Aktier: C20 Cap-indekset falder trods pæn TDC-fremgang

De danske aktier er i let negativt terræn fredag, selv om de amerikanske aktier havde sig en rigtig god torsdag inspireret af stigende oliepriser.

Foto: Torkil Adsersen.
Læs mere
Fold sammen

Fredag morgen falder oliepriserne nemlig igen, de amerikanske futures bakker, markedet skal forholde sig til skuffende udlånstal fra Kina, og i Asien falder aktierne også.

Det er med til at skabe mere skepsis omkring den økonomiske vækst i Kina, der sammen med oliepriserne har domineret markederne i de første to uger af 2016, og det ser igen ud til at ramme aktierne i Europa.

Efter at have været både oppe og nede i starten falder C20 Cap-indekset med 0,2 pct. til 976,85 efter godt 15 minutters handel.

På selskabssiden er det særligt nyt fra analyseafdelingerne i en stribe finanshuse, der præger billedet.

Ingrediensproducenten Chr. Hansen, der torsdag var aktuel med tal for første kvartal af regnskabsåret 2015/16, har fået løftet sit kursmål hos franske Société Générale til 427 kr. fra 355 kr., skriver nyhedsbureauet Reuters. Anbefalingen er fortsat "hold".

Chr. Hansen leverede lidt bedre end ventet blandt analytikerne på både top- og bundlinjen i sit første kvartal, hvis man skæver til estimater indsamlet af Ritzau Estimates. Aktien stiger med 0,2 pct. til 424,60 kr. efter torsdagens plus på 2,1 pct.

Positiv opmærksomhed er der også til GN Store Nord, der har fået indledt dækning hos tyske MainFirst Bank med den positive anbefaling "outperform" og et kursmål på 160 kr.

Kollegaen William Demant Holding har af samme bank fået sænket sin anbefaling til "underperform" fra "neutral". Her lyder kursmålet på 590 kr.

GN Store Nord-aktien falder med 0,2 pct. til 125,70 kr. fra start, mens William Demant-aktien bakker med 0,3 pct. til 607,50 kr.

A.P. Møller-Mærsk, der gennem en længere periode har været hårdt presset af de faldende oliepriser, må endnu engang lægge navn til en kursmålssænkning.

Denne gang er det britiske Barclays, der ifølge Reuters skærer sit kursmål til 10.500 kr. fra 12.100 kr. Anbefalingen er dog fortsat i positivt terræn på "overvægt". Mærsks B-aktie falder med 1,2 pct. til 8025 kr. i fredagens tidlige handel.

Storbanken Nordea har fået sænket sit kursmål hos amerikanske JPMorgan til 85,95 kr. fra 95,08 kr. Anbefalingen er uændret "overvægt". Nordea-aktien falder med 0,6 pct. til 71,40 kr.

For teleselskabet TDC byder fredagen på to anbefalingsløft. Nordea skruer således sin anbefaling af aktien op til "hold" fra "sælg", mens Royal Bank of Canada løfter sin anbefaling af TDC til "outperform" fra "underperform".

TDC topper C20 Cap-indekset med et plus på 3 pct. til 34,80 kr.

Interesserede i DSV kan skæve til USA, hvor aktionærerne i UTI Worldwide har godkendt DSV's opkøb af selskabet på en ekstraordinær generalforsamling.

Transaktionen er dog fortsat betinget af de sydafrikanske konkurrencemyndigheders velsignelse, men DSV venter stadig at afslutte handlen i løbet af første kvartal. DSV-aktien løftes 0,4 pct. til 257,90 kr.

Blandt sidepapirerne er der opmærksomhed til ALK-Abelló, der har præsenteret resultater fra sit femårige studie med sin tabletbaserede græsallergivaccine, Grazax.

Og det vigtigste mål med studierne blev misset, mens ALK kom i land med to sekundære målsætninger, lyder vurderingen fra Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank.

- ALK misser det primære endepunkt i forhold til at forebygge astma - altså det endepunkt, der hedder nedsat lungefunktion. Til gengæld er det positivt, at man er i stand til at vise en symptomdæmpende effekt på astma og behov for mindre forbrug af astmamedicin, siger Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

ALK-aktien falder 1,4 pct. til 942 kr.

Emballageproducenten Hartmann vil spendere 30 mio. dollar på en ny fabrik til produktion af støbepap i USA.

Fabrikken forventes at bidrage til Hartmanns resultater fra 2017, lyder det. Den nye fabrik skal være med til at virkeliggøre Hartmanns langsigtede målsætninger om at øge omsætningen til 2,2-2,4 mia. kr. og overskudsgraden før særlige poster til 12-14 pct. i 2017.

Hartmann-aktien er startet uændret i 267 kr.

Dantherm-atkein stiger med 2,8 pct. til 9,30 kr., efter at selskabet har meddelt, at det sælger sin HVAC-forretning samt EMEA-delen af forretningssegmentet Telecom til kapitalfonden Procuritas Capital Investors V.

- Frasalget sker efter krav fra Dantherms kreditinstitutter for at nedbringe den rentebærende gæld til disse efter fortsat svigtende resultater i forretningssegmentet Telecom, skriver Dantherm i en meddelelse.

Samtidig meddeles det, at selskabets administrerende direktør, Torben Duer, fratræder for at blive direktør for de frasolgte forretningsenheder. Ydermere sigter bestyrelsen i Dantherm efter at sælge de resterende dele af selskabet, og kun i bedste fald ventes provenuet at overstige nettogælden, oplyses det.

Endelig falder der en smule rampelys til selskabet bag fodboldklubben FC København, Parken Sport & Entertainment.

Selskabet har torsdag bekræftet, at FC København har modtaget et bud på Daniel Amartey fra engelske Leicester City, der har Kasper Schmeichel på mål. Parken-aktien stiger med 1 pct. til 53 kr.