Aktier: Carlsberg blev skurken i deprimeret marked

Et svagt regnskab fra Carlsberg og en dertilhørende kurslussing var med til at presse det danske aktiemarked i et pænt minus i onsdagens handel, hvor investorerne generelt set holdt fingrene fra købsknappen.

Læs mere
Fold sammen

Det danske C20 Cap-indeks lukkede onsdag 1,7 pct. lavere i 1022,56, hvor Carlsberg tog en klar sidsteplads med et dyk på 9,2 pct. til 535,50 kr.


- Vi har de seneste uger set lidt mindre risikovillighed blandt investorerne, og det er også lidt det, vi ser i dag. Der er bekymring omkring væksten i Kina, og det holder helt overordnet investorerne igen, siger Jesper Bamberger, senioraktierådgiver i Nordea, til Ritzau Finans.


Carlsberg kunne fra morgenstunden præsentere regnskab for andet kvartal, der viste overraskende store udfordringer i Vesteuropa, mens den pressede forretning i Rusland heller ikke viste opmuntrende takter.


Ud over en lille solstråle i Asien måtte Carlsberg også meddele, at det ikke går helt så hurtigt med spareprogrammet, som bryggeriet lancerede for et par år siden, og Carlsberg måtte derudover nedjustere forventningerne til hele året.


- Det var skuffende på flere punkter, men det værste er, at effekterne af omkostningsprogrammet trækker ud. Det reagerer markedet kraftigt på, for man køber lidt Carlsberg på, at det kan spare sig til et større overskud, siger Jesper Bamberger.


I den lidt mere positive afdeling kunne Vestas overraske analytikerne på både på omsætning, ordreindgang, indtjening og pengestrømme i andet kvartal.

Flere analytikere havde dog håbet på en opjustering, og det sendte aktien ned i de første timer onsdag, men den rettede sig sidste på dagen og endte i 386,50 kr. - svarende til en stigning på 0,3 pct.


Onsdagens helt store historie skulle man finde uden for C20 Cap-indekset, hvor Kåre Schultz og Lundbeck offentliggjorde en spareplan, hvor der bliver sagt farvel til 1000 medarbejdere, hvilket vil give besparelser på 3 mia. kr. årligt med fuld effekt fra 2017.


Samtidig meddelte medicinalselskabet, at det om to år vil have en indtjening, der kun ligger lidt under konkurrenternes. Disse meldinger gav anledning til et stort kurshop på hele 19 pct. til 201 kr.

- Det er ikke helt usandsynligt, at Kåre Schultz kan nå i mål med de målsætninger, han har sat i søen, og det ligger altså en god bund under Lundbeck-aktien, siger aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets, der kalder kursstigningen retfærdig og løfter kursmålet for aktien til 220 kr. fra 140 kr.

Hos Nordea konstaterer senioraktierådgiver Jesper Bamberger, at der er tale om en voldsom kursreaktion, men han peger på, at en del af forklaringen kan skyldes, at en del investorer ligger kort i aktien.


Mere kølig var modtagelsen af Sydbanks regnskab, som ifølge Alm. Brand Markets skuffede lidt på handelsindtægterne og beholdningsresultatet. Sydbank-aktien dykkede 5,2 pct. til 252,10 kr.


Med fest for Lundbeck og tæsk til Sydbank var reaktionen på Topdanmarks regnskab mere afdæmpet. Forsikringskoncernen overraskede ellers positivt på indtjeningen og kom med en mindre opjustering, men aktien steg blot 0,6 pct. til 187,90 kr.

Samme afdæmpede reaktionsmønster kunne man stort også læse hos medicoselskabet Ambu, der trods en mindre opjustering måtte notere et fald på 0,5 pct. til 195 kr.

Opjusteringer var der også fra porebetonproducenten H+H og ejendomsselskabet Jeudan. Det blev til gengæld belønnet med stigninger på henholdsvis 2,5 pct. og 1,1 pct. til 62 kr. og 799 kr.


Nyt var der også fra tøjkoncernen Stylepit, hvor Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen onsdag fremsatte et købstilbud på 0,20 kr. per aktie. Det gav et hop på 40,9 pct. til 0,31 kr.

Der var også opkøbsnyt fra Mols-Linien, hvor Aarhus-rigmanden Henrik Lind kom med et modbud til kapitalfonden Polaris på 41 kr. per aktie. Det blev dog prompte afvist af Mols-Liniens bestyrelse. Aktien lukkede 2,3 pct. højere i 44 kr.

Onsdag var også dagen, hvor softwareproducenten Simcorp skulle til eksamen, efter at selskabet tirsdag opjusterede forventningerne til hele året efter et kvartal med fremgang over hele linjen. Eksamenen blev bestået med bravur, da aktien steg 10,9 pct. til 325 kr.