Aktier: C20 er i god julestemning

De danske aktier ser ud til at gå på juleferie i god stemning. 18 af 20 aktier i C20-indekset stiger, og det danske indeks afspejler dermed de europæiske børser, hvor der også er overvejende fremgang.

Foto: Thomas Lekfeldt. Julehandel. Travlhed og julestemning på Højbro Plads i København.
Læs mere
Fold sammen

C20 Cap går 1,3 pct. frem til 1017,66 ved 11.45-tiden.

Det er blandt andet medvind til råvareaktier, der giver anledning til optimismen, efter at Kina har signaleret nye stimulustiltag for at holde gang i væksten i verdens næststørste økonomi. Et lille tik opad til den pressede oliepris hjælper også markederne.

I det europæiske Stoxx 600-indeks er råvaresektoren den klart bedst kørende med en samlet stigning på 4,6 pct., og de gode tider for blandt andet mineselskaberne smitter også af i Danmark, hvor FLSmidth, der leverer udstyr til mange af minegiganterne, stiger 2,4 pct. til 241,30 kr. og indtager andenpladsen i C20.

Toppen går til TDC, der ligesom FLSmidth ellers generelt har haft et dårligt år og ligger knap 30 pct. under niveauet for et år siden. Der er ingen særlige nyheder ude om teleaktien, men også i Europa er der generelt medvind til sektoren.

Medicoselskabet Coloplast meddelte tidligt onsdag, at selskabet har indgået forlig med de amerikanske myndigheder og er gået med til at betale 21,5 mio. kr.

Sagen, der er indgået forlig i, omhandler beskyldninger om, at Coloplast skulle have betalt penge til leverandører af medicoudstyr, herunder amerikanske Liberator, for at føre kampagne for anvendelse af det danske selskabs produkter hos slutkunderne, skriver de amerikanske myndigheder.

- Min vurdering er, at aktien måske skal lidt op på det som et lettelses-suk. Nogle kan have frygtet, at det endte værre, vurderer senioraktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea over for Ritzau Finans. Han understreger dog, at forliget rent økonomisk er i småtingsafdelingen for Coloplast.

Coloplast-aktien holder sig i den øverste halvdel af C20 med et løft på 1,7 pct. til 536,50 kr.

Uden for C20-indekset fejrer biotekselskabet Zealand Pharma, at dets franske partner, Sanofi, har indsendt registreringsansøgning for sit kombinationsproduktet Lixilan til behandling af type 2-diabetes til de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA.

Lixilan er en kombination af GLP-1-analogen Lyxumia (Lixisenatid), der er udviklet af Zealand Pharma, og verdens bedst sælgende insulin, Lantus, og ansøgningen udløser en milepælsbetaling på 20 mio. dollar (137 mio. kr.) til Zealand Pharma, oplyser det danske selskab i en meddelelse.

- Det er positivt for begge parter, at der nu er indsendt registreringsansøgning. Det er produkt, som kan komme rigtig mange diabetikere til glæde. Der er også kortere behandlingstid på ansøgningen, så man kan formentlig få det på markedet, før Novo kan have Xultophy på markedet. Det er væsentligt i lyset af, at Sanofis insulinforretning lige nu er presset af en stribe konkurrerende lanceringer, vurderer senioranalytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank over for Ritzau Finans.

Zealand-aktien klarer sig bedst af alle på børsen med et løft på 8,3 pct. til 149,50 kr.

Også uden for eliteindekset har stenuldsproducenten Rockwool fået sænket kursmålet af Nordea til 1040 kr. fra 1115 kr. for selskabets B-aktie. Banken fastholder anbefalingen "hold". Det kan være med til at sende aktien 1 pct. ned til 946,50 kr.

Analytikerne hos Nordea har også haft IC Group under lup og har i den forbindelse fundet anledning til at hæve kursmålet knap 20 pct. til 255 kr. fra 215 kr. og fastholde anbefalingen "køb". IC Group-aktien tager fart og ligger 4,4 pct. højere i 240 kr., tæt på det højeste siden 2011.

Det nordjyske teleselskaber RTX har som planlagt solgt sit hovedkontor i Nørresundby og lejet sig ind i det igen for at øge sin frihedsgrader og frigøre penge. Bygningerne er solgt til en værdi på omkring 71,5 mio. kr., svarende til den bogførte værdi, oplyser RTX, som fastholder sine forventninger til 2015/16. Aktien er heller ikke synderligt påvirket og ligger 0,6 pct. lavere i 81,50 kr.