Aktier: Caterpillar og banker trak ned, mens Snapchat strålede

Trods billedbeskedtjenesten Snapchats succesrige børsnotering dykkede Wall Street torsdag.

Selv om farven ikke passede med logoet - for så skulle spøgelset have været gult -, var der fest over billedbeskedtjenesten Snapchats børsnotering torsdag. Foto: Drew Angerer, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer

Onsdagens pæne stigninger på Wall Street blev afløst af kursfald torsdag, hvor børsdebutanten bag det sociale medie, Snapchat, dog var en iøjnefaldende undtagelse. Aktien buldrede frem med 44 procent.

I det generelle marked var minusserne i overtal ikke mindst i finanssektoren. Bankerne havde en god dag onsdag på grund af stigende forventninger til en renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank allerede i marts, men torsdag var det atter hverdag for sektoren.

»Det var en fantastisk stærk fremgang onsdag, uden at der nødvendigvis var meget nyt til at retfærdiggøre det, så jeg tror, at det handler om lidt gevinsthjemtagning,« siger Rick Meckler, chef for investeringsfirmaet Libertyview Capital Management, til Reuters.

Ransagning af entreprenør truer

Storbankerne JPMorgan Chase og Goldman Sachs faldt henholdsvis 1,6 pct. og 0,7 pct. og medvirkede til et fald i Dow Jones-indekset på 0,5 pct. til 21.002,97. Det brede S&P 500-indeks, der sluttede med en gevinst på 1,4 pct. onsdag, faldt med 0,6 pct. til 2.381,92. Endelig bakkede Nasdaq-indekset med 0,7 pct. til 5.861,22.

Blandt de store aktier trak især Caterpillar overskrifter. Selskabet, der er kendt for sine kæmpemæssige gule maskiner til bygge- og anlægsarbejde, borede sig ned med over 4 pct. efter forlydender om, at myndighederne var i færd med at ransage selskabets kontorer i delstaten Illinois.

Efter børslukketid oplyste Caterpillar, at ransagningen kan hænge sammen med skattemyndighedernes kulegravning af et schweizisk datterselskab.

Snapchat var en himmelstormer

Så var der langt mere at glæde sig over for de nybagte aktionærer i Snap Inc. - firmaet bag den populære app Snapchat.

Prisen for en aktie var inden børsåbningen sat til 17 dollar, men den var i løbet af dagen helt op at runde 26 dollar. Over 217 mio. aktier skiftede hænder.

Den voldsomme interesse kommer, selv om den høje værdiansættelse ved børsnoteringen har givet anledning til undren.

Blandt andre hæftede Bloombergs klummeskribent Shira Ovide sig ved, at der er tale om et selskab, der kun har genereret omsætning i omkring to år og har en forretningsmodel i sin vorden. Samtidig får de nye aktionærer absolut ingen indflydelse på selskabet, da hovedaktionærerne kun har solgt en mindre del af aktierne.

Ikke desto mindre steg markedsværdien torsdag til 28,3 mia. dollar, eller omkring 200 mia. kr.