Aktier: C20 stoppede rekordstimen

Læs mere
Fold sammen

Efter otte dage med stigninger for det danske C20 Cap-indeks vendte lykken tirsdag, da Mærsk og Jyske Bank ved fælles hjælp trak indekset ned, der endte i et minus på 0,3 pct. til 916,12.

- Overordnet går vi imod de europæiske markeder. Vi har et stort tilbagefald med Jyske Bank, som går tilbage, men den store usikkerhed om Mærsk-regnskabet i morgen er også med til at trække C20 ned, siger afdelingschef i Sydbank, Ole Kjær Jensen, til Ritzau Finans.

Jyske Bank fik den kolde skulder af investorerne efter et skuffende regnskab. Banken endte tirsdagens handel som europæisk bundskraber med en tilbagegang på 7,5 pct. til 293,3 kr.

Bankens regnskab skuffede på stort set alle poster, blandt andet med et nettounderskud på 221 mio. kr. i fjerde kvartal mod et ventet overskud på 402 mio. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans.

Bundlinjen led hårdt under markante nedskrivninger på 717 mio. kr. mod ventede nedskrivninger for 355 mio. kr., og kursreguleringerne var også en torn i øjet. Eneste positive i regnskabet var gebyrerne, der lå højere end ventet

Med i den tunge ende af tirsdagens handel var også A.P. Møller-Mærsk, som kommer med årsregnskab onsdag morgen.

Faldet i A.P. Møller-Mærsk-aktierne kan skyldes, at investorerne er forsigtige inden onsdagens regnskab, hvor der kan være store nedskrivninger i vente. Det har man set hos konkurrenterne, fortæller analytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.

Mærsk A-aktien faldt 1,5 pct. og endte i 13.480 kr., mens B-aktien faldt 1,6 pct. og endte i 13.940 kr. efter at have ligget lidt højere det meste af dagen endte de danske statsrenter med et mindre fald.

Renten på den toneangivende danske statsobligation med udløb i november 2025 faldt med 1 basispoint til 0,27 pct.

Det afsluttende rentedyk kom, efter at Janet Yellen, chefen for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, havde været på talerstolen i Senatet med en opdatering om den amerikanske økonomi. Meldingen var, at lønningerne og inflationen fortsat ikke følger med den generelle fremgang på arbejdsmarkedet. Derfor vil der formentlig fortsat gå lidt tid, før renten løftes.

Op til talen havde investorerne i høj grad holdt sig på sidelinjen, og spådommen i markedet var også, at det kunne give rentefald, hvis Yellen viste sig blød i tonen omkring timingen for en renteforhøjelse.

I forhold til sagaen om Grækenlands økonomiske fremtid kunne handlerne hente lidt optimisme i, at grækerne ser ud til at have købt sig mere tid til at redde stumperne ud af ilden og forblive i eurosamarbejdet. Eurogruppen accepterede tirsdag den reformplan, der var forudsætningen for en fire måneder lang forlængelse af hjælpelånene.