Aktier: C20 måtte kapitulere

Efter at have holdt sig omkring uændret fredagen igennem måtte de danske aktier strække våben ud på eftermiddag. Det skete i takt med, at gassen også gik af ballonen for de europæiske indeks, der mistede de små fremskridt, der ellers prægede ugens sidste dag.

Læs mere
Fold sammen
Samlet faldt det toneangivende danske C20 Cap-indeks med 0,3 pct. til 647,48 Dermed tog indekset endnu et skridt væk fra de rekordniveauer, der kendetegnede slutningen af november. Med fredagens fald er indekset faldet 0,9 pct. på en uge og 2,8 pct. på to uger. Over året er der dog fortsat tale om en pæn stigning.

INTET BANEBRYDENDE NYT

Fredag var uden de store selskabsspecifikke historier, og faldene var da også kendetegnene for de sidste ugers tendens med, at investorerne konsoliderer deres bøger og trækker risiko ud af markedet efter et særdeles godt aktieår.

Helt til tops strøg Vestas med en stigning på 1,6 pct. til 146,40 kr., mens bunden blev taget af Jyske Bank og Carlsberg, der faldt 1,3 og 1,2 pct. til 275,40 og 572 kr.

TDC lukkede uændret i 50,35 kr. trods hele dagen at have ligget i plus. Den indledende købsglæde var affødt af, at den britiske storbank Barclays hævede sin anbefaling af teleaktien til "overvægt" fra tidligere "undervægt". Kursmålet blev ved samme lejlighed løftet til 60 kr. fra tidligere 47 kr.

Ugens helt store vinder, Novozymes, faldt med 0,1 pct. til 215 kr. fredag på trods af, at de brasilianske konkurrencemyndigheder godkendte samarbejdet med Raízen Energia omkring udvinding af bioethanol fra sukkerrør.

Novozymes' aktie er dog fortsat gået frem med 4,1 pct. i ugen, efter at selskabet tirsdag kunne offentliggøre et stort samarbejde med kæmpen Monsanto omkring mikrobielle produkter til landbruget. Ud over en stærk partner får Novozymes 300 mio. dollar at varme sig med i vinterkulden fra den aftale.

MÆRSK-DYK TRODS RATEHOP

Trods glædeligt nyt for spotraterne mellem Asien og Europa dykkede A.P. Møller - Mærsks B-aktie med 0,1 pct. til 54.450 kr. fredag.

Spotraterne mellem Asien og Europa steg i ugen 60,7 pct. til 1568 dollar per tyvefodscontainer, teu, ifølge SCFI og dermed ligner det, at rederierne har haft succes med de ratestigninger, der er varslet til midten af december.

- Efter min bedste overbevisning er det et udtryk for, at forhandlingskraften er tippet en lille smule i retning af containerrederierne, idet de formår at lave det her i december, der ellers normalt er præget af forholdsvis lav aktivitet og lav volumen. For mig ligner det en indikation af, at man er blevet bedre på omlægningerne og til at tilpasse kapaciteten til den aktivitet, der er, og de containere, der skal sejles med, siger A.P. Møller - Mærsk-analytiker hos Sydbank, Jacob Pedersen, til Ritzau Finans.

I den negative ende af nyhedsstrømmen fortalte TDN Finans, at partnerne i det store norske oliefelt Johan Sverdrup, som Maersk Oil har en del af, er så uenige, at det kan forsinke den udviklingsplan, der skal føre det lovende felt i produktion. Feltet er et af tre helt vigtige projekter, der skal sende Maersk Oils produktion op på 400.000 tønder olie om dagen i 2020.

ALK BELØNNET FOR GODKENDELSE

Uden for C20 Cap-indekset steg ALK-Abelló med 0,8 pct. til 617 kr., efter at de amerikanske sundhedsmyndigheder godkendte græsallergitabletten Grastek.

- Vi glæder os over den rådgivende komites anbefaling, som udgør endnu et vigtigt skridt mod at gøre denne innovative nye behandling tilgængelig for amerikanske patienter, udtalte administrerende direktør i ALK, Jens Bager.

Grastek er det foreslåede amerikanske varemærke for den sublinguale tabletbaserede vaccine mod græspollenallergi, som ALK har givet licens til Merck (kendt som MSD uden for USA og Canada) for i Nordamerika.

Sydbank vurderede i en kommentar, at nyheden er særdeles positiv for ALK. Efter nyheden hævede Nordea sit kursmål for aktierne til 660 kr. fra 548 kr., mens Handelsbanken har hævet sit kursmål til 653 kr. fra 577 kr. Alm. Brand har hævet sit kursmål til 660 kr. fra 600 kr. Anbefalingen er dog her sænket til "neutral" fra tidligere "køb".