Aktier: Carlsberg sprudlede efter mulig fusion

Det blev Carlsberg, der hev det største stik hjem i onsdagens handel på fondsbørsen i København. Bryggeriaktien solede sig i bekræftelsen fra både Sabmiller og AB Inbev på, at der er gang i planer om et ægteskab mellem verdens to største bryggerier.

Foto: Søren Bidstrup

Carlsberg-aktien lå i front allerede inden meddelelserne fra de to bryggerigiganter kom - men aktiekursen tog et hop op, da Sabmiller kom med nyt til børsen i London.

Carlsberg steg med 4,7 pct. til 515,50 kr.

Der er ikke oplyst en eventuel købspris i sammenlægningsplanerne mellem bryggerierne, men interessen er bekræftet af begge parter. Og planerne får Nykredit Markets til at hæve sin anbefaling af aktien i Carlsberg til "outperform" fra tidligere "underperform". Det er udsigten til en konsolidering i bryggerisektoren, som på kort sigt kan løfte Carlsberg.

Nyheden kom oveni den om, at Carlsberg skal ud og finde en ny finansdirektør for bryggeriet - og det var på den nyhed, bryggeriet tog den umiddelbare føring i eliteindekset. Hos Nykredit Markets mener aktieanalytiker Ricky S. Rasmussen ikke, at det er overraskende, at Carlsberg siger farvel til selskabets finansdirektør, Jørn P. Jensen, efter i sommeren at have fået hollænderen Cees 't Hart som ny administrerende direktør.

- Som regel når du kommer ind som ny administrerende direktør, vil du gerne selv sætte dit hold, siger Ricky S. Rasmussen til Ritzau Finans.

Det danske eliteindeks, C20 Cap, steg onsdag med 0,4 pct. til 974,1 efter et fald tirsdag på 0,1 pct. I Europa var der stigninger på op til 1,6 pct.

- Det er lidt den samme historie, vi har set de seneste dage, hvor det danske aktiemarked følger med de øvrige ude i Europa. Markedet sidder lidt på stolekanten og afventer rentemødet i den amerikanske centralbank, som begynder onsdag og varer til torsdag, hvor vi får en udmelding klokken 20, siger Otte Friedrichsen, aktiestrateg i Formuepleje, til Ritzau Finans.

- Der er efterfølgende pressemøde, og der vil man studere Janet Yellens (den amerikanske centralbankdirektør, red.) kommunikation. I forhold til danske og europæiske aktier er der ingen tvivl om, at gerne Europa så en rentestigning. Europa og Danmark har gennem længere tid nydt godt af en svagere euro overfor dollar. Og her så man gerne, at renten blev hævet i USA, så dollaren blev yderligere styrket, siger aktiestrategen.

Selv om investorerne er afventende i forhold til USA, så er handlen med aktierne ikke gået i stå i det, som Formueplejes aktiestrateg kalder "et meget synkront marked med Carlsberg som afstikkeren."

- Generelt er der lidt lavere volumen over hele Europa. Men ser man på de sidste par dage, har handlen på den korte bane været helt normal, siger Otto Friedrichsen.

Efter bundplaceringen mandag med et fald på 1,4 pct. er Pandora de to sidste dage vendt rundt. Selskabets aktier steg med 0,4 pct. tirsdag og endte onsdag med at stige med 2,4 pct. til 784,50 kr. FLSmidth steg med 3,0 pct. til 240,70 kr., mens ISS steg med 0,8 pct. til 262,20 kr. forud for servicegigantens kapitalmarkedsdag i London torsdag.

Der er også fokus på Novo Nordisk-aktien i forbindelse med diabeteskonferencen i Stockholm, der varer ugen ud. Aktien steg med 0,2 til 370,70 kr.

I bunden af indekset endte TDC-aktien, efter at flere finanshuse har stillet sig op i køen for at nedjustere kursmålet for den danske telegigant i kølvandet på den mislykkede fusion mellem konkurrenterne Teliasonera og Telenor.

Senest har Citigroup ifølge Reuters sænket sit kursmål til 48 kr. fra 54 kr., mens Deutsche sænker målet til 49 kr. fra 54 kr. En aktie i TDC faldt onsdag med 3,3 pct. til 36,78 kr.

Blandt sidepapirerne var der onsdag fokus på regnskabsnyt fra Chemometec, der laver analyseudstyr til celletælling og celleanalyse. Allerød-virksomheden kom ud af 2014/15 med et overskud på 7,9 mio. kr. mod 1,2 mio. kr. året før.

Aktien faldt med 7,0 pct. til 22,70 kr. efter en pæn stigning tirsdag.

Banknordik har sagt farvel til den administrerende direktør gennem ti år, Janus Petersen. I stedet er finansdirektør Árni Ellefsen blevet konstitueret som nu administrerende direktør. Samtidig sætter banken sin erhvervsforretning i Danmark til salg.

Aktien steg med 10,7 pct. til 150 kr.