Aktier: Carlsberg bundprop i rødt C20

Carlsberg fører efter offentliggørelse af bryggerikoncernens regnskab for første kvartal an i en større nedtur på det danske aktiemarked tirsdag middag. Ligeledes regnskabsaktuelle Pandora har rettet sig, efter at investorerne i første omgang havde reageret negativt på smykkeselskabets kvartalsrapport.

Læs mere
Fold sammen

Overordnet er stemningen på de europæiske aktiebørser tirsdag klart negativ, og herhjemme ligger C20 Cap-indekset ved 11.45-tiden 1,7 pct. lavere i 990,68.

- Svagheden i markedet er bredt funderet i dag. På kort sigt er Grækenland stadig en problemstilling. Obligationsmarkedet viser mere volatilitet og kan muligvis signalere en mindre positiv attitude over for de kvantitative lempelser (ECB's QE, red), siger Espen Furnes, der arbejder med kapitalforvaltning hos Storebrand Asset Management til Bloomberg News.

Han peger også på, at aktiemarkedet har haft en "fremragende" start på året, og at det i kontekst er forståeligt, at nogle investorer ønsker at hjemtage profit.

Carlsberg er klart bundproppen i C20 med et fald på 5,3 pct. til 604,50 kr. Bryggerikoncernens regnskab viste en fremgang i omsætningen til knap 13,5 mia. kr. fra 12,9 mia. kr. i første kvartal året før. Det var omkring 350 mio. kr. bedre end ventet ifølge analytikere adspurgt af Ritzau Estimates. Driftsresultatet før særlige poster steg til 661 mio. kr. fra 453 mio. kr. mod en forventning om en fremgang til 562 mio. kr.

Den negative kursreaktion skyldes ifølge aktiehandler Claus Andersen fra Jyske Bank to forhold; forskydninger i Vesteuropa og fortsat hårde vilkår for selskabet i Rusland.

- Vesteuropa kommer ved første øjekast noget bedre ud end ventet, men det er trukket af, at de har en tidlig påskeeffekt, siger aktiehandleren og peger endvidere på en effekt af gennemførelsen af selskabets effektiviseringsprogram, der har boostet omsætningen i første kvartal.

- For at undgå forstyrrelser i leveringer har der været noget lageropbygning hos nogle af kunderne. Det har gjort, at man har flyttet noget omsætning, som ellers ville være faldet i andet kvartal til første kvartal, siger han.

Derudover er der problemerne på det russiske marked.

- Det var ventet, at Rusland ville være svagt, og det er i høj grad svagt og lidt dårligere end konsensus. Derover tror jeg, at kursreaktionen er et billede af, at Carlsberg-aktien er trukket godt opad, uden at der har været noget nyt fremme, udover at rublen er kommet lidt igen, siger Claus Andersen.

Aktien i det andet regnskabsaktuelle C20-selskab, Pandora, startede også med at få klø, men siden har den stort set rettet sig. Regnskabet bød på en opjustering af forventningerne, der næsten er af den karat, som analytikerne havde sat næsen op efter.

Smykkekoncernen venter nu en omsætning i 2015 på over 15 mia. kr. mod tidligere over 14 mia. kr., mens forventningerne til EBITDA-marginen er uændret ca. 37 pct. Analytikerne havde til sammenligning sat næsen op efter en omsætning på 15,4 mia. kr. samt en EBITDA-margin på 37,3 pct. inden regnskabet.

Ved middagstid ligger Pandora marginale 0,1 pct. lavere i 704,5, efter at aktien fra åbningen var nede at runde i 679 kr.

- Jeg synes ikke, at der er noget til at forklare, at aktien skulle starte skidt ud fra morgenstunden af. Der er for mig at se ikke noget negativt at komme efter i Pandoras tal. De leverer super stærkt, men det lå også i kortene, at de skulle det, siger Claus Andersen.

Uden for C20 fremhæver aktiehandleren D/S Norden, som stiger 8,7 pct. til 144,60 kr., selvom selskabet nedjusterer forventningerne til årsresultatet i tørlastdivisionen. Koncernens overordnede forventninger fastholdes dog, da tankforretningen ventes at præstere bedre end hidtil udmeldt.

- D/S Norden kommer ud med et rigtigt stærkt første kvartal og med markant stærkere tal i tørlast end ventet. De er positivt påvirket af, at de havde afdækket det meste af omsætningen i første kvartal på høje rater, men resten af året vil de markant lavere spotniveauer for tørlastraterne ramme selskabet, siger Claus Andersen.

Han udtrykker forundring over, at aktien stiger så meget, men peger på, at det kan hænge sammen med kommentarer om tiltagende skrotning af gamle skibe.

- Det kan give lidt tiltro til, at balancen mellem udbud og efterspørgsel kan genoprettes. Det kan være det, der trækker Nordens aktie op, vurderer Claus Andersen.

Regnskab har der også været fra Alm. Brand, som benyttede den lejlighed til at opjustere forventningerne til hele året med 50 mio. kr. til 350-450 mio. kr. Forsikringskoncernens aktie stiger med 2 pct. til 47 kr.

NNIT's regnskabsdebut som børsnoteret selskab viste uændrede forventninger til 2015. It-selskabet fra Novo-koncernen forventer stadig en 2015-vækst på 5-8 pct. i faste valutakurser. Isoleret i første kvartal steg bundlinjen til 58,1 mio. kr. fra 44,3 mio. kr. Aktien følger det underliggende marked og falder 1 pct. til 156 kr.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk