Aktier: Britisk EU-nej gav kraftige kursfald på Wall Street

De amerikanske aktier lukkede med kraftige kursfald på Wall Street fredag, hvor investorerne - ganske som i resten af verden - var chokerede over udfaldet af torsdagens afstemning i Storbritannien, hvor et flertal af briterne efter 43 års medlemskab valgte at rive Storbritannien ud af EU.

Arkivfoto: Wall Street. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT

Mandag morgen trækker Storbritanniens EU-fravalg fortsat investorerne rundt i manegen. Tokyo-børsen stiger 1,4 pct., mens Hang Seng i Hongkong fortsætter fredagens fald med yderligere 0,9 pct. Sideløbende falder de amerikanske futures 0,5-0,6 pct.

Fredag lukkede S&P 500-indekset med et minus på 3,6 pct. til 2037,41. De tunge aktier i Dow Jones 3,4 pct. til 17.400,75, og Nasdaq-papirerne sluttede med et drop på 4,1 pct. til 4707,98.

KNAP SÅ SKIDT SOM FRYGTET

Kursfaldene var i de første dramatiske timer efter brexit-udfaldet over 5 pct. i future-markedet, men en del blev hentet tilbage, og set i lyset af stigningen i S&P-indekset på 2 pct. over de fire foregående dage, lukkede de toneangivende indeks ugen med et samlet fald på 1,6 pct. - og dermed langt bedre end i de andre aktieindeks i den udviklede verden.

»Det er sandsynligvis den vigtigste afstemning i en hel generation. Men jeg tror ikke, at reaktionen er helt skæv, da den amerikanske økonomi ikke er så afhængig af handel, som mange andre udviklede nationer er. Kursfaldet åbner for købsmuligheder,« vurderer chefstrateg Erik Davidson fra Wells Fargo & Co. i New York over for Bloomberg News.

Også Dow Jones-indekset faldt 1,6 pct. over de fem dage, mens Nasdaq-aktierne som vanligt viste det største udsving med et drop på 1,9 pct. over ugen.

ØKONOMISKE DATA

Fredagens økonomiske nøgletal var skubbet fuldstændigt i baggrunden af det britiske EU-drama, og der blev ikke langt meget mærke til, at forbrugertillidsindikatoren fra University of Michigan skuffede med et fald til 93,5 i den endelige opgørelse for juni. Økonomerne havde ventet et endeligt indeks på 94,1, viste estimater fra Bloomberg News.

FINANSAKTIER UNDER PRES

Der var fald i ni af de ti underindeks i S&P 500-indekset, hvor især finansaktierne fik investorernes kærlighed at føle med et tab på 5,4 pct. De blev efterfulgt af drop i it-, råvare- og industrisektorerne, der alle lukkede med fald på over 4 pct.

Kun den særdeles defensive forsyningssektor holdt næsen oven vande med et beskedent dyk på knap 0,1 pct.

Frygten for et fald i den globale økonomiske aktivitet efter den britiske afstemning sendte oliepriserne ned, og med dem fulgte Exxon Mobil og Chevron med drop på henholdsvis 2,6 pct. og 2,4 pct.

Finanssektoren stod i første række til at få øretæver, da den britiske afstemning med stor sandsynlighed vil få den amerikanske centralbank, Federal Reserve, til at tøve længere med at hæve renten. Bank of America droppede 7,4 pct., JPMorgan Chase faldt 7 pct., mens Citigroup styrtdykkede 9,4 pct.

Den britiske EU-tilbagetrækning var dog ikke så skidt, at det ikke var godt for noget. Mineselskaberne inden for ædelmetal-segmentet var efterspurgte, da en voldsom stigning i blandt andet guldprisen smittede af på de andre defensive sikre aktiver, og blandt andet Newmont Mining Corp. steg 5,1 pct.