Aktier: Camerons sejr og jobtal fra USA gav kæmpe løft

En cocktail bestående af et genvalg af David Cameron som Storbritanniens premierminister og et sæt solide jobtal fra USA gav pæne stigninger på de europæiske aktiemarkeder i fredagens handel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det brede, fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks steg 2,8 pct. til 399,77. De toneangivende indeks i Storbritannien, Tyskland og Frankrig steg alle 2,3-2,4 pct.

- En konservativ sejr var ikke priset ind. Det er et positivt chok. Markederne kan ikke lide usikkerhed, sagde Jasper Lawler, der er markedsanalytiker ved CMC Markets, til Bloomberg News. Han tilføjede, at det ville have udløst usikkerhed, hvis der skulle have været dannet en ny regering i det britiske.

Samtidig faldt arbejdsløsheden i USA til 5,4 pct. - det laveste niveau i syv år - efter en jobvækst på 223.000 i april, hvilket dog var nogenlunde på linje med forventningerne, skrev Bloomberg News.

Blandt selskaberne stjal schweiziske Syngenta fokus, efter at den amerikanske rival Monsanto kom med et uopfordret bud på 449 schweizerfranc per aktie på Syngenta svarende til en præmie på 35 pct. i forhold til lukkekursen torsdag.

Men på trods af udsigten til en massiv gevinst valgte Syngenta, der producerer plantebeskyttelsesmidler og såsæd, at takke nej. Det gav alligevel et pænt løft til aktien, der steg hele 19,3 pct. til 396,90 schweizerfranc.

I Storbritannien var der også stor fremgang til bookmakeren Ladbrokes, som oven på David Camerons valgsejr ser ud til at slippe for en række ændringer i spillelovgivningen, som ifølge Bloomberg News ville have været aktuelt, hvis Cameron skulle have afgivet magten.

Ladbrokes-aktien steg 9,9 pct. til 116,10 pence på børsen i London. Med til det billede hører dog, at aktien har været shortet massivt op til det britiske valg.

Udfaldet af valget gav også et løft til Ladbrokes' branchekollega William Hill, hvis aktie steg 5,5 pct. til 394,80 pence.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk