Aktier: Chr. Hansen tager føringen i helt grønt C20

Samtlige 20 danske eliteaktier er iklædt grønne farver i middagens handel, hvor ingrediensselskabet Chr. Hansen tager toppositionen.

Foto: Asger Ladefoged. Chr. Hansen er verdens største producent af bakterier, kulturer og enzymer til mejerprodukter, og andre fødevarer. De fleste bakterier fremstilles på selskabets fabrik i Avedøre. Når bakterierne er fremstillet, bliver de pakket og opbevaret i fryselagre ved -55 grader.
Læs mere
Fold sammen

Selve C20 Cap-indekset stiger 2,3 pct. til 984,74, mens Chr. Hansen ligger 3,6 pct. højere i en kurs på 418,90 kr.

- Vi fandt ret hurtigt et leje og holder et flot niveau. Det begyndte med, at vi havde et flot niveau i Asien i morges, og det er rullet videre til Europa. Stigninger i den størrelsesorden vidner dog om, at vi fortsat er inde i en urolig fase, lyder vurderingen fra senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank.

De ledende europæiske indeks i Storbritannien, Frankrig og Tyskland stiger også i omegnen 1,4 - 2,0 pct. efter en fredag med fald. Også herhjemme er mandagens stigning et comeback efter fredagens C20-dyk på 1,2 pct.

BREDT FUNDERET STIGNING

Der er umiddelbart ingen specifikke nyheder, der sender Chr. Hansen øverst på C20-skamlen. Det er investorer i udlandet, der køber op, uden at Martin Munk kan pege på nogen særlig årsag.

- Det er en meget bredt funderet stigning på tværs af forskellige sektorer. Når vi kigger ud i Europa, er det blandt andet finansielle aktier, der stiger. Men det er også både defensive og cykliske aktier, der stiger, fortæller Martin Munk.

Det er netop en bankaktie, der lægger sig på andenpladsen, nemlig Nordea, med en stigning på 3,3 pct. til 68,05 kr.

Herefter ligger Genmab, der ryger op med 3,1 pct. til 787,50 kr. Aktien kører videre på positiv stemning efter selskabets regnskab, der kom onsdag efter børslukketid. Det bemærkelsesværdige her var selskabets forventninger til kræftmidlet Darzalex.

- Der var nogle rigtige positive meldinger omkring Darzalex, der i hvert fald har overgået vores forventninger og formentlig også andre aktørers forventninger. Det virker til, at den bare rider videre på den bølge, og der er også analytikere, der har reageret ved at løfte kursmålene, siger Martin Munk.

Uden for C20 tiltrækker Zealand Pharma sig også masser af positiv opmærksomhed fra investorerne, der sender aktien op med 8,9 pct. til 122,5 kr. Det sker, efter at selskabets franske partner, Sanofi, har oplyst, at de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, har accepteret at gennemgå registreringsansøgningen for kombinationsmidlet Lixilan til behandling af type 2-diabetes.

FEM SELSKABER KLAR MED REGNSKABER

Alle dagens regnskaber skal findes uden for C20 Cap. Første selskab på banen var A&O Johansen, der i fjerde kvartal af 2015 havde et overskud før skal på 115,5 mio. kr. Selskabet levede dermed op til sine egne forventninger om et resultat før skat på 115 mio. kr. Samtidig venter selskabet yderligere fremgang i 2016. Aktien stiger 2,9 pct. til 1950 kr.

Softwareselskabet Simcorp afleverer også regnskab for fjerde kvartal, og selskabets forventninger for hele 2015 lyder på en vækst i omsætningen på 7-12 pct. målt i lokal valuta og en overskudsgrad (EBIT-margin) på 23,5-26,5 pct. i lokal valuta. Simcorp har fået godt med ordrer over de seneste måneder, hvor selskabet har sendt indtil flere ordremeddelelser. Aktien ryger op med 2,1 pct. til 299,50 kr.

Jutlander Bank er også klar med regnskabstal for fjerde kvartal, og banken forventer en primær indtjening på 310-355 mio. kr. Aktien har et plus på 0,6 pct. til 170 kr.

Møns Bank aflægger årsregnskab mandag, og banken forventer et resultat for hele året i størrelsesordenen 30-35 mio. kr. før nedskrivninger på udlån, kursreguleringer og skat. Aktien er ikke blevet ikke handlet mandag.

Aarhus Elite, der driver fodboldklubben AGF, fremlægger regnskabstal for andet kvartal af det forskudte regnskabsår 2015/2016, og selskabet forventer en omsætning i niveauet 100 mio. kr. samt et resultat et sted mellem plus 2 og minus 2 mio. kr. Selskabets aktie stiger mandag morgen med 0,7 pct. til 0,29 kr.