Aktier: Chr. Hansen blev den helt store vinder

Nordea fortsatte sin børsderoute onsdag efter et skuffende regnskab for tredje kvartal, som blev offentliggjort inden børsens åbning. Aktien i den skandinaviske bankkoncern brugte dagen på at cementere sin bundplacering og endte med et fald på 5,5 pct. til 74,60 kr.

I den anden ende af skalaen - og med positivt fortegn - slog Chr. Hansen fast, at der på dagen ikke var en eneste aktie, der nåede den til sokkeholderne. Chr. Hansen sluttede som etter med en stigning på 5,3 pct. til 391,30 kr. Chr. Hansen kom ligeledes med regnskab - for fjerde kvartal - før aktiehandlen begyndte - og det var tal, der overgik analytikernes forventninger.

Samlet endte C20 Cap-indekset med et fald på 0,4 pct. til 967,3. Ligesom Nordea sluttede Novo Nordisk og B-aktien i A.P. Møller-Mærsk med negativt fortegn i dagens handel. Novo dykkede med 1,8 pct. til 357 kr. Der er intet nyt fremme, men faldet kommer efter pæne stigninger fredag og mandag på henholdsvis 4 og 2,5 pct. Tirsdag faldt Novo-aktien dog med 1,8 pct.

Også A.P Møller-Mærsk endte dagen med et fald - på 1,7 pct. til 10.410 kr., efter at Jyske Bank onsdag har sænket anbefaling og kursmål for Mærsk -aktien. Anbefalingen af den lyseblå rederiaktie sænkes til "sælg" fra "reducer", mens kursmålet barberes ned til 9500 kr. fra tidligere 10.000 kr.

NORDEA UDFORDRET

Nordea skuffede med et overskud efter skat på 780 mio. euro, hvilket var en pæn bid under analytikerforventningerne om et plus på 863 mio. euro ifølge Ritzau Estimates. Og det er i særdeleshed handelsindtjeningen, som ikke lever op til forventningerne, mens nedskrivningerne er lave, og omkostningssiden i det hele taget udvikler sig pænt.

- Nordea er udfordret. Det er især "net result from items at fair value" (handelsindtægter eller resultat af poster til dagsværdi, red.), der springer i øjnene. De kommer ud skuffende i forhold til både konsensus blandt analytikerne og vores forventninger, siger analytiker i Jyske Bank Thomas Eskildsen til Ritzau Finans.

Han ser dog også positive momenter i bankens regnskab.


- Det positive er, at Nordea fortsat har udlånsvækst, og at der er en smule stigning i nettorenteindtægterne på lokal valuta. Det er især udlånsvækst i Norge og Sverige, der er årsagen, siger Thomas Eskildsen.

Onsdagens regnskab var det sidste fra den danske topchef Christian Clausen, der siden 2006 har stået i spidsen for banken. I hans tid er antallet af kunder - relationship customers - øget med mere end en million. Der er genereret 27 mia. euro i kapital og kapitalbufferen - Tier 1 - er steget fra 5,9 pct. til 16,3 pct. Det bliver Casper von Koskull, der overtager pladsen efter Christian Clausen.


CHR. HANSEN OVERRASKEDE

For Chr. Hansen bød fjerde kvartal af 2014/15 mest på positive takter med en omsætning på 234 mio. euro og et resultat af primær drift (EBIT) før særlige poster på 73 mio. euro. Det overgik analytikerforventningerne om en omsætning på 228,6 mio. euro og et driftsresultatet før særlige poster på 68,4 mio. euro.

- Vi sluttede året af med et meget godt kvartal, hvor Cultures & Enzymes havde en organisk vækst på hele 12 pct., hvilket er helt fantastisk, siger selskabets topchef, Cees de Jong, til Ritzau Finans.


Oveni foreslår Chr. Hansens bestyrelse udbetaling af et ordinært udbytte for 2014/15 på 0,63 euro (4,7 kr.) per aktie, hvilket samlet løber op i 82 mio. euro svarende til 50 pct. af selskabets indtjening for året.

I toppen af eliteindekset spurtede TDC sidst på eftermiddagen fra GN Store Nord. TDC steg med 1,7 pct. til 35,43 kr., efter at det kom frem, at Telenors discountselskab Bibob sætter prisen på de billigste abonnementer op.

- Telenors discountbrand Bibob er fulgt efter TDC og Telia og har hævet priserne på sit billigste mobilabonnement. Det koster nu 99 kr., hvor det tidligere lå på 89 kr. Mobilmarkedet har længe sukket efter højere priser. Og det begynder vi nu for at alvor at se komme, siger Mads Zink, chefhandler i Danske Bank, til Ritzau Finans.

Selv om der ikke var dagsaktuelle nyheder for GN Store Nord, steg aktien onsdag med 1,2 pct. til 131,30 kr. Også Novozymes kunne lægge 0,3 pct. til aktiekursen til 277,60 kr. - forud for selskabets regnskab for tredje kvartal torsdag morgen.

PARKEN FALDER EFTER STÆVNING

Uden for eliteindekset kom der regnskab fra Ringkjøbing Landbobank. Bankaktien faldt med 0,3 pct. til 1470 kr., efter at forventningerne til basisresultatet blev præciseret til den øvre del af det seneste meddelte interval på 500-575 mio. kr.


Parken Sport & Entertainment sluttede onsdag med et fald på 2,7 pct. til 54,50 kr., efter at selskabet sent tirsdag blev stævnet for 83 mio. kr. i forbindelse med sagen om kursmanipulation. Det er Clipper Group, der mener at have pengene til gode, efter at rederiet i 2008 købte en portion Parken-aktier.

Og Stylepit steg med 0,5 pct. til 20,6 øre, efter at Bestseller har forlænget sit købstilbud. Bestseller vil give 20 øre per aktie i onlineselskabet, men ikke mange aktionærer har indtil nu bidt på.