Aktier: C20 rødere end Europa forud for USA-jobtal

Høreapparatselskabet William Demant er et af blot tre selskaber, der går frem fredag middag i et C20 Cap-indeks, der ellers er lige så rødt som solen en sensommeraften. Genmab falder mest.

Læs mere
Fold sammen

Fredag formiddag ligger C20 Cap-indekset 0,8 pct. lavere i 1038,35. De danske eliteaktier er dermed lidt mere i minus end i det resten af Europa, hvor de fleste toneangivende indeks ligger til fald på omkring 0,2 pct.

Dagen er præget af, at der kl. 14.30 dansk tid kommer nøgletal fra USA om jobskabelse og arbejdsløshed. Og det er formodentlig det, der gør, at C20 ligger i rødt. Jobtallene ventes at få stor betydning for den amerikanske centralbanks beslutning om at hæve sin ledende rente ved næste møde om halvanden måned. Et godt tal øger chancen for en renteforhøjelse ved septembermødet.

- Der er usikkerhed, fordi nøgletallene har været blandet hen til i dag. Derfor er man i tvivl om, hvad der kommer til at ske med renten. Det, tror jeg, gør investorerne lidt henholdende, siger Jesper Bamberger, aktierådgiver i Nordea, til Ritzau Finans.

Med til at trække C20 ned er blandt andre TDC. Teleselskabet kom fredag morgen med et halvårsregnskab, der viser en omsætning, driftsindtægter og bundlinje meget tæt på analytikernes forventning i andet kvartal ifølge Ritzau Estimates. Telekoncernen fastholder desuden forventningerne til hele året og leverer dermed ikke for alvor nogle overraskelser til markedet i regnskabet.

- Summa summarum er det et rimelig neutralt regnskab, siger analytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets til Ritzau Finans.

TDC følger den generelle på det danske aktiemarked med et fald på 1,7 pct. til 50,00 kr.

Også biotekselskabet Genmab og vindmølleproducenten Vestas får fredag høvl af investorerne.

- Der er nok en portion gevinstindtagning i det og på grund af nøgletallene en lavere risikovillighed. Det går ud over aktier som Genmab og Vestas, som er steget meget i den senere tid, vurderer Jesper Bamberger.

Genmab falder med 3,4 pct. til 628,50 kr. Vestas går 1,4 pct. ned til 378,10 kr.

Der er fredag fortsat også fokus på Novozymes og Novo Nordisk, der begge kom med deres regnskaber for andet kvartal torsdag.

- Det er dagen derpå for Novo Nordisk og Novozymes. De to er tunge, og det er også derfor, vi ser, at det danske indeks falder mere end i resten af Europa, forklarer Jesper Bamberger.

Udfordringer inden for flere af Novozymes' forretningsområder gav torsdag anledning til en negativ reaktion på børsen og analytikerne. Den tendens ser ud til at fortsætte fredag. Nordea sænker sin anbefaling til "hold" fra "køb", og kursmålet får et hak ned til 345 kr. fra 400 kr. Citigroup skærer sit kursmål til 325 kr. fra 340 kr. ifølge Reuters. Tilgengæld har Credit Suisse øget sit kursmål for enzymselskabet med en tier til 290 kr. ifølge data fra Bloomberg. Det er dog fortsat er et stykke under dagskursen.

Torsdag dykkede aktien 13 pct., og Novozymes-aktien ligger fredag formiddag til et fald på 0,7 pct. til 313,50 kr.

Novo Nordisk indkasserede også en kurslussing torsdag efter sit regnskab. Og også fredag falder aktien - dog med mere beskedne 1 pct. til 392,70 kr.

I toppen af C20 ligger høreapparatproducenterne William Demant Holding og GN Store Nord. De nyder begge godt af en analyse fra norske DNB. For begge aktier dropper banken sin "sælg"-anbefaling og erstatter den med anbefalingen "hold", fremgår det af data fra Bloomberg. DNB øger også høreapparatselskabernes kursmål - GN store Nords til 150 kr. fra 135 kr., og William Demant Holdings til 550 kr. fra 530 kr.

Anbefalingerne er dog formodentlig ikke den eneste forklaring på William Demant Holdings fremgang, der nu er løbet over tre dage.

- Vores bedste gæt er, at investorerne positioner sig op til regnskabet, der kommer i næste uge, siger Jesper Bamberger.

William Demant Holding-aktien løftes fredag formiddag med 3,4 pct. til 551 kr. GN Store Nord stiger med 0,3 pct. til 143,20 kr.

Uden for C20-indekset er Parken og Brøndby IF i fokus efter torsdagens europæiske kampe. Fodboldholdet, der har Parken som hjemmebane, FC København, skuffede med et hjemmebanenederlag til tjekkiske Jablonec og er dermed ude af Europa League-turneringen. Fredag falder Parken-aktien med 6,4 pct. til 59,00 kr.

Brøndby IF kvalificerede sig derimod efter en dramatisk udebanekamp mod cypriotiske AC Omonia Nicosia til næste runde Europa League-turneringen. Vestegnklubbens aktie scorer dagen efter kampen en fremgang på 2,3 pct. til 1,78 kr.

ALK-Abelló melder om gode resultater med partneren Torii Pharmaceuticals potentielle tabletbaserede allergivaccine mod japansk cedertrælspollenallergi. Aktien får fredag formiddag et løft på 2,1 pct. til 844,00 kr.

Bioporto falder derimod 3 pct. efter et regnskab, hvor biotekkoncernen måtte justere sine 2015-forventninger nedad til den lave ende af den hidtidige prognose. Aktien står i 2,59 kr. fredag formiddag.