Aktier: Brede fald anført af Mærsk, GN og FLSmidth

Faldende oliepriser og skuffende nøgletal fra Kina var en skidt cocktail for de internationale aktiemarkeder tirsdag, hvor det danske marked med et fald i C20 Cap-indekset på 1,5 pct. til 1032,33 nogenlunde fulgte faldene i resten af Europa.

Foto: Thomas Lekfeldt. A.P. Møller-Mærsk havde det svært i tirsdagens marked efter handelstallene fra Kina og olieprisernes nedtur. Olieprisernes påvirkning af selskabet er dobbeltsidet, da det på den ene side påvirker Maersk Line positivt gennem lavere bunkerpriser, men omvendt går ud over olieforretningen Maerks Oil. Mærsk B-aktien faldt 2,4 pct. til 9705 kr.
Læs mere
Fold sammen

Den kinesiske eksport faldt i november mere end ventet, viste nøgletal tirsdag morgen. Og de lagde grundstenen til en dag med fald på aktiebørserne, der også var påvirket af forsat usikkerhed om olieprisen, som tirsdag eftermiddag kom under 40 dollar per tønde for den europæiske Brent-olie.

- Foruden de skuffende tal fra Kina er der dårlige nyheder i minesektoren. Rio Tinto sænker investeringsbudgettet for anden gang på kun fire måneder, og konkurrenten Anglo American er nu så presset på pengestrømmene, at selskabet ikke vil udbetale udbytte for i år, skriver chefaktierådgiver Michael Borre fra Nordea i en kommentar.

Nyhederne fra Rio Tinto og Anglo American var endnu en understregning af en presset mineindustri, hvilket også tyder skidt for et selskab som FLSmidth, der leverer forskellige typer af udstyr og services til den pågældende industri.

- Hver eneste gang vi ser mineselskaberne skære i investeringerne, er det en indikator for, at de også tror, at der ikke er et rebound på vej i priserne. Så det er klart negativt for FLSmidth-aktien, siger aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets til Ritzau Finans.

FLSmidths aktie var med et fald på 3,3 pct. til 243,30 kr. da også den næstmest faldende aktie i C20 Cap kun overgået af GN Store Nord, der endte 5,1 pct. lavere i 123,60 kr. Endnu en direktør forlader GN Store Nord, der i det nye år må vinke farvel til finansdirektør Anders Boyer, som har opsagt sin stilling for at tiltræde en post som finansdirektør hos malingkoncernen Hempel.

Også A.P. Møller-Mærsk havde det svært i tirsdagens marked efter handelstallene fra Kina og olieprisernes nedtur. Olieprisernes påvirkning af selskabet er dobbeltsidet, da det på den ene side påvirker Maersk Line positivt gennem lavere bunkerpriser, men omvendt går ud over olieforretningen Maerks Oil. Mærsk B-aktien faldt 2,4 pct. til 9705 kr.

Bankerne var også presset rundt om på børserne i Europa, og det gjaldt også herhjemme, hvor Nordea faldt 2,3 pct. til 74,45, mens Jyske Bank og Danske Bank begge faldt 2,2 pct. til henholdsvis 312,90 kr. og 185,10 kr. Det amerikanske finanshus Jefferies indledte dækning af Nordea-aktien med anbefalingen "hold" og af Danske Bank-aktien med en købsanbefaling.

Lige så skidt gik det for TDC, der lægger op til en ændret udbyttepolitik i forbindelse med en kapitalmarkedsdag, som selskabet indkaldte til 27. januar 2016. Der har længe været spekuleret i, at selskabet kan blive nødt til at skære i udbyttet, hvilket har presset aktien, som tirsdag faldt 2,2 pct. til 33,99 kr.

Coloplast blev med et fald på 1,4 pct. til 553 kr. også ramt af nedturen, selv om den amerikanske investeringsbank Morgan Stanley mandag efter børslukketid hævede anbefalingen af aktien til "ligevægt" fra "undervægt", mens kursmålet blev løftet til 558 kr. fra 457 kr.

William Demant var eneste aktie i plus i C20 med en stigning på 0,8 pct. til 666 kr. Vestas klarede sig endvidere relativt godt ved kun at falde marginale 0,04 pct. til 459,10 kr. Vindmølleproducenten tiltrak sig opmærksomhed med meldingen om, at det har modtaget den længe ventede godkendelse hos den brasilianske udviklingsbank (BNDES), der betyder, at selskabets kunder kan opnå fordelagtigt finansiering gennem banken.

Blandt de mindre selskaber steg Cbrain 4,6 pct. til 41 kr., efter at selskabet opjusterede forventningerne til omsætningsvæksten i år til 18-23 pct. fra tidligere 10-20 pct.