Aktier: C20-aktier nød godt af ECB-kommentar

Der var grønne forårstendenser i det toneangivende danske C20 Cap-indeks i tirsdagens aktiehandel, hvor Genmab trak an i toppen af indekset med en stigning på over 4 pct.

Læs mere
Fold sammen

Da handlen lukkede klokken 17, var indekset steget med 1,5 pct. til 1013,66. 19 ud af 20 aktier sluttede i plus, hvor kun Mærsk A-aktien sluttede uændret.


En melding fra Den Europæiske Centralbank, ECB, var med til at trække aktierne op i tirsdagens handel. ECB-medlemmet Christian Noyer sagde tirsdag morgen, at man vil accelerere obligationsopkøbene inden sommer, fordi man vil undgå opkøb i sommerferien, hvor likviditeten er lav. Det har sendt de europæiske renter ned og svækket euroen i forhold til den amerikanske dollar. Det gav medvind til de danske aktier, hvor især Genmab trak fra.


Genmab meddelte tirsdag, at man har indgået en partneraftale med tyske Biontech om udvikling og kommercialisering af kræftlægemidler. Som led i aftalen lægger Genmab en forudbetaling på 10 mio. dollar og yderligere kortfristede betalinger på op til 5 mio. dollar, såfremt bestemte af Biontechs aktiver udvælges til videre udvikling.


Det er dog ikke den aftale, som er den primære grund til prisstigningen, mener Nordeas chefaktierådgiver, Michael Borre.

- Det kan være forventningens glæde, der er med til at løfte aktien, da Johnson og Johnson (partner til Genmab, red.) holder kapitalmarkedsdag onsdag, hvor man kommenterer på forskellige lægemidler. En af de vigtige præsentationer bliver samarbejdet med Genmab, og det kan være noget, som markedet spekulerer i, så investorerne har været ude og positionere sig i dag, siger han til Ritzau Finans.


Genmab steg i tirsdagens handel med 4,6 pct. til 587,50 kr. Det var mest blandt alle aktierne på C20-indekset, hvor også Chr. Hansen, Novo Nordisk og Pandora var med i toppen med stigninger på 3,0 pct., 2,3 pct. og 2,0 pct.

Mens de fleste danske aktier var i hopla, var der noget mere ro på Mærsk B-aktien, som lukkede næsten uændret med en stigning på 0,1 pct. til 13.400 kr. Ifølge Michael Borre kan det skyldes en afsmittende effekt fra sidste uges regnskab, hvor Maersk Line leverede lidt under, hvad der var ventet blandt nogle analytikere.


Uden for det fine selskab så det helt skidt ud for Viborg HK-aktien, som faldt med hele 14,3 pct. til 12 kr. Det skyldes, at den børsnoterede håndboldklub har meddelt, at den går et endnu større underskud i møde i 2015, hvis aktionærerne accepterer et tilbud fra den lokale investorgruppe New Beginning Viborg HK om at overtage selskabets håndbold- og collegeaktiviteter. New Beginning Viborg HK har tilbudt 820.000 kr. for håndboldaktiverne.

Mens Viborg HK faldt, var der fremgang hos æggebakkeproducenten Hartmann, som steg med 1,4 pct. til 259,50 kr. efter et førstekvartalsregnskab, hvor salg og driftsresultat blev løftet gevaldigt i forhold til samme periode året før. Det skyldes i høj grad opkøbet af den førende aktør i Sydamerika samt valutamedvind som følge af en svækket krone.

Der skal dog stadig reduceres i omkostningerne i Europa, hvor lønsomheden er presset, siger selskabets administrerende direktør, Ulrik Kolding Hartvig.


- Vi skal reducere omkostningerne i Europa, og det er vi godt i gang med. Vi skal helt klart skærpe indsatsen på det område, siger han til Ritzau Finans.


Omsætningen i kvartalet steg til 581 mio. kr. fra 413 mio. kr. året forinden, mens driftsresultatet (EBIT) før særlige poster stiger til 62 mio. kr. fra 45 mio. kr.

/ritzau/FINANS