Aktier: C20 fortsætter op med Vestas og Mærsk i front

De danske aktier fortsætter fra åbningen tirsdag de gode tendenser fra mandagens handel, og ligesom det var tilfældet på årets første handelsdag, er det Vestas og Mærsk, der har lagt sig i front.

Efter ti minutters handel ligger C20 Cap-indekset 0,7 pct. højere i 1045,41. Der vil formentlig komme noget mere tyngde i markedet tirsdag, hvor amerikanerne og briterne har første handelsdag i 2017.

Derudover kommer også en stribe nøgletal, der kan sætte noget dagsorden på markedet.

I den indledende handel er Vestas-aktien kravlet op med 2,5 pct. til 492,10 kr. efter en stigning på 4,9 pct. mandag, da selskabet blev belønnet for en udsædvanlig stor ordreaktivitet op til årsskiftet. Ordreudviklingen har fået flere finanshuse til at se øget potentiale i aktien.

MANGE PENGE PLACERET KONTANT

Hos Danske Bank ser senioraktierådgiver Lars Skovgaard Andersen potentiale for yderligere stigninger på aktiemarkedet understøttet blandt andet af, at store summer fortsat er placeret kontant.

- Vi tror på, at der stadigvæk er nogle penge, der skal ind i markedet. Danskerne har 800 mia. kr. stående kontant, hvilket er dobbelt så meget som i 2003, forklarer han og tilføjer:

- Det er som om, at man hele tiden har været lidt bange for, at et eller andet skulle ske, men vi tror på, at får vi en ok start på året, så skal der nok være nogle flere penge, der vil ind i markedet.

Den gode historie for markedet vil ifølge Lars Skovgaard Andersen være, hvis der kommer en "prop" i medicinalsektoren, efter at den sektor faldt kraftigt sidste år og blev distanceret kraftigt af cykliske aktier.

- Vi synes, at nogle af de defensive sektorer har fået lidt for mange bank, og hvis vi kan få dem til at stabilisere sig lidt, tror vi, det vil være rigtigt godt for markedet. De cykliske må ikke stikke for meget af - vi skal prøve at få stabiliseret lidt en gang imellem, siger han.

OPLØFTENDE TAL FRA KINA

Ligesom Vestas har Mærsk-aktierne fået en flyvende start på 2017. Mærsk B steg mandag 3,5 pct. og tirsdag stiger den yderligere 0,9 pct. til 11.760 kr. Aktien nyder godt af opløftende kinesiske nøgletal for PMI-indekset for fremstillingssektoren, som ifølge opgørelsen fra Caixin og Markit viste det højeste niveau siden januar 2013.

Endvidere er oliepriserne stigende. Futureprisen på brent ligger 0,6 pct. højere i 57,14 dollar, hvilket er det højeste niveau siden december 2015.

SALGSANBEFALING PÅ NETS

I bunden af C20 ligger Nets med et fald på 0,2 pct. til 123,20 kr. Det skyldes formentlig, at den britiske investeringsbank Bryan Garnier, der har indledt analysedækning af Nets med en salgsanbefaling, viser data fra Bloomberg. Nets-aktien blev børsnoteret i september i kurs 150.

Tirsdag kan investorerne se frem til en række nøgletal fra både Europa og USA. Fra Tyskland kommer der tal for arbejdsløsheden og forbrugerpriserne i december, og fra USA kommer der en opgørelse over udviklingen i indkøbschefernes forventninger.