Aktier: Carlsberg i front for tredje stigning i træk

Med Carlsberg som galionsfigur styrede de danske eliteaktier for tredje dag i træk mod sikre stigninger, mens der var lidt mere bølgende stemning i det øvrige Europa.

Foto: INTS KALNINS. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

C20 Cap endte med en stigning på 1,3 pct. til 1007,96. Øverst lå Carlsberg med en stigning på 4,4 pct. til 634,50 kr., uden at have særlige nyheder til at løfte aktien til tops.

At det danske eliteindeks klarede sig bedre end de europæiske, skyldtes at der i torsdagens handel var pres på banker, forklarer chefhandler Mads Zink fra Danske Bank.

- Det er en teknikalitet, at Danmark stiger lidt mere. Hvis man kigger på sektorfordelingen, så performer bankerne dårligst i Europa, og bankerne tæller mindre i det danske marked end i resten af Europa, forklarer Mads Zink, der peger på generel god stemning, til trods for at det blot er en uge siden, at briterne gik til stemmeurnerne og stemte nej tak til at fortsætte i det europæiske samarbejde.

- Det er som om, at vi er kommet det første skridt videre fra den usikkerhed, der var efter brexit-afstemningen. Det er lidt overraskende, at markedet allerede næsten er tilbage på niveauet før brexit, lyder det fra Mads Zink.

Herhjemme lå bankaktierne i den nedre ende af indekset med stigninger til Danske Bank, Jyske Bank og Nordea på henholdsvis 0,8 pct. til 175,40 kr., 0,6 pct. til 252,80 kr. og 0,5 pct. til 55,80 kr.

GENMAB PÅ ANDENPLADS

Næstøverst i C20 lå Genmab, der blev løftet med 3,4 pct. til 1210 kr. Genmab har de seneste handelsdage rejst sig fra at være lukket i kurs 1078 mandag. Til sammenligning nåede aktien 7. juni rekordkursen på 1266 kr.

- Genmab har fået en canadisk Darzalex-godkendelse, og det er en lille positiv ting, men Genmab har i lang tid været en favoritaktie, der performer bedre, når markedet er mindre nervøst, påpeger Mads Zink.

Jyske Bank har valgt at hæve sin anbefaling af Genmab-aktien til "stærkt køb" fra tidligere "køb", mens kursmålet fortsat lyder på 1470 kr.

Vestas lå også i den gode ende af indekset med en stigning på 1,7 pct. til 452,50 kr. Vindmølleproducenten fortalte om en ordre i Sverige på 76 megawatt, efter at selskabet onsdag annoncerede to ordrer i henholdsvis USA og Tyskland.

Investorerne kunne forsat spekulere over fremtiden for A.P. Møller-Mærsk og om en eventuel opsplitning af konglomeratet.

Sent mandag kom det frem, at Maersk Oil havde mistet Al Shaheen-kontrakten i Qatar, og tirsdag steg aktien med 1,7 pct. Den stigning blev udbygget onsdag med 4,6 pct. til 8615 kr. til konglomeratets B-aktie. Torsdag steg B-aktien 1,0 pct. til 8705 kr.

Senioranalytiker Morten Imsgard fra Sydbank mener, at netop olieselskabet er blevet et mere oplagt emne til frasalg. Han vurderer, at Maersk Oil ville kunne få et prisskilt på mellem 40 og 90 mia. kr.

- Hvis man kigger over paletten af Mærsk-selskaber, så springer Maersk Oil for mig at se i øjnene som et selskab i gruppen, der har brug for betydelige investeringer for at udvikle forretningsplatformen, siger han.

FLSmidth lå i bunden af C20 med et fald på 1,3 pct. til 237,90 kr. efter en stigning onsdag på 1,1 pct. Ingeniørkoncernens aktie blev sidst på handelsdagen onsdag løftet sammen med stigende råvarepriser.

I den tunge ende af indekset lå også William Demant og Pandora, der droppede med henholdsvis 0,8 pct. til 130 kr. samt 0,1 pct. til 907 kr.

SAS SÆLGER FRA

Blandt sidepapirerne tyggede investorerne på, at luftfartsselskabet SAS har solgt resten af sin ejerandel i det norske flyselskab Widerøe. SAS solgte i efteråret 2013 80 pct. af det norske selskab, og nu er resten altså også blevet solgt.

Salget af de resterende aktier er sket til WF Holding, der er et investeringsselskab under norske Torghatten. Overførslen af aktierne finder sted dags dato og påvirker ikke SAS' finansielle forventninger til det forskudte regnskabsår 2015/16. SAS endte fladt på 12,80 kr.

Fra en anden kant kunne Harboes Bryggeri fremvise, at det havde haft gang i effektiviseringerne i det netop overståede regnskabsår - og det gav udslag på bundlinjen.

Nettoomsætningen steg godt nok blot med 0,4 pct. til 1377 mio. kr. - men på bundlinjen steg overskuddet før skat til 51,1 mio. kr. mod 33,4 mio. kr. sidste år. Dermed indfriede bryggeriet forventningen om et resultat i intervallet 45-55 mio. kr. Aktien steg med 3,6 pct. til 129 kr.

Der var til gengæld teknisk pres på materialistkæden Matas, da der fragik udbytte på 6,50 kr. Matas faldt med 3,4 pct. - svarende til 4 kr. per aktie - til 113,50 kr.

/ritzau/FINANS

 

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk