Aktier: C20 trodser tendenserne og stiger bredt

De danske aktier bygger videre på fredagens gode udvikling fra starten af mandagens handel.

Læs mere
Fold sammen

C20 Cap-indekset stiger med 1,0 pct. til 976,54 efter godt ti minutters handel, og dermed udbygges stigningen på 1,1 pct. fredag.

Det sker til trods for signaler om en let negativ start tæt på uændret i futuresmarkedet, efter at de asiatiske aktier det meste af morgenen har været malet med rødt. Det er dog ikke til at se herhjemme, hvor samtlige 20 eliteaktier stiger fra start.

Den danske udvikling skiller sig også markant ud fra det øvrige Europa, hvor der generelt er små fald i de store indeks i mandagens tidlige handel.

I Kina viste bruttonationalproduktet (BNP) sig at være steget med 6,9 pct. i tredje kvartal sammenlignet med samme periode sidste år ifølge en opgørelse natten til mandag. Det var en smule bedre end frygtet af økonomerne, der havde regnet med en vækstnedgang til 6,8 pct. fra 7,0 pct. i andet kvartal ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

Tallet er ikke nogen stor overraskelse, lyder vurderingen fra Tine Choi Danielsen, der er seniorstrateg hos Nordea, men alligevel virker det til at have en overvejende positiv indflydelse på den indledende aktiehandel herhjemme.

På aktiesiden er der fokus til teleselskabet TDC, som senest har fået barberet 28 pct. af sit kursmål hos franske Société Générale, der samtidig fastholder anbefalingen "hold". Kursmålet hedder nu 36 kr. mod tidligere 50 kr.

TDC-aktien stiger alligevel med 1,3 pct. til 34,45 kr. fra start.

Ingrediensproducenten Chr. Hansen kan skæve til Paris, hvorfra storkunden Danone har rapporteret salgstal for tredje kvartal, der umiddelbart var bedre end ventet. Franskmændene lægger fortsat en del omsætningskroner hos det danske selskab, og derfor er udviklingen ikke uvæsentlig.

I tredje kvartal leverede Danone en organisk salgsvækst på 4,6 pct., mens analytikerne ifølge Bloomberg News havde ventet en fremgang på 4,3 pct. For hele 2015 fastholdes forventningen om en organisk salgsvækst på 4-5 pct. desuden.

Chr. Hansen-aktien stiger med 0,6 pct. til 365,50 kr. fra start.

På Esplanaden kan Mærsk-ledelsen konstatere, at Nordea har skruet en smule ned for optimismen omkring aktierne i det lyseblå konglomerat. Banken sænker således sit kursmål til 13.000 kr. fra 14.500 kr., men fastholder dog den positive anbefaling "køb".

Analytikerne hos Nordea mener blandt andet, at der skal en bedring i fragtraterne for containerrederiet Maersk Line til, før de kan blive mere lune på aktien.

- Koncernen kæmper i øjeblikket med et yderst svagt containermarked med lav volumen og pres på fragtraterne, konstaterer senioraktierådgiver Jesper Bamberger i en kommentar.

Mærsks B-aktie stiger med 0,8 pct. til 10.730 kr. efter fald på 0,5 pct. fredag.

Helt i toppen af C20 Cap-indekset fortsætter fredagens vinder, Novo Nordisk, frem. Mandag morgen stiger aktien med 1,5 pct. til 366,30 kr. uden nævneværdige selskabsspecifikke nyheder som baggrund.