Aktier: C20 går i minus efter positiv start

Høreapparatselskaberne GN Store Nord og William Demant Holding har tirsdag middag medgang i C20 Cap-indekset, hvor morgenens positive stemning er blevet afløst af en mere pessimistisk af slagsen.

C20 Cap ligger ved middagstid med et lille fald på 0,2 pct. i 1020,48, efter at det danske eliteindeks havde lagt for dagen med en stigning på 1,3 pct.

- Det startede relativt positivt ud, fordi den uro, der var omkring Kina mandag med markante indeksfald, i morges så ud til at være faldet til ro, efter at den kinesiske stat har grebet ind, vurderer Kim Sejdelin Christensen, aktiehandler i Jyske Bank, over for Ritzau Finans.

Tirsdag morgen var der forlydender om, at Kina har forsøgt at stabilisere markedet, idet at statskontrollerede fonde har købt op i aktiemarkedet.

På årets anden handelsdag er der også fortsat fokus på de diplomatiske spændinger mellem Saudi-Arabien og Iran.

Konflikten mellem de to lande, som anses for at være regionens mest magtfulde stater, brød ud lørdag, da Saudi-Arabien henrettede den fremtrædende religiøse leder Nimr al-Nimr. Søndag afbrød Saudi-Arabien alle forbindelser til Iran og udviste den iranske ambassadør.

- Det skaber usikkerhed omkring olieprisen og sætter nogle spørgsmålstegn omkring, hvordan året 2016 kommer til at se ud. Det er latente kilder til at bringe risiko ind på aktiemarkedet, forklarer Kim Sejdelin Christensen og uddyber:

- Uvished er det værste for et sundt finansielt system. Når der er uvished, bliver man mindre risikovillig som investor.

Den generelt set lidt mismodige stemning lader dog ikke til at influere indeksets to høreapparatselskaber. GN fik efter børslukketid mandag løftet kursmålet af det amerikanske finanshus JPMorgan til 182 kr. fra 149 kr. Finanshuset fastholder anbefalingen "overvægt".

Kollegaen WDH har ligeledes været under lup hos analytikerne hos JPMorgan. Finanshuset har hævet kursmålet med 190 kr. til 704 kr. Anbefalingen er fortsat "neutral".

GN-aktien stiger med 1,8 pct. til 124,60 kr., mens WDH-aktien hæves med 1,2 pct. til 648,50 kr.

Også A.P. Møller Mærsks aktier er blandt den halvdel af de danske elitepapirer, der stiger tirsdag middag med en stigning på B-aktien på 0,8 pct. til 8975 kr.

Efter at containerrederierne med virkning fra årsskiftet delvist lykkedes med at få presset de varslede rateforhøjelser igennem over for kunderne, så forsøger verdens tredjestørste containerrederi, CMA CGM, sig med endnu en rateforhøjelse per 15. januar 2016. Fra alle asiatiske havne til alle nordeuropæiske havne hæves raterne med 500 dollar per tyvefodscontainer (teu).

Spotraterne på containerfragt mellem Asien og Europa steg i sidste uge med 659 dollar til samlet 1232 dollar per teu. Dermed lader godt halvdelen af den varslede ratestigning på 1200 dollar per teu fra blandt andet Maersk Line og tyske Hapag-Lloyd at have slået igennem.

- Vi holder lidt øje med Mærsk i øjeblikket, som vi ser lykkedes med ratestigninger i et ikke uanseeligt omfang. Det er for os et vidnesbyrd om, at der her i sæsonen op til det kinesiske nytår er relativt lukrative forhold for udbyderne. Vi tror, det lægger op til noget godt for Maersk Line i den kommende periode, siger Kim Sejdelin Christensen.

Bryggeriet Carlsberg har indgået en aftale om at afhænde Danish Malting Group (DMG) til finske Viking Malt. Danish Malting Group driver tre maltfabrikker - en i Danmark og to i Polen. Carlsberg-aktien stiger 0,3 pct. til 604 kr.

Blandt de eliteaktier, der tirsdag middag er med til at trække C20 ned, er ingeniørkoncernen FLSmidth med et fald på 1,7 pct. til 224,80 kr.

- Der er en del af deres konkurrenter, der mandag kom varselstegn omkring fra forskellige mæglere. Det gjaldt blandt andre Metso. Det, tror jeg, smitter af på FLS igen i dag, mener Kim Sejdelin Christensen.

Lundbeck har fået løftet anbefalingen til "overvægt" fra "neutral" af JPMorgan. Kursmålet lyder nu på 270 kr. mod tidligere 134 kr. Aktien løftes 4,3 pct. til 238,70 kr.

NNIT har indgået aftale med Købstædernes Forsikring og Popermo Forsikring om videreudvikling og vedligehold af forsikringsselskabernes fælles forretningsplatform. NNIT-aktien hæves 1,1 pct. til 191 kr.

/ritzau/FINANS

 

Andreas Antoni Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk