Aktier: C20 i plus trods kæmpefald i Mærsk

A.P. Møller-Mærsk trækker de store overskrifter i fredagens aktiehandel, efter at koncernen fredag morgen kom med en kraftig nedjustering af forventningerne til 2015.

Læs mere
Fold sammen

Som følge af en negativ udvikling på containershipping-markedet sænker Mærsk samlet set sine forventninger til årets underliggende resultat til 3,4 mia. dollar fra tidligere ventet 4,0 mia. dollar.

Aktierne i Mærsk får store stryg efter nedjusteringen, som ellers ikke kommer helt uventet, herunder for Jyske Bank, som for få dage siden satte aktien på "sælg".

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

- Vi har haft på fornemmelsen, at der specielt var udfordringer i Maersk Line, og det er selvfølgelig også blevet afspejlet i vores estimater og den anbefaling, vi er kommet ud med. Så på den måde er det ikke en overraskelse for os. Men når aktien så alligevel falder 8 pct., så har det noget at gøre med, at den justering, som kommer, måske i virkeligheden er lidt større, end man har regnet med, siger aktiehandler Kim Sejdelin Christensen fra Jyske Bank til Ritzau Finans.

Nedjusteringen knytter sig alene til Maersk Line, som Mærsk nu venter vil kunne hente et overskud på 1,6 mia. dollar i 2015, hvilket er 600 mio. dollar mindre, end da selskabet kom med regnskab i august.

- Når man går tilbage og piller lidt i, hvad der er blevet meldt ud fra Mærsks side tidligere, så er der nogen, der måske nu synes, at der ikke er blevet kommunikeret tilstrækkeligt omkring de udfordringer, de har haft på markedet - ikke mindst inden for Line. Det er det, den bliver straffet på, vurderer Sejdelin.

At det trækker ud med en bedring af markedet for containershipping betyder samtidig, at der begynder at komme stigende bekymringer omkring 2016.

- Man begynder simpelthen at sætte spørgsmålstegn ved, hvordan 2016 ser ud. Er det ligeså vanskelige forhold, de kommer til at operere under? Med de udbuds- og efterspørgselsforhold, der er inden for containerfragt på verdenshavene, er der ikke noget, der tyder på, at fragtraterne skal bedre sig sådan lige med det første, siger Kim Sejdelin Christensen.

Mærsk B handles ved 11.45-tiden 7,6 pct. lavere i 9680 kr., mens A-aktien sætter sig 7,5 pct. til 9440 kr.

I C20 Cap-indekset er der ellers en stor overvægt af aktier, der stiger, og indekset ligger samlet set da også 0,3 pct. højere i 977,65.

- Vi har haft nogle positive markeder omkring os. Der er kommet en række forholdsvis pæne regnskaber ud af USA de seneste dage, og ECB har også bidraget til den positive stemning med torsdagens udmeldinger efter bankens rentemøde. Så pengepolitiske stimulanser fra ECB kombineret med stærke regnskaber fra USA er ligesom de sidste halvandet døgn drivkraft for aktiemarkederne, og det slår også igennem på aktiemarkedet herhjemme i dag, siger Kim Sejdelin Christensen.

Novo Nordisk topper i C20 Cap med en stigning på 2,5 pct. til 367,60 kr. Der er ikke selskabsspecifikt fremme om selskabet fredag, men aktien har haft det lidt svært i en periode, efter at der har været snakket om prisforholdene på det amerikanske medicinalmarked.

Der er også positivt spot på aktien i Chr. Hansen, som i fredagens marked stiger 2,4 pct. til 404,40 kr. Kursmålet for ingrediensselskabets aktie er blevet løftet hos schweiziske UBS til 444 kr. fra 420 kr., og svenske SEB lægger 20 kr. til kursmålet for ingrediensaktien til 400 kr.

Vestas er godt på vej ind på det indonesiske vindmarked, hvor det fredag underskriver en indledende aftale, et såkaldt "term sheet", med Asia Green Capital Partners for den 62,5 megawatt store Jenoponto 1 vindmøllepark i Sulawesi, Indonesien.

- Skulle projektet realiseres, vil Vestas entrere det indonesiske marked med en af de første og største vindenergiprojekter i Sydøstasien, og med hjælp fra samhandelsaftalen mellem Danmark og Indonesien ser vi frem til sammen med andre danske virksomheder at bevise den betydelige værdi, som vindenergi repræsenterer for Indonesien, siger Morten Dyrholm, Vice President, Public Affairs, Vestas.

Vestas-aktien ligger 1,2 pct. højere i 388,60 kr. og ligger dermed til at stige for femte dag i træk.

Derimod falder William Demant med 2,0 pct. til 579,50 kr., efter at finanshuset Goldman Sachs har sænket anbefalingen af aktien til "neutral" fra "køb", mens kursmålet for høreapparataktien fastholdes på 590 kr.

Novozymes fortsætter de positive takter fra torsdag, hvor aktien var den helt store vinder med en kursstigning på hele 10,8 pct. til 307,60 kr. efter selskabets regnskab for tredje kvartal. Siden har Alm. Brand sænket anbefalingen til "sælg" fra "neutral", mens Credit Suisse skærer kursmålet 10 kr. til 260 kr. Nordea har derimod løftet kursmålet for aktien med 30 kr. til 330 kr. Fredag middag ligger aktien 0,6 pct. højere i 309,30 kr.

Derimod falder aktien i Össur med 6,9 pct. til 22,80 kr. oven på regnskabet for 3. kvartal. Den islandske proteseproducent fik et driftsoverskud på 25 mio. dollar ud af en omsætning på 117 mio. dollar sammenlignet med et overskud på 29 mio. dollar og en omsætning på 127 mio. dollar i samme periode sidste år. Forventningerne fastholdes. I forhold til kursfaldet skal det dog med, at aktien torsdag steg hele 8,4 pct. til 24,50 kr.

TV: Casper Schrøder tager pulsen på aktiemarkederne