Aktier: C20 og fem eliteaktier på rekordkurs

Efter et par dages sidelæns bevægelse har det danske C20 Cap-indeks tirsdag fået ny energi og er med en stigning ved 11.30-tiden på 0,5 pct. til 947,16 tilbage på rekordkurs. Holder det dagen ud vil det være den 17. rekord for det danske eliteindeks i 2015.

En brasiliansk ordre har bragt Vestas helt til tops i indekset, og blandt sidepapirerne har investorerne reageret positivt på regnskaber fra bryggerigruppen Royal Unibrew og biotekvirksomheden Bavarian Nordic.

I resten af Europa stiger aktierne ligeledes, og der kan blandt andet spores en positiv tendens blandt de selskaber, der har stor omsætning i dollar, som tirsdag har nået det stærkeste niveau mod euro i 12 år. Det hænger sammen med, at Den Europæiske Centralbank, ECB, har igangsat sin store pengeudslusning med køb af statspapirer, det såkaldte QE-program.

- Den mest vigtige ting, QE gør, er, at den giver Europa en fantastisk billig valuta. Euroen er i den grad kollapset. Det er med til at skifte vækst og efterspørgsel rundt om i verden. Europa er en eksportdrevet økonomisk blok, og der er det godt nyt. Virksomhedernes indtjeningsvækst vil være rigtig stærk, og aktiemarkedet vil følge den udvikling, siger David Hussey, chef for europæiske aktier hos Manulife Asset Management, til Bloomberg News.

Vestas kunne tirsdag aften fortælle, at det har sikret sig en ordre i Brasilien på 90 vindmøller med en samlet kapacitet på 180 MW. Ordren omfatter levering og installation samt en toårig serviceaftale, AOM 4000. Herefter overgår servicen af møllerne til en otteårig skræddersyet aftale. Vestas-aktien stiger 2,6 pct. til 282,6 kr.

Fem aktier i C20-indekset er på vej mod lukkekursrekord. Det gælder blandt andre ISS, som stiger 2,1 pct. til 213,6 kr. Selskabet runder sit første år på børsen med årsregnskab torsdag. Og der er stort potentiale i aktien, selv om aktien siden nytår er steget med over 17 pct., skriver dagbladet Børsen.

På rekordkurs er også smykkevirksomheden Pandora med en stigning på 0,8 pct. til 629 kr. Selskabet har et stort smykkesalg i dollar, og kan glæde sig over, at det med den nuværende valutakurs giver flere indtægter, når man omregner til danske kr. De tre øvrige C20-selskaber på rekordkurs er Chr. Hansen med en stigning på 1,4 pct. til 302,2 kr., Nordea med en stigning på 1,6 pct. til 91,05 kr., og Genmab, der ligger 1,3 pct. højere i 547,5 kr.

Ellers har dagen været præget af regnskaber fra Bavarian Nordic og Royal Unibrew. Bavarian Nordic leverede en lille omsætningsfremgang til 1217 mio. kr. i 2014 fra 1213 mio. kr., mens driftsresultatet faldt til 16,7 mio. kr. fra 33,4 mio. kr.

Såvel omsætning som driftsresultatet var dog en anelse bedre, end ledelsen stillede i udsigt i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal. Forventningen lød på en omsætning på cirka 1200 mio. kr. samt et nulresultat målt på driftsresultatet. Bavarian Nordic-aktien stiger 2,5 pct. til 326,50 kr.

Regnskabet fra Royal Unibrew viste en lidt mindre fremgang i driftsresultatet (EBIT) i fjerde kvartal end ventet, men selskabet kan glæde investorerne med et aktietilbagekøbsprogram på 350 mio. kr. og et rekordstort udbytte på 34 kr. per aktie. Endvidere har selskabet besluttet et aktiesplit, så en bliver til fem. Investorerne kvitterer ved at sende aktien 3,7 pct. op i 1255 kr.

Fodboldklubben Brøndby er ligeledes kommet med regnskab for 2014. Det viser et nettounderskud på 154 mio. kr. I 2015 venter klubben en resultatforbedring til et underskud før skat på 15-25 mio. kr. Aktien stiger 0,6 pct. til 1,81 kr.

/ritzau/FINANS