Aktier: C20 ramte rekord trods fald i Carlsberg og GN

Der blev onsdag sat en del kursrekorder blandt de store danske aktier, og de var med til også at sikre en rekord for C20 Cap-indekset, der sluttede 1,7 pct. højere i 893,7. På hovedparten af de øvrige børser i Europa var stemningen ligeledes høj, da investorerne virkede mindre bekymrede end de seneste dage over den græske gældssituation.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

Onsdagens danske aktiehandel var præget af en række regnskaber, herunder fra de to C20-selskaber Carlsberg og GN Store Nord. Carlsberg oplyste i den forbindelse, at topchef Jørgen Buhl Rasmussen stopper og bliver afløst af hollænderen Cees 't Hart, der hidtil har været koncernchef for det hollandske mejeriselskab Royal Friesland Campina.

Sydbank sænker efter Carlsbergs regnskab anbefalingen af aktien til »hold« fra »køb«. Det sker til trods for, at prisfastsættelsen af aktien ikke virker anstrengt.

»Vi forventer, at investorerne vil tillægge større betydning til indtjeningsfremgangen i Asien og Vesteuropa i takt med, at den østeuropæiske forretning skrumper i 2015. Vi har dog svært ved at se, hvordan Carlsberg kan levere en positiv indtjeningsoverraskelse i 2015 med mindre situationen bliver bedre i Rusland,« skriver Sydbank i et notat.

Carlsbergs aktie startede onsdagen med at stige, men ret hurtigt gik luften ud af den, og den endte dagen 1,7 pct. lavere i 526,5 kr.

Regnskabet fra GN Store Nord levede nogenlunde op til forventningerne i markedet, hvor der især havde været usikkerhed om GN Netcom, som dog formåede at leve op til forventningerne. Også GN-aktien startede dagen med at stige, men den endte også i taberfeltet i C20 med en tilbagegang på 1 pct. til 150,7 kr.

»Regnskabet var meget lig det, der var forventet, mens forventningerne ser ud til at være lidt forsigtige. Det kan sagtens være det, der sender aktien lidt ned,« vurderer senior aktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea og peger på, at aktien samtidig har klaret sig godt i en periode op til regnskabet.

Vestas var dagens helt store vinder med en stigning på 5,8 pct. til 279 kr. efter ordremeldinger. Selskabet bekræftede forlydender om, at der er en ordre på vej i Canada på 224,4 megawatt. Den er endnu dog ikke fast og ubetinget. Ydermere har Dong valgt MHI Vestas Offshore Wind som foretrukken leverandør til det britiske offshoreprojekt Walney Extension Offshore Wind Farm-projekt på 330 megawatt.

Pandora, der tirsdag leverede et regnskab for fjerde kvartal, der var langt bedre end ventet, fortsatte endvidere rekordkursen med en fremgang på 4,5 pct. til 557 kr. efter tirsdagens kraftige stigning på 17 pct.

»Det var et ret stærkt regnskab, der kom fra Pandora tirsdag, og det sender den aktie endnu højere op onsdag. Det, synes vi, også er fuldt berettiget, og den får også mange pæne ord med på vejen fra de forskellige analytikere,« siger Jesper Bamberger.

Kursrekorder var der også til ISS, Novozymes og Tryg. ISS steg 2,3 pct. til 204,7 kr., Novozymes med 1,9 pct. til 319,7 kr., og Trygs aktie blev løftet 2,0 pct. til 823,5 kr.

Uden for C20 kom Sydbank også med regnskab. Overskuddet på 279 mio. kr. før skat var mindre end de ventede 362 mio. kr. Som ventet har banken fundet plads til at udbetale udbytte til aktionærerne. Det bliver på 7,08 kr. per aktie, hvilket er præcis halvdelen af overskuddet for året. Sydbank-aktien endte 0,7 pct. højere i 200 kr.

Aktien i ejendomsselskabet Nordicom var med en stigning på 49,3 pct. til 3,15 kr. dagens mest stigende, efter at selskabet opjusterede forventningerne til 2014.