Aktier: Brexit og Mærsk-exit svingede taktstokken

Exit og "brexit" satte dagsordenen i torsdagens aktiemarked.

Foto: Nasdaq Copenhagen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mærsk-chefen Nils Smedegaard stoppede hos Mærsk, og sammen med spekulationer i en opsplitning af selskabet i mindre enheder var det med til at sparke Mærsk-aktierne helt til tops i et positivt C20 torsdag. Næsten glemt var brexit-afstemningen, der dog underliggende af markedet regnes for hjemme, hvilket betyder, at briterne bliver i EU.

Nils Smedegaard bliver afløst som topchef af Maersk Line-chefen Søren Skou, og formand Michael Pram Rasmussen åbner i forbindelse med skiftet en dør på klem til en mulig opsplitning af koncernen - selv om "det er et stort arbejde".

C20 endte i et solidt i plus. Eliteindeksets aktier steg 1,9 pct. til indeks 1023,47, og kun tre aktier faldt. Største fald tilfaldt Nordea.

Med torsdagens stigning er det danske eliteindeks steget fem dage i rap på faldende frygt for et britisk EU-exit. Der er klart "risk on" på markederne, i takt med at troen på, at de 46,5 mio. stemmeberettigede briter stemmer for at blive i EU, stiger.

Det afspejler sig i stigende aktiekurser, stigende renter og styrket pund.

- Med dagens stigninger er der ikke spå meget at hente for aktiemarkedet, hvis briterne stemmer for "remain", men "brexit" vil afstedkomme en voldsom reaktion. Markederne er med de sidste meningsmålinger og bookmakerodds overbeviste om "remain", siger afdelingsdirektør Ole Kjær Jensen i Sydbank til Ritzau Finans.

Mærsk B-aktien lukkede 11,9 pct. højere i 9140 kr. Klokken 14 meldte selskabet, at den hidtidige topchef, Nils Smedegaard Andersen, blev udskiftet med Søren Skou, der hidtil havde været chef for Maersk Line, hvilket han fortsætter med. I de efterfølgende interviews åbnede bestyrelsesformanden for muligheden for en opsplitning af konglomeratet.

 

- Vi skal vurdere, om vi skal gøre op med den måde, hvorpå vi er struktureret som én gruppe med forretningsdele under samme hat, eller om vi for eksempel skal se på, om det giver mening at splitte op i flere mindre enheder. Og det har vi på nuværende tidspunkt ikke svaret på, men det er det, vi nu skal finde ud af, sagde han til Ritzau Finans.

Ole Kjær Jensen fra Sydbank vurderer over for Ritzau Finans, at det mere er spekulationer i en eventuel opsplitning af konglomeratet, der sender kursen til vejrs, end det er et spark til den afgående topchef eller cadeau til den nye chef.

- Det vil kunne synliggøre de sande værdier i for eksempel Maersk Oil eller Line, pointerer han.

Coloplast-aktien steg 2,6 pct. til 505 kr. i kølvandet af onsdagens kapitalmarkedsdag i USA. Her kom det blandt andet frem, at Coloplast i de kommende år vil poste flere penge i sine sårplejeprodukter.

Planen er, at området skal vokse til det dobbelte i de kommende år. Efter den begivenhed har analytikerne hos DNB Markets løftet anbefalingen af Coloplasts aktie til "køb" fra "hold".

Vestas havde også en god dag. Aktien steg 1,1 pct. til 462,20 kr. Og onsdag var Vestas den mest stigende aktie i C20 med et plus på 2,4 pct. efter tirsdagens kapitalmarkedsdag i London.

Nordea endte i bunden af C20 med et kursfadl på 5,6 pct. til 59,05 kr. Nordea fik flere anbefalingssænkninger, og det tyngede. Der var en til "hold" fra "køb" af ABG. ABG har for ikke længe siden ellers løftet anbefalingen til "køb". JPMorgan sænkede sin anbefaling af aktien til "neutral" fra tidligere "overvægt". Og ligeledes Swedbank sænkede anbefalingen af Nordea - til "neutral" fra "køb".

Torsdag morgen kunne FLSmidth i en pressemeddelelse fortælle, at det har fået en kontrakt i Indien på design, indkøb og levering af udstyr til en komplet cementproduktionslinje med en kapacitet på 3000 ton om dagen.

FLSmidth offentliggør ikke ordrens værdi, men den er ikke over 200 mio. kr., da det i så fald ville udløse en fondsbørsmeddelelse. FLSmidths aktie steg 2,7 pct. til 256,70 kr. - næst mest i C20 efter de to Mærsk-aktier.