Aktier: Carlsberg-begejstring holdt dagen igennem

Det blev Carlsberg, der løb med al opmærksomheden onsdag, efter at selskabet i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal præsenterede en spareplan, der skal sikre bryggeriet overskud fra 2018 og frem.

Foto: MARCUS BRANDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investorerne brusede over af begejstring oven på nyheden fra det Valby-baserede bryggeri og belønnede selskabets aktie med en stigning på 6,2 pct. til 589,00 kr.

Det var med til at trække det danske C20 Cap-indeks i et plus på 1,5 pct. til indeks 1019,48.

Carlsberg har valgt at skrue op for spareplanerne over de næste år for at forbedre overskuddet og pengestrømmene. Det giver udgifter på 10 mia. kr., hvoraf langt de fleste er nedskrivninger, på den korte bane, men ventes at betyde 1,5 til 2,0 mia. kr. mere i overskud hvert år fra 2018 og frem.

Og markedet har hungret efter besked om, hvordan selskabets nye topchef, Cees´t Hart, vil løse de udfordringer, som selskabet står overfor. Det vurderer chefaktierådgiver Torben Høyer fra Nordea over for Ritzau Finans.

- Vi har ventet på den her plan fra Carlsberg. De skuffede lidt i sidste kvartal, men nu virker det til, at den nye direktør har haft tid til at kigge på tingene, og så kommer han og melder ganske fornuftigt ud. Det sender Carlsberg op, og vi tror godt, at den kan trække yderligere op herfra, siger Torben Høyer.

Nyheden om spareplanerne overskyggede dermed kvartalstallene fra bryggeriet, som underliggende præsterede en overraskende forbedring af resultaterne og dermed klarede sig en del bedre end analytikernes estimater. Eksempelvis var driftsoverskuddet (EBIT) på 3465 mio. kr. før særlige poster - her havde markedet kun ventet 3114 mio. kr. ifølge Ritzau Estimates.

Med i toppen af eliteindekset onsdag var også selskaber som Genmab, Pandora, GN Store Nord og FLSmidth.

FLSmidth står overfor at skulle aflevere regnskab torsdag middag, og investorernes forventninger kan have præget dagens handel med aktien.

- FLSmidth kommer med regnskab torsdag, så det kan være på forventningerne op til der, at aktien stiger. Jeg ved også, at der er mange, som har shortet FLSmidth, og det kunne også være en mulighed, at der er nogle, der lige dækker nogle af deres shortpositioner lidt ind op til regnskabet, lyder det fra Torben Høyer.

FLSmidth-aktien endte onsdagen med en stigning på 2,7 pct. til 268,90 kr.

Udenfor eliteindekset leverede en lang række danske selskaber også regnskab onsdag. Blandt dem var rederiet DS Norden, som i regnskabet nedpræciserede forventningerne til 2015. Nu venter selskabet et driftsresultat (EBIT) på 70-90 mio. dollar, tidligere ventede det et driftsresultat på 70-100 mio. dollar.

Analytikernes forventninger var før regnskabet, at Norden ville komme ud af 2015 med et EBIT-overskud på 99 mio. dollar. Det viser estimater indsamlet af Ritzau Estimates blandt fem analytikere.

Aktien endte dagen med et fald på 6,4 pct. til 129,50 kr., men det fald var overgjort, mener Torben Høyer.

- Norden kom med regnskab, og det skuffede ganske vist, men faktisk er jeg lidt overrasket over, at den skal falde så meget på det. Selvom regnskabet var til den svage side, var der også taget meget forskud på sorgerne op til, men det er tørlastsiden, der driller dem, og det skuffer nok. Det kan være, at der er nogle, som ligger og skifter lidt fra DS Norden til Torm, lyder det fra ham.

Han vurderer, at aktien i løbet af de næste par dages handel kan genvinde noget af det tabte.

Hos rederikollegaen Torm var takterne anderledes positive. Selskabet kom ud af tredje kvartal med en stor forbedring af både top- og bundlinjen efter gennemførelsen af en succesfuld omstrukturering.

Sammenligningstallene for 2014 er dog væsentligt reviderede som følge af omstruktureringen.

Koncernen nåede en omsætning på 215,5 mio. dollar mod 57,9 mio. dollar i tredje kvartal af 2014. Torm skriver, at produkttankmarkedet i tredje kvartal nåede det højeste niveau siden 2008 på grund af den høje udnyttelsesgrad af raffinaderierne.

Aktien sluttede dagen med en stigning på 4,6 pct. til 97,00 kr.

Også Alm. Brand leverede onsdag regnskab for tredje kvartal. I det opjusterede selskabet kraftigt forventningerne til året, idet selskabets forventninger til de fremadrettede aktiviteter blev opjusteret med 150 mio. kr. til 950-1000 mio. kr.

Investorerne belønnede selskabet med en stigning på 6,3 pct. til 42,30 kr.

Også Lollands Bank var onsdag fremme med regnskab. Det viste en fremgang på bundlinjen, som kan tilskrives et stort fald i nedskrivningerne, der mere end kompenserer for en faldende basisindtjening.

Aktien faldt onsdag 1,6 pct. til 180,00 kr.

Endeligt kom medicokoncernen Ambu, der blandt andet producerer udstyr til hospitaler, også med årsregnskab. Det viste en fin fremgang for selskabet, som endte dagen med en stigning på 1 pct. til 200,50 kr.

Finans TV: Casper Schrøder orienterer om bevægelserne på dagens aktiemarked