Aktier: Bred fremgang i Europa op til weekenden

De europæiske aktieindeks er på vej mod en god afslutning på ugen.

Foto: GIUSEPPE CACACE

Aktierne stiger i takt med, at priserne på råvarer såsom olie og metaller stiger, og investorernes bekymringer for en amerikanske rentestigning er fejet mere eller mindre væk.

De store børser i Europa ligger i plus, og i London stiger FTSE 100 med 1,3 pct., CAC 40-indekset i Paris går frem med 1,1 pct., og på børsen i Frankfurt løftes DAX-indekset med 0,9 pct. fredag middag.

Det er især mine- og råvarerelaterede selskaber, der ligger lunt i svinget, hvor Anglo American lægger 4,8 pct. til. Indekset ligger som det mest stigende med 2,2 pct. i det brede europæiske indeks Stoxx 600, der stiger med 1 pct. samlet set.

- Efter tab de seneste par dage, er lykkejægerne vendt tilbage til markedet, siger Thorsten Engelmann, handler i Equinet Bank, til Bloomberg News.

- Markedet synes at være i stand til at håndtere eventuelle rentestigninger fra den amerikanske centralbak, Federal Reserve, og næste uge burde blive mere rolig, efter at regnskabssæsonen er ved at være ovre, siger han.

Der er dog nyheder til investorerne, nu når afslutningen på regnskaberne fra første kvartal har indfundet sig.

GODT NYT TIL BETTINGBUREAU

På børsen i London stiger bettingsselskabet Ladbrokes med 10 pct. fredag middag.

Aktien hopper, efter at de britiske konkurrencemyndigheder har meldt ud, at bettingbureauet skal sælge 400 butikker, hvis fusionen med Coral Group skal blive til noget.

Ladbrokes købte Coral sidste efterår, og det var ventet, at der skulle sælges en del mere ud, end myndighederne nu har besluttet. Og det får investorerne til at sende aktien op.

Rykker man blikket mod Rom, så får den italienske bank Unicredit luft under vingerne med en stigning på 5 pct., efter det er kommet frem, at banken kan være vej mod at sælge ud af sine aktier i Finecobank. Det vil kilder med kendskab til sagen vide, skriver Bloomberg. Samtidig ses forretningerne i Polen og Tyrkiet efter i sømmene.

ELEKTRONIKPRODUCENT I MODVIND

I den anden ende ligger britiske Spectris, der producerer elektronisk kontroludstyr til forskellige sektorer, efter at selskabet fra morgenstunden meldte om et faldende sammenligneligt salg i årets første fire måneder.

Spectris havde en salgsvækst på 2 pct. i årets første måneder, men det sammenlignelige salg faldt alligevel 4 pct. i perioden. Det får investorerne til at sende aktien ned med 6,1 pct., og aktien placerer sig dermed i bunden af det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks.