Aktier: Brede stigninger i Europa peger mod god årsafslutning

Under meget lav omsætning strøg de europæiske aktier til vejrs tirsdag.

Foto: RALPH ORLOWSKI.
Læs mere
Fold sammen

FTSE 100-indekset i London steg med 0,7 pct., CAC 40-indekset i Paris løftedes 1,5 pct., og DAX-indekset i Frankfurt steg 1,7 pct. Samtidig lagde det brede paneuropæiske Stoxx 600-indeks 1,2 pct. til sin værdi og ligger dermed med et samlet plus for året på godt 7,5 pct. inden årets sidste handelsdage.

2015 har ellers været ganske volatilt for de europæiske aktier. I april var Stoxx 600-indekset en overgang oppe med over 20 pct. siden årsskiftet, men siden har usikkerhed omkring den økonomiske vækst i Kina, tungt faldende oliepriser og den første amerikanske renteforhøjelse siden 2006 igen skabt tvivl og forårsaget fald i indekset.

I december er Stoxx 600 således gået tilbage med omkring 4 pct. og sigter dermed mod den værste december siden 2002, mens resultatet for hele året altså alligevel ser ud til at blive positivt - i øvrigt for fjerde år i træk.

De europæiske aktier handles dog også onsdag - og for nogle indeks' vedkommende også torsdag, hvor der dog de fleste steder er forkortede dage. Men der er umiddelbart udsigt til, at den gode årsafslutning kan holde ved, fordi oliepriserne ser ud til at have stabiliseret sig igen.

- Jeg ser meget gerne stigninger i dag og i morgen. Jeg havde også forestillet mig, at de sidste par uger i året ville blive positive. De finansielle markeder har haft tendens til kun at fokusere på én ting ad gangen i år, og lige nu er det oliepriserne, siger Teis Knuthsen, der er investeringsdirektør hos Saxo Bank, til Bloomberg News.

Der er dog også visse skår i glæden tirsdag. Underindekset for råvaresektoren i Stoxx 600-indekset falder således med 1,4 pct. under indtryk af det tunge pres, der har været på råvarepriserne gennem de seneste måneder.

Værst gik det ud over det britiske mineselskab Anglo American, der faldt med 6,4 pct. til 307,20 pence efter nogle rigtig gode juledage.