Aktier: C20 Cap-indekset tager største endagsfald nogensinde

Det danske C20 Cap-indeks faldt torsdag med 3,23 pct., hvilket er det største fald nogensinde på en enkelt dag.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen

Der var størst kurstæsk til Vestas, Genmab og Pandora, men alle 20 aktier i indekset lukkede i rødt.

Det store fald fald skal ses i lyset af, at der på det seneste er opstået bekymring omkring væksten i Kina. Investorer og økonomer frygter, at den tendens kan sprede sig til resten af verden.

Og den form for usikkerhed er ikke en yndlingscocktail for investorer og spekulanter, der har solgt aktier i stor stil torsdag, hvilket også har været tilfældet i resten af Europa og i USA.

- Det er et billede, vi har set gennem flere uger. Det er i bund og grund en frygt for den globale vækst. Vi ser et pres på flere af valutaerne på vækstmarkederne og på energi- og metalpriser. Det er alt sammen noget, som indikerer, at væksten kan være under pres, siger Otto Friedrichsen, som er aktiestrateg i Formuepleje.

Derudover forklarer han det store kursfald med, at europæiske aktier gennem hele 2015 er steget markant og har præsteret bedre end i USA og Asien.

Det skyldes blandt en række tiltag, som Den Europæiske Centralbank har sat i søen og konkurrencefordelen ved den i øjeblikket svage euro.

- Og de store stigninger i år er nok også baggrunden for, at vi ser de her forholdsvis kraftige reaktioner for danske og europæiske aktier, siger Otto Friedrichsen til Ritzau Finans.

Den seneste bundrekord i C20 Cap-indekset blev sat 1. juni 2012, hvor indekset faldt 3,19 pct. Det var dengang grundet usikkerhed op valget i Grækenland, hvor der var frygt for, at landet måtte forlade eurosamarbejdet.

C20 Cap-indekset blev lanceret 25. november 2011. Trods faldet torsdag er det steget knap 23 pct. i år.