Aktier: Carlsberg stjæler opmærksomheden med spareplaner

Der står Carlsberg over det hele onsdag middag, hvor det regnskabsaktuelle bryggeri indtager den absolutte topposition i det danske C20 Cap-indeks.

Læs mere
Fold sammen

Carlsberg skal spare milliarder og nedskriver for endnu flere, og det begejstrede allerede fra morgenstunden investorerne, som onsdag middag fortsat belønner selskabet aktie med en stigning på 6,8 pct. til 592,00 kr.

Det er med til at løfte det danske eliteindeks i et plus på 1,5 pct. til 1019,57, hvor også Pandora blander sig i toppen med en stigning på 2,3 pct. til 835,00 kr. Smykkekoncernen fremlagde tirsdag regnskab og lukkede i rekordkurs.

Det kan dog på ingen måde overskygge Carlsberg, som har valgt at skrue op for spareplanerne over de næste år for at forbedre overskuddet og pengestrømmene. Det giver udgifter på 10 mia. kr., hvoraf langt de fleste er nedskrivninger, på den korte bane, men ventes at betyde 1,5 til 2,0 mia. kr. mere i overskud hvert år fra 2018 og frem.

- Selskabet er på et udfordret marked både i forhold til Vesteuropa, men også i høj grad i forhold til Østeuropa. De tiltag, som nu sættes i værk, har overrasket investorerne positivt, lyder vurderingen fra aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje over for Ritzau Finans.

Nyheden om spareplanerne overskyggede dermed kvartalstallene fra bryggeriet med hovedsæde i Valby, som underliggende præsterede en overraskende forbedring af resultaterne og dermed klarede sig en del bedre end analytikernes estimater. Eksempelvis var driftsoverskuddet (EBIT) på 3465 mio. kr. før særlige poster - her havde markedet kun ventet 3114 mio. kr. ifølge Ritzau Estimates.

Onsdag middag er det danske eliteindeks gennemsyret i grønt, og dermed følger indekset dagens trend i Europa, hvor også samtlige toneangivende indeks ligger med stigninger.

- Det danske aktiemarked er positivt påvirket af de ting, der sker fra europæisk side i forhold til at prøve at stimulere økonomien og svække euroen. Og så har man den mulighed, at vi har en meget stor eksport mod USA, hvor vi har en stærkere dollar, som styrkes i takt med, at nøgletallene kommer, og forventningerne om en rentestigning i december øges. Så der er faktisk medvind på to fronter i forhold til, hvor Danmark ligger. Og det er også en af årsagerne til, at vi ser, at det danske marked har performet så godt, som det har, siger Otto Friedrichsen.

Uden for eliteindekset er der hug til det regnskabsaktuelle rederi Norden, der i regnskabet nedpræciserede forventningerne til 2015. Nu venter selskabets et driftsresultat (EBIT) på 70-90 mio. dollar. Det fremgår af regnskabet for tredje kvartal 2015.

Tidligere ventede rederiet et driftsresultat (EBIT) på 70-100 mio. dollar.

Analytikernes forventninger var før regnskabet, at Norden ville komme ud af 2015 med et EBIT-overskud på 99 mio. dollar. Det viser estimater indsamlet af Ritzau Estimates blandt fem analytikere.

Onsdag middag falder aktien 4,2 pct. til 132,50 kr., men faldet er overgjort i forhold til selskabets resultater og værdier. Det mener senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.

- Men jeg godt forstå, at investorerne er nervøse i forhold til 2016, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans og uddyber:

- Det, man som investor ikke kan undgå at blive lidt bekymret for, er imidlertid, hvad der kommer til at ske på fragtmarkederne. Nu ser vi en situation, hvor raterne i tank stadig er fornuftige, men peger nedad og samtidig er faldet i fjerde kvartal - hvilket er meget atypisk, påpeger Jacob Pedersen.

Også Alm. Brand og Torm var tidligt onsdag ude med regnskaber, og begge selskaber belønnes derefter.

Alm. Brand opjusterede forventningerne til 2015 kraftigt, idet selskabets forventninger til de fremadrettede aktiviteter blev opjusteret med 150 mio. kr. til 950-1000 mio. kr.

Aktiviteter under afvikling ventes i niveauet minus 350 mio. kr., så det samlede resultat før skat ventes nu på 600-650 mio. kr. mod tidligere ventet 450-550 mio. kr.

Onsdag middag stiger aktien 6,3 pct. til 42,30 kr.

Torm kom ud af tredje kvartal med en stor forbedring af både top- og bundlinjen efter gennemførelsen af en succesfuld omstrukturering.

Sammenligningstallene for 2014 er dog væsentligt reviderede som følge af omstruktureringen.

Torm nåede en omsætning på 215,5 mio. dollar mod 57,9 mio. dollar i tredje kvartal af 2014. Torm skriver, at produkttankmarkedet i tredje kvartal nåede det højeste niveau siden 2008 på grund af den høje udnyttelsesgrad af raffinaderierne. Aktien stiger 3,3 pct. til 95,80 kr. efter regnskabet.

Medicokoncernen Ambu, der blandt andet producerer udstyr til hospitaler, leverede onsdag årsregnskab, og det viste, at selskabet sluttede året af på fin vis.

Ambu opnåede i fjerde kvartal af regnskabsåret 2014/2015, der sluttede ved udgangen af september, en omsætning på 536 mio. kr. Det var en fremgang på 21 pct. i forhold til samme periode året før, men kun 10 pct. af det var organisk vækst.

Aktien stiger 1,5 pct. onsdag middag til 201,50 kr.

/ritzau/FINANS

 

Nicoline Sørensen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk