Aktier: Brexit-efterskælv pressede Wall Street yderligere

De amerikanske aktier lukkede igen med kursfald på Wall Street mandag, hvor investorerne som i resten af verden fortsatte udsalget i kølvandet af Storbritanniens beslutning i sidste uge om at forlade EU efter 43 års medlemskab.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

Mandag lukkede S&P 500-indekset med et minus på 1,8 pct. til 2000,54. De tunge aktier i Dow Jones faldt 1,5 pct. til 17.140,24, og Nasdaq-papirerne sluttede med et drop på 2,4 pct. til 4594,44.

»Mandag synes at være en gentagelse af fredag. Vi startede året med en svag indtjening i første kvartal, og vi var lige begyndt at se tegn på, at andet kvartal ville være bedre. Et så stort chok er ikke godt for hverken tilliden eller investeringerne. Der er massiv usikkerhed, og investorerne var ikke positioneret til afstemningsresultatet,« siger senioranalytiker Ben Rozin fra Manning & Napier Advisers i New Yorktil Bloomberg News.

Tirsdag morgen er der dog endelig lidt optimisme at spore for de amerikanske aktier. Indledende kursfald i Asien er vendt til positive aktiemarkeder, og de amerikanske futures stiger hele 0,9-1,0 pct.

FINANSAKTIER UNDER PRES

Der var fald i otte af de ti underindeks i S&P 500-indekset mandag, hvor især finansaktierne samt råvare- og energisektorerne fik klø med tab på over 2,5 pct.

Kun de defensive forsyningsselskaber og telesektoren lukkede dagen i grønt.

Bankerne stod igen i første række, da øretæverne skulle deles ud. Fortsat faldende renter presser sektorens evne til at tjene penge, og med en tiårig T-bond-rente blot 6 basispoint fra det laveste niveau nogensinde, er der ikke meget håb om en umiddelbar forbedring i udsigterne.

Bank of America droppede 6,3 pct., JPMorgan Chase faldt 3,3 pct., mens Citigroup kunne lægge yderligere 4,5 pct.s tab oven i fredagens dyk på 9,4 pct.

I råvaresektoren var der fortsat positivt syn på mineselskaberne inden for ædelmetallerne, da den stigende guldpris til stadighed smitter af på blandt andet Newmont Mining, der steg for anden dag i træk - denne gang med 1,3 pct.

Til gengæld var der fortsat fald i oliepriserne der lukkede under 46 dollar per tønde for den amerikanske referenceolies vedkommende. Det pressede Exxon Mobil 0,6 pct. ned, mens Chevron mistede 1,5 pct.

»De økonomisk følsomme sektorer - industri, energi, råvarer, finans - tager de største hits, og det giver god mening,« vurderer chefinvestor Peter Jankovskis fra Oakbrook Investments i Illinois over for Bloomberg News.

Bekymringerne over, om Storbritanniens EU-exit vil forværre den allerede svage global vækst, ramte fortsat bredt. Dow Chemical faldt 3,1 pct., og mineselskabet Freeport-McMoRan droppede 4,3 pct. mandag.

STORE FALD I LUFTFART

Også luftfartsselskaberne var blandt de hårdt ramte. Bloombergs indeks over de amerikanske luftfartsselskaber faldt til det laveste niveau siden oktober 2014, trukket ned at blandt andet Delta Air Lines med et fald på 5,2 pct. og American Airlines og United Continental med drop på 6,6 pct. og 8,1 pct.