Aktier: Carlsberg og Vestas presser C20 i rødt

Et svagt regnskab fra Carlsberg og en manglende opjustering fra Vestas sætter pres på de to aktier i onsdagens handel, hvilket er med til at skubbe det danske aktiemarked i rødt.

Læs mere
Fold sammen

Omkring 11.20-tiden falder C20 Cap-indekset 1,3 pct. til 1026,79. Mindre fald i sværvægterne Novo Nordisk og A.P. Møller-Mærsk er også med til at presse eliteaktierne ned.

- Det danske marked er presset af regnskaber. Det gælder i særdeleshed Carlsberg efter et svagt regnskab, men også Vestas ryger en smule ned, hvilket nok skyldes, at en række udenlandske banker havde ventet en opjustering, siger Ole Kjær Jensen, afdelingschef i Sydbank.

- Derudover er markedet generelt lidt presset, fordi der er en del usikkerhed omkring væksten i Kina, siger han til Ritzau Finans.

Carlsberg kunne fra morgenstunden præsentere regnskab for andet kvartal, der viste overraskende store udfordringer i Vesteuropa, mens den pressede forretning i Rusland ser endnu værre ud, end det tidligere var frygtet.

Eneste lysstråle var pæne resultater i Asien-regionen, men derudover blev resultaterne overskygget af en nedjustering, da Carlsberg nu venter et mindre fald i det operationelle resultat for hele året. Selskabet ventede tidligere en "midt- til høj encifret vækst".

Regnskabet bliver straffet på aktiemarkedet, hvor Carlsberg-aktien dykker hele 8,1 pct. til 542,50 kr. og tager en klar sidsteplads i C20 Cap-indekset.

Derimod var regnskabet fra Vestas, der også kom onsdag morgen, bedre end analytikernes forventninger på omsætning, ordreindgang, indtjening og pengestrømme.

Vindmølleproducentens omsætning voksede i kvartalet til 1749 mio. euro fra 1341 mio. euro et år tidligere, hvilket var med til at øge driftsresultatet (EBIT) før særlige poster til 145 mio. euro fra 104 mio. euro et år tidligere. Ifølge Ritzau Estimates havde analytikerne ventet en omsætning på 1655 mio. euro og et driftsresultat på 139 mio. euro.

Et fravær af en opjustering er dog muligvis med til at presse aktien, der dykker 1,3 pct. til 380,90 kr. efter dog at have ligget en del mere nede tidligere onsdag.

Uden for C20 Cap-indekset har Kåre Schultz og Lundbeck trukket overskrifter fra morgenstunden, da medicinalselskabet har annonceret en gigantisk spareplan, hvor der skal barberes 3 mia. kr. af omkostningerne og fyres 1000 medarbejdere.

Og da de varslede besparelser ikke kommer til at få stor effekt på salget, kan der være udsigt til at ryge flere penge ned på bundlinjen i fremtiden, vurderer Alm. Brand Markets.

- Vi tror ikke, at omstruktureringen vil få markant effekt på toplinjen og salget i de kommende år, og derfor er det altså ret markant, at der smides 3 mia. kr. ned på bundlinjen i form af besparelser, siger aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Selskabet vil i forbindelse med restruktureringerne hensætte og nedskrive for 1,7 mia. kr. i tredje kvartal. Dertil kommer en stor reklassificering af forsknings- og udviklingsudgifter på 4,8 mia. kr. i andet kvartal, hvilket påvirker resultaterne ret kraftigt i nedadgående retning, hvor selskabet realiserede et minus på 3900 mio. kr. på bundlinjen.

Investorerne tager godt imod planerne for fremtiden. Lundbeck-aktien stiger 13,4 pct. til 191,60 kr.

Mere kølig er modtagelsen af Sydbanks regnskab, der ellers var nogenlunde på linje med forventningerne, men dog ifølge Alm. Brand Markets skuffede lidt på handelsindtægterne og beholdningsresultatet. Sydbank-aktien dykker 7 pct. til 247,40 kr.

Der er derimod stor fremgang til softwareproducenten Simcorp, der sent tirsdag opjusterede forventningerne til hele året efter et kvartal med fremgang over hele linjen. Det giver anledning til et markant kurshop på 10,1 pct. til 322,50 kr.

Der har også været en mindre opjustering fra medicoselskabet Ambu, der dog må konstatere en forholdsvis flad udvikling på driften i andet kvartal. Ambu-aktien dykker 0,8 pct. til 194,50 kr.

Nyt har der også været fra tøjkoncernen Stylepit, hvor Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen har fremsat et købstilbud på 0,2 kr. per aktie. Aktien stiger hele 93,2 pct. til 0,43 kr.

Senere onsdag vil der være regnskab fra Topdanmark, der omkring middagstid præsenterer tal for andet kvartal. Derudover er Dantherm, Jeudan, H+H, Kreditbanken og DLH også aktuelle med tal.