Aktier: Carlsberg tager føringen i stabilt marked

Det var vand på investorernes mølle, at verdens to største bryggerier, Sabmiller og AB Inbev, kan være på vej mod en gigantisk fusion. Carlsberg-aktien, der har ligget i font hele onsdag, tog lige endnu et hop, efter at Sabmiller kom med nyt til børsen i London.

Læs mere
Fold sammen

Carlsberg stiger med 4,9 pct. til 516,50 kr. onsdag middag.

Der oplyses ikke en eventuel købspris i sammenlægningsplanerne, men interessen er bekræftet af begge parter.

- Der er endnu ikke modtaget noget forslag, og bestyrelsen hos Sabmiller har ikke flere detaljer vedrørende et sådant forslag, skriver Sabmiller i meddelelsen.

Nyheden kommer oveni den om, at Carlsberg skal ud og finde en ny finansdirektør for bryggeriet - og det var på den nyhed, bryggeriet tog den umiddelbare føring i eliteindekset.

Hos Nykredit Markets mener aktieanalytiker Ricky S. Rasmussen ikke, at det er overraskende, at Carlsberg siger farvel til selskabets finansdirektør, Jørn P. Jensen, efter i sommeren at have fået hollænderen Cees 't Hart som ny administrerende direktør.

- Som regel når du kommer ind som ny administrerende direktør, vil du gerne selv sætte dit hold. Du kommer med en masse idéer, nytænkning og ting, der skal gennemføres. Og når man kigger på det, er det ikke altid, at finansdirektører eller andre kommer til at forsætte i virksomheden, siger Ricky S. Rasmussen til Ritzau Finans.

Det danske eliteindeks, C20 Cap, ligger samlet til en stigning på 0,6 pct. til 975,2 onsdag middag med de fleste eliteaktier i grønt. Dermed ligger den danske børs en smule efter de andre i Europa, hvor stigningerne ligger fra 0,8 pct. og op for de ledende indeks.

- Det er lidt den samme historie, vi har set de seneste dage, hvor det danske aktiemarked følger med de øvrige ude i Europa. Markedet sidder lidt på stolekanten og afventer rentemødet i den amerikanske centralbank, som begynder onsdag og varer til torsdag, hvor vi får en udmelding klokken 20, siger Otte Friedrichsen, aktiestrateg i Formuepleje, til Ritzau Finans.

- Der er efterfølgende pressemøde, og der vil man studere Janet Yellens (den amerikanske centralbankdirektør, red.) kommunikation. I forhold til danske og europæiske aktier er der ingen tvivl om, at gerne Europa så en rentestigning. Europa og Danmark har gennem længere tid nydt godt af en svagere euro overfor dollar. Og her så man gerne, at renten blev hævet i USA, så dollaren blev yderligere styrket, siger aktiestrategen.

Selv om investorerne er afventende i forhold til USA, så er handlen med aktierne ikke gået i stå i det, som Formueplejes aktiestrateg kalder "et meget synkront marked med Carlsberg som afstikkeren."

- Generelt er der lidt lavere volumen over hele Europa. Men ser man på de sidste par dage, har handlen på den korte bane været helt normal, siger Otto Friedrichsen.

Efter bundplaceringen mandag med et fald på 1,4 pct. er Pandora de to sidste dage vendt rundt. Selskabets aktier steg med 0,4 pct. tirsdag og ligger i onsdagens handel til en stigning på 1,6 pct. til 778 kr. FLSmidth ligger til at stige med 1,5 pct. til 237,10 kr., mens ISS stiger forud for servicegigantens kapitalmarkedsdag i London torsdag.

Aktien stiger med 1,0 pct. til 226,80 kr., selv om Jyske Bank i en analyse skriver, at der ikke ventes breaking news - men at ISS er på rette vej til at møde forventningerne for hele året.

- Vi tror, at ledelsen vil fastholde dens forventninger, men ser fortsat den lave ende af prognosen som konservativ, lyder det i analysen.

Der er også fokus på Novo Nordisk-aktien i forbindelse med diabeteskonferencen i Stockholm. Tirsdag var der blandt andet nyt fra medicinalgiganten om vægttabsmidlet Saxenda og den ekstra koncentrerede version af Tresiba. Konferencen varer ugen ud, og også onsdag vil investorerne skæve til Stockholm for interessante nyheder.

Novo Nordisk fortsætter tirsdagens aktiestigning og hopper 0,4 pct. til 371,50 kr.

I bunden af indekset ligger TDC-aktien, efter at flere finanshuse har stillet sig op i køen for at nedjustere kursmålet for den danske telegigant i kølvandet på den mislykkede fusion mellem konkurrenterne Teliasonera og Telenor.

Senest har Citigroup ifølge Reuters sænket sit kursmål til 48 kr. fra 54 kr., mens Deutsche sænker målet til 49 kr. fra 54 kr. En aktie i TDC kan onsdag middag erhverves for 37,08 kr. efter et fald på 2,5 pct.

Blandt sidepapirerne er der onsdag fokus på regnskabsnyt fra Chemometec, der laver analyseudstyr til celletælling og celleanalyse. Allerød-virksomheden kom ud af 2014/15 med et overskud på 7,9 mio. kr. mod 1,2 mio. kr. året før.

Aktien falder med 8,6 pct. til 22,30 kr. efter en pæn stigning tirsdag.

Katja Damkier Hansen orienterer om bevægelserne på dagens aktiemarked