med den tredje lukkerekord i streg, men fredag morgen er stimen brudt, og aktien falder med 1,7 pct. til 835,50 kr. Smykkekoncernen kom med regnskab for tredje kvartal tirsdag, som blandt andet indeholdt en fastholdelse af forventningerne til regnskabsåret 2015 med en forventet omsætning på mere end 16 mia. kr. og en EBITDA-margin på 37 pct. for helåret.

- Jeg mener, at stigningerne har været ganske velfortjente. De kom ikke med et fantastisk men dog et godt regnskab, hvor tiltroen til det amerikanske marked blev styrket. Den langsigtede vækstforretning er på plads, og får de gang i eksempelvis salget i øreringe i USA, ser det godt ud, lød det fra chefaktierådgiveren.

Carlsberg falder fredag morgen med 1,4 pct. til 595 kr., men brusen efter spareplanen, der blev lanceret i onsdags, behøver ikke at være gået af aktien endnu.

- Nu er der kommet en spareplan, tidligere end vi havde regnet med - og den var bedre end ventet. Lige som aktien fortsat er billig i forhold til konkurrenterne, siger han.

William Demant ligger som bundprop med et fald på 4,6 pct. til 604 kr. Selskabet leverede markedsopdatering for tredje kvartal torsdag, og det har fået Nordea til at sænke sin anbefaling af høreapparatsproducenten til "hold" fra "køb". Kursmålet hæves til 665 kr. fra 630 kr.

- Aktien har bare gjort det, den skulle. Derfor ændrer vi vores anbefaling, begrunder Torben Høyer ændringen.

William Demant rapporterede torsdag om bedring i Tyskland og Storbritannien og kaldte udviklingen i årets første ni måneder tilfredsstillende, da der var en vækst i engrossalget af høreapparater, som oversteg den generelle vækst på markedet. Og på baggrund af udviklingen i tredje kvartal fastholder William Demant forventningerne til hele året. Selskabet venter derfor fortsat et driftsoverskud (EBIT) i størrelsesordnen 1,8-2,0 mia. kr. for 2015.

A.P. Møller-Mærsks B-aktie falder med 1,5 pct. med 9800 kr., efter at prisen for at fragte en container fra Kina og ud i verden er faldet for anden uge i træk. Raterne faldt gennemsnitligt med 15,1 pct. i denne uge, viser tal fra Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der dækker over spotpriser på fragt fra Shanghai til en stribe destinationer i verden.

Sidste uge faldt raterne med 15,5 pct., efter at de steg over 40 pct. i den sidste uge i oktober, hvor en række af de store rederier havde varslet rateforhøjelser per 1. november. Udviklingen i raterne er vigtig for containerrederiet i konglomeratet, Maersk Line.

Dagens regnskaber skal findes udenfor eliteindekset, hvor Chemometec, der blandt andet laver analyseudstyr til celletælling, kommer med regnskab for første kvartal i det forskudte regnskabsår 2015/16. Selskabet har været årets børsraket på fondsbørsen i København med en stigning på 286 pct. Aktien stiger fredag morgen i de første handler med 0,8 pct. til 26,50 kr.

Også shippingkonsulenthuset Erria kan få lidt fokus, da selskabet kommer med en meddelelse for tredje kvartal. Erria venter for hele året et EBITDA-overskud på 3-7 mio. kr. Aktien ligger fredag morgen uændret i 17,70 kr.