Aktier: Chr. Hansen får hård modtagelse i rødt marked

Det danske aktiemarked indleder tirsdagen med nye kursfald og udbygger derved den udvikling, der også gjorde sig gældende i mandagens handel.

Blandt de danske selskaber har ingredienskoncernen Chr. Hansen præsenteret sit regnskab for tredje kvartal af det forskudte regnskabsår 2015/16. I perioden har virksomheden leveret lidt under det forventede på samtlige nøgleposter, og selskabets aktie falder 4,7 pct. til 425 kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Kort efter markedsåbning falder det danske eliteindeks, C20 Cap, med 0,9 pct. til 1004,68. Det følger oven på en mandag, hvor indekset sluttede 0,8 pct. lavere.

Den negative udvikling har også været ventet, idet pilen tirsdag morgen generelt har peget ned på de asiatiske aktiemarkeder, ligesom både amerikanske og europæiske aktiefutures har indikeret kursfald op til markedsåbningen.

Blandt de danske selskaber har ingredienskoncernen Chr. Hansen præsenteret sit regnskab for tredje kvartal af det forskudte regnskabsår 2015/16. I perioden har virksomheden leveret lidt under det forventede på samtlige nøgleposter, og selskabets aktie falder 4,7 pct. til 425 kr.

Kursudviklingen kan skyldes, at koncernen, der sælger produkter til brug i landbruget, er mere presset af lave priser på mælk og kød markedsforhold, end man umiddelbart kunne forvente.

Ifølge Michael Friis Jørgensen, der er aktieanalytiker i Alm. Brand Markets, er det værd at hæfte sig ved en svag udvikling i forretningsområdet Health & Nutrition, som er en af selskabets tre divisioner. Her lød væksten på 3 pct. mod 6 pct. i den samme periode året før.

- Det er lidt et regnskab til den bløde side, hvor Chr. Hansen i øjeblikket er ramt af, at der er lave priser på mælk og kød. Det var kendte forhold, men selskabet er altså lidt hårdere påvirket, end mange havde regnet med, siger han.

Derudover er selskabet også påvirket negativt af valutasvækkelser, og det gør, at indtjeningen, der på driften lød på 71 mio. euro, lander svagere end forventet.

- Og det har betydet, at Chr. Hansen for første gang i en længere periode skuffer, siger Michael Friis Jørgensen, der dog samtidig understreger, at det ser pænt ud i de to øvrige forretningsdivisioner, Food Cultures & Enzymes og Natural Colors.

I forbindelse med regnskabet fastholder Chr. Hansen sine forventninger til regnskabsåret 2015/16 og venter dermed fortsat en driftsmargin, EBIT-margin, før særlige poster på over 27,1 pct. og en organisk salgsvækst på 10-12 pct. Samtidig regner koncernen fortsat med frie pengestrømme på over 151 mio. euro, som var niveauet i sidste regnskabsår.

DANSKE BANK UNDER PRES

Fra finanssektoren har Danske Bank, der falder 1,7 pct. til 169,30 kr., været under luppen hos Credit Suisse. Den schweiziske storbank har ifølge Bloomberg News sænket kursmålet med 6 kr. til 203 kr., men beholdt den positive anbefaling "outperform".

Smykkeselskabet Pandora havde en hård mandag og faldt 4 pct., efter at stigende sølvpriser ifølge iagttagere i markedet var med til at presse aktien. Tirsdag falder sølvpriserne ganske vist, men Pandora-aktien tager alligevel et dyk på 0,8 pct. til 860 kr.

Det olieeksponerede konglomerat A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie falder 0,6 pct. til 8840 kr., ser ud til at blive påvirket af, at olieprisen dykker tirsdag morgen med omkring 1 pct. i forhold til mandagens niveau.

Uden for eliteindekset har Topsil, der stiger 1,8 pct. til 0,29 kr., indgået aftale med direktionen om at fratræde, efter at selskabet i sidste uge gennemførte et salg af selskabets siliciumforretning til Globalwafers fra Taiwan og fremover blot vil være et mindre ejendomsselskab.

Forsikringsselskabet Tryg, der falder 1,2 pct. til 120,80 kr., har fået sænket kursmålet hos svenske Handelsbanken til 155 kr. fra 162 kr., mens anbefalingen fortsat er "køb", fremgår det af data fra Bloomberg News.

Derudover oplyser Mols-Linien, der ligger uændret i 79 kr., at en afgørelse om selskabets afnotering fra fondsbørsen, som en række aktionærer har sendt en klage over til Erhvervsankenævnet, vil komme 15. august.

Den sag er dog, siden klagen blev indsendt, blevet ekstra speget af, at rederiets af to største aktionærer, Polaris og Lind Invest, i mellemtiden overvejer et samarbejde, hvor man vil nå over 90 pct. af stemmerne og dermed kan tvangsindløse de mindre aktionærer.

/ritzau/FINANS