Aktier: Carlsberg faldt tungest i C20-dyk

Carlsberg var en af onsdagens store tabere på det danske aktiemarked, efter at udenlandske investorer valgte at sælge ud af aktien efter bryggerikoncernens periodemeddelelse for første kvartal.

Foto: WEDA.
Læs mere
Fold sammen

Der var dog ligeledes fald i 13 af de øvrige 20 aktier i det danske eliteindeks, C20 Cap, som derfor sluttede dagen 0,3 pct. lavere i 1007,21 og dermed fulgte retningen på de øvrige børser i Europa.

- Det er generelt pil ned for aktierne i Europa efter tre dage med stigninger på det europæiske marked, konstaterer afdelingsdirektør Ole Kjær Jensen fra Sydbank til Ritzau Finans.

- Vi ser et salgspres på de europæiske bankaktier, primært begrundet i lidt skuffede regnskaber fra nogle af de italienske banker, tilføjer han.

Herhjemme var der også fald i flere af de store bankaktier. Men det var dog først og fremmest de regnskabsaktuelle selskaber, der var i fokus på det danske marked.

Det gjaldt først og fremmest Carlsberg, som i sin meddelelse kunne fortælle om en organisk vækst i første kvartal på 2 pct., mens modvind på valutasiden betød, at omsætningen faldt med 3 pct. til 13 mia. kr.

Carlsbergs aktie endte 2,9 pct. lavere i 619,5 kr. efter meddelelsen.

- Det er udlandet, der sælger ud af aktien. Umiddelbart så det ikke så ringe ud, det som de meldte ud, så vi er lidt overrasket over det fald, som vi ser i Carlsbergs aktie, siger Ole Kjær Jensen.

Med til at trække ned i C20 var også A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie uden større nyheder endte 0,7 pct. lavere i 8720 kr.

- Der er usikkerhed om begge Mærsks store ben, containershipping og olieaktiviteterne, hvilket får investorer til at sælge ud af aktien, siger Ole Kjær Jensen.

Det var femte dag ud af de seneste seks med fald for Mærsk-aktierne.

GENMAB I REKORD

Genmab satte kursrekord efter en stigning på 0,2 pct. til 1000 kr. Biotekselskabet kom med regnskab for første kvartal efter børslukketid tirsdag, og det viste blandt andet et markant løft i omsætningen som følge af salget af kræftmidlet Darzalex.

- Regnskabet i sig selv var lidt af en "non-event" på linje med det forventede. Genmab opjusterede forventningerne til hele 2016 så sent som 20. april efter stærk salgsfremgang for kræftmidlet Darzalex. Men salgstrenden er så stærk, at jeg forventer, at der kommer endnu en opjustering i år, siger aktieanalytiker Frank Hørning Andersen fra Jyske Bank til Ritzau Finans.

TELEFUSION AFVIST

Der kunne derimod ses en negativ reaktion i TDC-aktien, efter nyheden om at EU-Kommissionen har afvist fusionen på det britiske marked mellem Hutchison Whampoa-ejede "3" og O2.

- Det er absolut et negativt tegn for hele telesektoren. Alle påregner, at den europæiske sektor vil konsolidere sig inden for de næste fem år. Der er en klar politisk bevægelse mod ét stort europæisk telemarked, og det betyder også, at vi skal have nogle fusioner. Men der er gentagne gange modstand fra konkurrencemyndighederne, siger Michael Friis Jørgensen, der er aktieanalytiker hos Alm. Brand Markets.

TDC-aktien faldt 0,8 pct. til 34,08 kr.

LUNDBECK OVERRASKER POSITIVT

Uden for eliteindekset leverede Lundbeck et bedre end ventet regnskab for første kvartal, der bød på en omsætning på 3770 mio. kr., mens der var ventet 3694 mio. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates. Lundbeck-aktien lå på et tidspunkt til en stigning på 9 pct., men ved børslukketid var fremgangen dæmpet til 2,3 pct. til 240,90 kr.

- Det var et rigtigt flot regnskab fra Lundbeck. Det var stærkt både på omsætning og indtjening. Aktien var måske blevet spekuleret lidt op før regnskabet, og det kan være årsagen til, at stigningen i aktien er aftaget, siger Ole Kjær Jensen.

Lollands Bank kom også med opløftende tal for første kvartal, da banken syvdoblede sit nettoresultat efter positive nedskrivninger på udlån. Lollands Banks aktie steg 9,4 pct. til 186 kr.

ALM. BRAND OPJUSTERER

Alm. Brand kunne endvidere fortælle om en resultatfremgang på 57 mio. kr. i første kvartal til et overskud før skat på 234 mio. kr. og en opjustering af koncernens forventninger til hele 2016 med 100 mio. kr. Investorerne reagerede ved at handle aktien 1,7 pct. op i 48,40 kr.

Derimod nedjusterede Danske Andelskassers Bank i sit regnskab for første kvartal sine forventninger til 2016, hvilket fik bankens aktie til at dykke 15,3 pct. til 2,83 kr.

/ritzau/FINANS