Aktier: Brexit-bekymring breder sig til Wall Street

Frygten for, at Storbritannien er på vej til at forlade EU-samarbejdet, har medført fald på de europæiske aktiemarkeder de seneste dage. Og den bekymring har også taget turen over Atlanten.

Foto: BRENDAN MCDERMID.
Læs mere
Fold sammen

I hvert fald er der kort efter børsåbning i USA fald i de tre toneangivende amerikanske indeks, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones, på 0,2 pct.

I Europa har frygten for, at briterne ved afstemningen 23. juni vælger at forlade EU, ført til storudsalg af aktier - ikke mindst fordi de seneste meningsmålinger har vist fremgang til fortalerne for et britisk exit - populært kaldet brexit.

- Brexit føjer brænde til bålet for investorerne med risikoaversion. Og markederne er i forvejen bekymrede for afmatningen i den globale vækst og centralbankernes manglende evne til at føre en pengepolitik, som er i stand til at stoppe udviklingen, vurderer Jasper Lawler, der er analytiker hos CMC Markets, over for Bloomberg News.

DETAILSALG OVERRASKER POSITIVT

Markedsaktørerne fik en time før amerikansk børsåbning også en opgørelse over detailsalget i USA at forholde sig til.

Det udviklede sig stærkere end forudset i maj, idet salget steg med 0,5 pct. på månedsbasis, mens økonomerne ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg News ventede en stigning på 0,3 pct. i forhold til måneden før. Fremgangen har dog ikke for alvor rykket aktiemarkederne.

Detailsalget ses dog som et pejlemærke på tilstanden for verdens største økonomi og kommer, inden den amerikanske centralbank skal afholde et todages rentemøde, som indledes i aften dansk tid.

Markedet har dog på forhånd stort set ingen - hvis nogen - tro på, at centralbanken vil benytte mødet til at hæve den amerikanske rente for anden gang på ti år. Første renteløft i godt ni år kom på centralbankens tilsvarende møde i december.

Markedets aktører vil derfor formodentlig først og fremmest se frem til, hvilke ord centralbankens chef, Janet Yellen, vælger at hæfte på rentemeldingen, når mødet afsluttes onsdag.

På selskabssiden er det beskedent med nyheder. Der er dog dårligt nyt for Zimmer Biomet, efter at selskabet, som producerer medicinsk udstyr, har prissat et sekundært aktiesalg med en rabat på 2 pct. i forhold til mandagens lukkekurs på 118,24 dollar.

I den indledende handel falder aktien med 2,6 pct.

/ritzau/FINANS

 

Andreas Antoni Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk