Aktier: Bredt funderet nedtur på græsk bekymring

De europæiske aktiebørser oplevede mandag et større kursskred oven på de sammenbrudte forhandlinger mellem Grækenland og landets kreditorer i weekenden.

Læs mere
Fold sammen

Parterne står tilsyneladende stejlt over for hinanden og det øger risikoen for, at Grækenland er på vej ud over den økonomiske afgrund.


Muligheden for det udfald førte til de største fald på børsen i Athen, men nedturen var dog bredt funderet og ramte samtlige større aktiemarkeder i Europa.


Det toneangivende græske ASE-indeks startede ugen med et fald på hele 4,7 pct., og blandt de store tabere i indekset fandtes en stribe af de græske banker. Piraeus Bank var hårdest ramt med et fald på 12,2 pct., og Alpha Bank endte desuden 9,0 pct. lavere.


På børserne i London, Paris og Frankfurt begrænsede nedturen sig til 1,1-1,8 pct. Der var endvidere fald i samtlige 50 aktier i Euro Stoxx 50-indekset, der samlet endte 1,8 pct. lavere. De italienske banker Unicredit og Intesa Sanpaolo lå i bunden af indekset med fald på godt 3 pct. for begge aktier. Herefter fulgte Deutsche Bank med et fald på 2,6 pct.


I Frankfurt var der desuden fokus på detailkæden Metro efter nyheden om, at selskabet har solgt Galeria Kaufhof, der er en kæde af stormagasiner, til det canadiske selskab Hudson's Bay. Salgsprisen er opgjort til 2,83 mia. euro, svarende til omkring 21 mia. kr., som Metro vil bruge til at nedbringe sin gæld med 2,7 mia. euro. Det til trods faldt Metros aktie 4,7 pct.


På børsen i London faldt aktien i Easyjet 2,3 pct., hvilket udover den generelt negative stemning kan kædes sammen med, at analytikerne hos det canadiske finanshus RBC Capital Markets sænkede anbefalingen af aktien til "underperform" fra tidligere "outperform".


Imperial Tobacco og Tui faldt endvidere henholdsvis 2,9 pct. og 2,8 pct., og bidrog dermed stærkt til faldet i FTSE 100-indekset, som siden 28. maj har taget et dyk på 4,7 pct.