Aktier: Chr. Hansen og Vestas kappedes om førsteplads

De europæiske aktiebørser startede onsdagen i positivt terræn, og stemningen blandt investorerne fik et yderligere løft i løbet af formiddagen, da det kom frem, at Grækenland angiveligt er klar til at acceptere stort set alle de krav, som kreditorerne har stillet - dog ikke uden modkrav.

Læs mere
Fold sammen

- Optimismen er vendt tilbage til aktiemarkedet. Der er rygter om, at grækerne er villige til at acceptere de krav, som kreditorerne har stillet. Det er noget, der har fået stigningerne til at accelerere, siger senioraktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea til Ritzau Finans.

Resten af dagen holdt markedet dog nogenlunde niveauet, og facit for det danske C20 Cap-indeks blev dermed en stigning på 1,39 pct. til 992,28.


Vestas og Chr. Hansen var de helt store højdespringere og kappedes om at blive dagens mest stigende aktie i eliteindekset. Den plads tilfaldt Chr. Hansen med en stigning på 6,7 pct. til 348,30 kr., mens Vestas' aktie lukkede i 347,40 kr. efter en stigning på 4,0 pct.


Investorernes store appetit på Vestas-aktier kom i kølvandet af, at vindmølleproducenten tirsdag aften rundede et i forvejen godt ordrekvartal af med annonceringen af tre nye ordrer i USA med en samlet kapacitet på 537 megawatt (MW).


Samlet nåede Vestas dermed at annoncere ordrer for 2467 MW i andet kvartal, hvilket er det bedste siden andet kvartal 2010, hvor en enkeltaftale på 1500 MW trak kraftigt op.

- Vestas har annonceret langt flere ordrer i andet kvartal end ventet. Vores forventninger til Vestas' ordreindgang ligger noget over konsensus, men selv vores estimat for ordreindtag i andet kvartal - på 1900 megawatt - blev overgået med 30 pct. For hele året er vores forventninger en ordreindgang på 7,9 gigawatt, mens konsensus ligger på knap 7,1 gigawatt. Udviklingen hidtil tyder på, at konsensusforventningerne skal hæves, og det er noget, vi venter, vil understøtte aktien, siger Jesper Bamberger.


Stigningen til Chr. Hansen var belønningen for et stærkt regnskab for tredje kvartal af det forskudte regnskabsår 2014/15, som blev offentliggjort onsdag morgen. Regnskabet viste et driftsoverskud (EBIT) før særlige poster på 63,8 mio. euro i kvartalet, hvilket var over analytikernes forventninger, der ifølge Ritzau Estimates var på 61,4 mio. euro. Især den største division, Cultures & Enzymes, klarede sig flot.

- Det er det altoverskyggende positive element, at det er den største division, der kører frem. De to andre divisioner er faktisk en smule dårligere, end jeg havde regnet med - specielt på indtjeningssiden, siger senioranalytiker Morten Imsgard fra Sydbank til Ritzau Finans.


Chr. Hansen opjusterede samtidig en anelse, når det gælder forventningerne til den organiske salgsvækst og de frie pengestrømme.

Pandora viste også gode takter og steg 3,4 pct. til 743,50 kr. Bank of America hævede tirsdag anbefalingen af aktien til "køb", og onsdag skrev Dagbladet Børsen, at Pandora i Tyskland åbner nye konceptbutikker i rekordhastighed. Det skal vende flere års skuffelser til en massiv fremgang på det store smykkemarked. Antallet af sælgere fordobles, og kravet er overskud.


A.P. Møller-Mærsk lå i starten af dagen også til fremgang, men hen på eftermiddagen skiftede stemningen om selskabet, og det endte med et fald til selskabets B-aktie på 2,2 pct. til 11.860 kr.


- Vi har undret os lidt over, at den ikke er fulgt med markedet op. Vi kan se, at det er udlandet, der ligger og sælger tungt ud af aktien i dag, siger chefhandler Mads Zink fra Danske Bank til Ritzau Finans.


Han noterer sig, at peer-selskaber til Mærsk også klarer sig relativt skidt i forhold til markedet generelt.

- Olieselskaberne er også dem, der klarer sig værst i Europa i dagens handel. Det kan være en forklaring på en del af det, og hvis du kigger på andre shippingselskaber, så ligger de heller ikke og stiger allermest i dag, siger Mads Zink.


Tilbage i den positive afdeling kunne endvidere ses en stigning i Novo Nordisks aktie på 2,1 pct. til 372,40 kr. Novo kom ellers med en skidt nyhed om, at det stopper sin distribution af insulinet Tresiba i Tyskland. Det skyldes et negativt resultat af prisforhandlinger med GKV-Spitzenverband, der er Tysklands nationale sammenslutning af sygekasser.

Uden for eliteindekset steg Nordicom-aktien 6 pct. til 2,13 kr., efter at ejendomskoncernen har fået forlænget selskabets låne- og kreditaftaler til den 31. december 2015 i sidste sekund tirsdag. Dermed kan selskabet forsøge at forhandle en restrukturering på plads.


Rederiet Torm viste ligeledes gode takter og steg 7,2 pct. til 0,50 kr. Selskabet kunne fortælle, at de sidste godkendelser er kommet på plads for, at selskabet kan gennemføre sin restruktureringsplan. I den forbindelse oplyste rederiet endvidere, at det for første halvår af 2015 venter et overskud før skat på 5-10 mio. dollar.

/ritzau/FINANS