Aktier: C20 i venteposition før vigtigt nøgletal

De europæiske aktiemarkeder ligger med relativt små udsving fredag forud for den vigtige arbejdsmarkedsrapport fra USA. Herhjemme ligger det danske C20 Cap-indeks 0,1 pct. lavere trukket op af ISS men vejet ned af FLSmidth og Novo Nordisk.

De europæiske aktiemarkeder ligger med relativt små udsving fredag forud for den vigtige arbejdsmarkedsrapport fra USA. Herhjemme ligger det danske C20 Cap-indeks 0,1 pct. lavere trukket op af ISS men vejet ned af FLSmidth og Novo Nordisk. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Dagens store fokuspunkt er februar-rapporten fra det amerikanske beskæftigelsesministerium, der offentliggøres kl. 14.30 dansk tid, og indtil da holder mange investorer sig fra at tage større positioner.

I rapporten gives den månedlige status for jobvæksten, som ventes at stige til 195.000 uden for landbruget fra 151.000 i januar, mens arbejdsløsheden fortsat ses på 4,9 pct. Men nøgletallet for lønudviklingen vil der også blive holdt nøje øje med.

»Det er rigtig vigtigt at vise, at den amerikanske økonomi ikke er på vej tilbage i recession, det ville bestemt hjælpe markedet,« udtaler Benno Galliker, handler ved Luzerner Kantonalbank, til Bloomberg News.

Ude i Europa ligger markederne generelt med stigninger på op til 0,5 pct. målt på de toneangivende indeks. Især mine- og råvareaktier klarer sig godt på grund af stigende råvarepriser.

Den udvikling afspejles dog ikke herhjemme, da FLSmidth, der leverer udstyr til minegiganterne og derfor skal håber på højere råvarepriser, indtager sidstepladsen i C20 med et fald på 1,9 pct. til 256,10 kr. FLSmidth toppede det ellers røde C20 Cap-indeks torsdag med en stigning på 4,3 pct. - også hjulpet af stigende råvarepriser.

Fredag har den amerikanske storbank Goldman Sachs ifølge Bloomberg News dog sænket sin anbefaling af aktien til "sælg" fra "neutral", mens kursmålet er skåret til 200 kr. fra 230 kr., hvilket ser ud til at påvirke investorerne.

Fokus er der også til Novo Nordisk, der torsdag tog sig et dyk på 2,6 pct. og fredag fortsætter ned med 1,1 pct. til 352,60 kr.

Torsdagens fald kom efter muligvis dårlige amerikanske nyheder om Novos langtidsvirkende insulin, Tresiba, i form af negative kommentar fra medicinadministratoren Express Scripts. Fredag kalder Handelsbanken torsdagens kursfald for en overreaktion, men ikke desto mindre fortsætter den dårlige stemning om medicinalaktien.

Investorerne afventer netop nu resultaterne af Novos såkaldte Leader-studie - det største kliniske studie i selskabets historie. Studiet er gennemført med deltagelse af 9340 patienter med type 2-diabetes, som samtidig er i højrisikogruppen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, og det skal fastslå, hvorvidt GLP-1-analogen Victoza opfylder de amerikanske sundhedsmyndigheders behandlingsmål om ikke at øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

I toppen af C20 stiger serviceselskabet ISS med 2,1 pct. til 244,30 kr., og sammen med torsdagens stigning på 2,3 har den dermed indhentet det tabte fra onsdag, hvor selskabet ellers præsenterede et pænt regnskab med et højere udbytte end ventet, men faldt 3,5 pct. på børsen.

Fra regnskabsfronten har det aarhusianske konglomerat Schouw & Co. rapporteret tal for fjerde kvartal og dermed også hele 2015. Schouw kom ud af de sidste tre måneder af sidste år med en lille tilbagegang på toplinjen, mens driften og bundlinjen viste stor fremgang.

Schouw omsatte for 3078 mio. kr. i fjerde kvartal mod 3102 mio. kr. i den tilsvarende periode af 2014, mens driftsresultatet (EBIT) steg til 259 mio. kr. fra 199 mio. kr., og bundlinjen gik frem til et nettooverskud på 225 mio. kr. fra et plus på 45 mio. kr. i fjerde kvartal 2014.

For indeværende år venter selskabet en omsætning i størrelsesordenen 14,2 mia. kr. samt et driftsresultat (EBIT) på 760-850 mio. kr. De to poster endte i 2015 på henholdsvis 12,6 mia. kr. og 831 mio. kr.

Schouw-aktien stiger med 1,3 pct. til 420,50 kr.

Neurosearch, der stort set ingen aktiver har tilbage, har også leveret årsregnskab, der bød på et nettounderskud på 5,5 mio. kr. mod et minus på 7,7 mio. kr. året før.

For 2016 venter selskabet et underskud af den primære drift på 4-6 mio. kr. I 2015 bød den post på et minus på 13,3 mio. kr. Neurosearch-aktien falder med 0,4 pct. til 2,35 kr. under meget tynd handel.