Aktier: Carlsberg bruser op i positivt marked

Der er god stemning på det danske aktiemarked mandag ved middagstid, hvor det ledende C20 Cap-indeks stiger 1,0 pct. til 1007,27.

Foto: MARCUS BRANDT.
Læs mere
Fold sammen

Mandagens foreløbige udvikling kan især tilskrives fredagens afslutning på det amerikanske aktiemarked, vurderer Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank.

Indledningsvis havde den amerikanske handel ellers været noget tøvende og præget af kursfald i fredags. Men siden blev stemningen langt mere positiv efter offentliggørelsen af den vigtige arbejdsmarkedsrapport, der overraskede positivt på så godt som alle punkter.

- Det amerikanske marked kom rigtig godt igennem fredagens handel. Der var lidt udsving omkring jobrapporten i fredags, men alligevel endte det med en rigtig pæn dag. Herhjemme har vi nok haft lidt til gode fra den gode stemning. Men med det sagt er det jo ikke en dramatisk udvikling, vi ser i dag, påpeger Martin Munk over for Ritzau Finans.

Blandt de selskaber, som er med til at trække eliteindekset i plus, finder man Carlsberg. Bryggeriet ligger mandag middag 2,9 pct. højere til 638 kr.

Selskabsnyt har der imidlertid ikke været fra Valby-virksomheden i mandagens handel, og derfor må der være andre årsager til, at investorerne har fået ny appetit på bryggeriaktien, lyder det fra Martin Munk.

- Vi er selv ude med en update på aktien i dag, hvor vi også udtaler os i positive toner omkring aktien og fastholder vores "køb"-anbefaling. Men det er nok ikke det, der driver hele opturen, siger senioraktierådgiveren fra Jyske Bank.

- Carlsberg har i sidste uge haft nogle analytikermøder, som, jeg har indtryk af, faldt fornuftigt ud, og hvor ledelsen gjorde et godt indtryk. Det tror jeg, at mange analytikere har taget med hjem til deres respektive huse, og at det er det, som giver lidt spillover-effekt i dag, fortsætter han.

Han har heller ikke nogen forklaring på, hvorfor DSV stiger 3,0 pct. til 281,70 kr. i middagshandlen.

I toppen af eliteindekset ligger også Novo Nordisk, der løfter sig 2,4 pct. til 365,80 kr. Det følger, efter at medicinalselskabet i weekenden præsenterede positive data for diabetesmidlerne Semaglutid og Victoza (Liraglutid) på en konference i Boston i USA.

Ifølge Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker ved Sydbank, har der dog ikke været de store overraskelser i forbindelse med præsentationen.

- Der var ikke rigtigt noget nyt. Det er ikke noget, der kommer til at flytte det helt store. Hvis man ser på Semaglutid, så har Novo Nordisk offentliggjort toplinjeresultater for Sustain 1, og præsentationen var bare en uddybning af tidligere offentliggjorte resultater, siger Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Inden for en anden industri var Genmab sent fredag på banen med positive nyheder i relation til biotekselskabets kræftmiddel Darzalex, der er blevet anbefalet godkendt i Europa af en lægemiddelkomité under de europæiske sundhedsmyndigheder, EMA.

En endelige afgørelse fra EU-Kommissionen ventes inden for de kommende måneder, lyder det fra Genmab, der mandag middag stiger 1,0 pct. til 933 kr.

Lidt mindre er kursstigningen for A. P. Møller - Mærsk, hvis B-aktie løfter sig 0,5 pct. til 8500 kr. Tidligt mandag har det lyseblå konglomerat meddelt, at det overvejer at lukke næsten al produktion af gas i den danske del af Nordsøen i 2018, hvis der ikke findes en økonomisk løsning for produktionen.

- Sammen med vores partnere i DUC er vi ved at evaluere den langsigtede økonomiske bæredygtighed i at udnytte de eksisterende ressourcer, skriver chefen for Maersk Oil Denmark, Martin Rune Pedersen, i en pressemeddelelse.

Der er tale om gasfelterne Tyra East og Tyra West. Infrastrukturen ved Tyra-felterne er ved at have udlevet deres levetid. Det er blevet dyrere at hente gas op, fordi kalklaget omkring felterne har rykket sig, og samtidig er olieprisen faldet markant.

Uden for det danske eliteindeks er der blandt andet fokus på Simcorp og Solar, da de to papirer mandag handles uden retten til udbytte på henholdsvis 5,25 kr. per aktie og 10 kr. per aktie.

Simcorp falder 2,3 pct. til 298,50 kr., mens Solar går tilbage med 2,8 pct. til 332 kr.

/ritzau/FINANS