Aktier: Carlsberg kan gøre gode markeder lidt grønnere

De danske aktier går umiddelbart en fornuftig start på mandagen - og dermed også oktober og tredje kvartal - i møde.

Foto: Søren Bidstrup

Der er således udsigt til stigninger blandt de danske aktier fra start, efter at fornyet risikovillighed satte ind sent fredag, hvor humøret ellers det meste af dagen var til den sløje side.

Redningskransen blev forlydender om et forlig på 5,4 mia. dollar til Deutsche Bank i den uhyre omtalte sag med de amerikanske myndigheder om kritisabel markedsføring af realkreditobligationer under finanskrisen.

Det er umiddelbart markant billigere sluppet end de 14 mia. dollar, der i første omgang var tale om, og det vendte stemningen på markederne i Europa - men dog først for alvor efter dansk lukketid, og dermed er der et positivt efterslæb på det danske marked. C20 Cap-indekset sluttede fredag 0,1 pct. lavere i 1015,47.

Samtidig indikerer futures for de store europæiske indeks også stigninger, hvorfor der bør være potentiale til grønne aktier herhjemme også.

NOVO STADIG UNDER LUP

Blandt enkeltaktierne er der igen fokus til den hårdt pressede Novo Nordisk-aktie, der igen blev sorteper i fredagens handel, hvor medicinalselskabet tilsyneladende stadig var presset af den sparerunde, der blev varslet torsdag morgen. Novo Nordisk skal i den forbindelse skære 1000 stillinger væk - heraf 500 i Danmark.

Mandag er nyhedsstrømmen umiddelbart ikke mere positiv, idet den schweiziske storbank UBS har sænket sit kursmål for Novo Nordisk til 270 kr. fra 300 kr., mens anbefalingen "sælg" er fastholdt, fremgår det af Bloomberg News.

Det er dermed også det med afstand laveste kursmål, der er registreret blandt de analytikere, der indrapporterer til Bloomberg-databasen.

Novo-aktien faldt med 1,6 pct. til 275,40 kr. fredag efter et dyk på 3,5 pct. torsdag. Siden nedjusteringen i august, hvor historierne om prispres i USA for alvor satte ind, er medicinalaktien dykket 25 pct.

Også medicinalkollegaen Lundbeck, der ligeledes har været i kraftig modvind på det seneste, er i fokus mandag som følge af analytikerkommentarer.

I det tilfælde drejer det sig om, at amerikanske Jefferies har skåret en stor luns af sit kursmål for Lundbeck, der nu lyder på 260 kr. mod tidligere 350 kr., skriver nyhedsbureauet Reuters.

Anbefalingen af Lundbeck er dog fortsat "køb". Aktien faldt med 1,1 pct. til 217,10 kr. fredag og er ubrudt dykket med samlet godt 20 pct., siden det for nylig kom frem, at et fase 3-studie med alzheimersmidlet Idalopirdin er slået fejl.

CARLSBERG I POSITIVT LYS

Omvendt ser livet ud til at blive lidt grønnere for bryggeriet Carlsberg i mandagens handel, idet det britiske finanshus Liberum Capital ifølge Bloomberg News har indledt dækning af bryggeriaktien med et positivt udgangspunkt.

Liberum giver således Carlsberg anbefalingen "køb" og et kursmål på 713 kr.

Carlsbergs B-aktie sluttede fredag 0,7 pct. lavere i 632 kr.

Også A.P. Møller-Mærsk kan notere sig en analytikerjustering i positiv retning, idet hollandske ABN Amro har løftet kursmålet for konglomeratets aktier til 9600 kr. fra 8000 kr., mens anbefalingen fortsat er "hold".

Mærsks B-aktie sejlede fredag i mål med et plus på 0,1 pct. til 9720 kr.

FINANSAKTIER I FOKUS

Generelt fokus er der også til finansaktierne, idet historierne om Deutsche Bank har så stor betydning, som tilfældet er netop nu.

Finansaktierne i Europa var de bedst præsterende i fredagens slutspurt, og derfor er der også fokus til Danske Bank, Nordea og Jyske Bank fra start mandag.

Danske Bank og Jyske Bank endte henholdsvis 0,3 pct. og 0,2 pct. højere i 193,40 kr. og 309 kr. fredag. Nordea faldt med 0,7 pct. til 65,20 kr.

DFDS LUKKER KONTRAHERING AF NYE SKIBE

Blandt sidepapirerne er der muligvis lidt rampelys til rederiet DFDS, der har gennemført kontraheringen af to fragtnybygninger (ro-ro).

Kontraheringen er en del af DFDS' løbende flådefornyelse for at imødekomme selskabets fragtkunders vækst, effektivisere driften og reducere miljøpåvirkningen.

DFDS-aktien faldt 0,3 pct. til 335 kr. fredag.

Østjydsk Bank meddelte sent fredag, at Finanstilsynet har afvist en anmodning fra banken om at indfri dele af et statslån før tid.

Banken arbejder herefter videre med de tidligere udmeldte planer om en indfrielse af den statslige hybride kapital senest i 2018.

Østjydsk Bank-aktien steg 2,6 pct. til 0,99 kr. fredag.

/ritzau/FINANS