Aktier: Carlsberg sank til bunds i afventende marked

Det startede positivt på det danske aktiemarked i onsdagens handel, og efter at have svinget op og ned i løbet af dagen endte det ledende C20 Cap-indeks 0,24 pct. højere i 1008,52.

Foto: Søren Bidstrup.
Læs mere
Fold sammen

Omsætningen var dog generelt lav dagen igennem, da markedet så frem mod aftenens rentemøde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Det havde også været tilfældet de foregående to dage, vurderer Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør i Sydbank.

- Hele ugen har vi set, at markedet har været noget afventende. Og flere i markedet peger på, at det er Federal Reserve, som man venter på, siger han.

Den generelle forventning i markedet er, at Federal Reserve ikke ville annoncere en ny renteforhøjelse i forbindelse med rentemødet onsdag aften. Derimod venter flere aktører, at centralbanken ville ændre sin renteprognose.

Ud over den generelle trillen med tommelfingre op til rentemødet mener Ole Kjær Jensen, at den lave handelsaktivitet også kan forklares med de store udsving, der har været i markedet de første måneder af året.

- Investorerne er nok blevet en smule mere usikre på, hvad der skal ske fremadrettet. Det kan også have en medvirkende effekt i forhold til, at der er en afventende holdning i markedet, lyder det fra Sydbanks afdelingsdirektør.

CARLSBERG SANK TIL BUNDS

Blandt de danske eliteaktier var Carlsberg i fokus, efter at bryggerikoncernen havde præsenteret sin nye strategi Sail'22. Den har som sine vigtigste prioriteter at styrke kerneforretningen, positionere sig i forhold til vækst samt skabe en vinderkultur og værdiskabelse til aktionærerne.

Men investorerne virkede ikke tilfredse og sendte bryggeriaktien ned 3,2 pct. til 592,50 kr., så Carlsberg endte som bundfaldet i eliteindekset.

- Aktien var steget godt op til strategiplanen, så det var nok forventningens glæde. Men da der ikke var noget ekstraordinært at juble over, så gik aktien ned på baggrund af det, vurderer Ole Kjær Jensen.

I den modsatte ende af eliteindekset lukkede Pandora 2,5 pct. højere i 870 kr. Det skete, efter at smykkeselskabet havde fået hævet sit kursmål hos Bank of America. Det langsigtede mål for aktien er nu på 1100 kr. mod tidligere 980 kr. Det fremgik af en analyse fra banken, der fortsat har anbefalingen "køb".

- Det er klart, at sådan en positiv analyse er med til at sørge for, at der er god interesse for aktien i dag, konstaterer Sydbanks afdelingsdirektør.

TIVOLI TÆT PÅ MILLIARDEN

Uden for eliteindekset var der onsdagen igennem flere selskaber, der bød sig til med regnskaber. Blandt dem var Tivoli, der i 2015 opnåede en omsætning på 955,2 mio. kr. og et overskud før skat på 64,1 mio. kr.

For 2016 venter Tivoli, der lukkede 0,9 pct. lavere i 3854 kr., en omsætning på cirka 900 mio. kr. og et overskud før skat i niveauet 60-70 mio. kr.

Regnskab var der også fra Sparekassen Sjælland, der tidligere i år kom på børsen. Banken fastholder sine forventninger til 2016 om en basisindtjening på 367-407 mio. kr. Aktien endte 0,6 pct. højere i 82,50 kr.

Derudover kom Smallcap Danmark med regnskab for sidste år, hvor investeringsselskabet landede et overskud før og efter skat på 119,8 mio. kr. For 2016 venter Smallcap Danmark, der gik 1,5 pct. frem i 69,50 kr., et positivt, men mere afdæmpet år sammenlignet med 2015.

FLERE REGNSKABER

I en anden branche kunne produkttankrederiet Nordic Shipholding vise fremgang på både top- og bundlinje i 2015 blandt andet takket være tilbageførte nedskrivninger og et godt marked. Selskabets aktie lukkede 0,9 pct. højere i 1,15 kr.

Og i en tredje branche fremlagde biotekselskabet Zealand Pharma regnskab for 2015, der viste et underskud på 114,0 mio. kr. mod et minus året før på 65,0 mio. kr. I 2016 venter biotekselskabet et driftsunderskud før licensindtægter/-udgifter på 140-160 mio. kr. Aktien lukkede 0,4 pct. højere i 117 kr.

/ritzau/FINANS

 

Dan Petersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk