Aktier: C20 Cap sætter rekord

Det danske eliteindeks, C20 Cap, nåede onsdag med en stigning på 0,9 pct. til 1064,27 det højeste lukkeniveau nogensinde.

Foto: Christian Als.
Læs mere
Fold sammen

En amerikansk økonomi med snuden i vækstsporet og en sideløbende styrkelse dollar var noget af det, der tiltrak investorer til de europæiske aktier.

Den positive tendens på markedet herskede allerede fra morgenstunden, men stigningerne tiltog i løbet af eftermiddagen, blandt andet efter offentliggørelsen af en større stigning i de amerikanske serviceindkøbschefers indeks, ISM-indekset, for juli.

- Vi har endnu engang fået bekræftet, at den amerikanske økonomi er på vej frem igen efter det meget svage første kvartal, hvor der var noget usikkerhed om, hvorvidt det skyldtes vejret eller havnestrejker. Vi får flere og flere indikationer, der peger i retning af, at det var midlertidige effekter, og at den amerikanske økonomi er i god bedring, siger Michael Borre, chefaktiespecialist i Nordea, til Ritzau Finans.

Hos Sydbank peger afdelingschef Ole Kjær Jensen endvidere på, at der onsdag kom nogle generelt pæne regnskaber fra flere af de store europæiske virksomheder.

- Vi har gennemgående set nogle fornuftige regnskaber, og så har vi også set et rebound i de råvarerelaterede aktier, der ellers har været hårdt pressede den senere tid, siger afdelingschefen.

Han peger samtidig på udviklingen i dollarkursen, som en medvirkende årsag til de europæiske aktiestigninger. Dollaren lå onsdag eftermiddag styrket i 1,0860 per euro mod et niveau på cirka 1,0960 dollar ved europæisk børslukketid tirsdag.

- Et medlem af Federal Reserve har udtalt sig om rentepolitikken og udsigten til en kommende renteforhøjelse i USA, hvilket har været med til at styrke dollaren og givet et løft til de europæiske aktier. Så det er sådan et sammensurium af forskellige ting, der også er med til, at aktierne i Danmark klarer sig godt, siger Ole Kjær Jensen.

Dagens C20 Cap-rekord var årets nummer 34. Tre af indeksets 20 aktier satte endvidere rekord. Det gjaldt DSV, Novo Nordisk og Novozymes. DSV lå for anden dag i træk i toppen af eliteindekset, da aktien steg yderligere 2,8 pct. til rekordnoteringen 249,90 efter tirsdagens stærke halvårsregnskab fra transportkoncernen.

- DSV stiger på det rigtigt gode regnskab. Vi mener, at der er mere at komme efter. De gør det godt og tager markedsandele. Selv i det, der er en svær situation, inden for søfragt, der formår de at øge overskuddet væsentligt mere, end vi havde regnet med, siger Michael Borre.

Nordea Markets har efter regnskabet hævet sin anbefaling af transportkoncernens aktie til "køb" fra tidligere "hold", og samtidig er kursmålet løftet med 25 kr. til 275 kr. En række andre finanshuse var også ude og sætte et højere kursmål for DSV-aktien.

Onsdag var sidste mulighed for investorerne for at positionere sig i Novo Nordisk og Novozymes forud for regnskaberne fra de to selskaber før børsåbningen torsdag. Novo Nordisk-aktien steg forud for regnskabet 0,9 pct. til rekordkursen 410,60 kr., og Novozymes satte rekord efter en stigning på 0,3 pct. til 362,70 kr.

Uden for C20 var der onsdag regnskaber fra Ringkjøbing Landbobank, Greentech og Banknordik. Førstnævnte benyttede regnskabet til at opjustere forventningerne til hele året. Ringkøbing Landbobank venter nu et basisresultat i 2015 på 500-575 mio. kr. mod tidligere 450-525 mio. kr. Bankens aktie steg 2,5 pct. til 1540 kr.

Aktien i Banknordik faldt derimod 3,5 pct. til 125,5 kr., efter at den færøsk-danske bank i sit regnskab fastholdt sine årsforventninger. Greentech, som ligeledes fastholdt sine forventninger til hele året, lukkede 2,3 pct. lavere i 8,5 kr.