Aktier: Bred fremgang efter græsk fodslag

Hele det europæiske aktiemarked fejrer den græske aftale, og det giver anledning til kursstigninger i mere eller mindre alle toneangivende landeindeks.

Læs mere
Fold sammen

Samlet set stiger det brede Stoxx 600-indeks 1,6 pct. til 394,97 og tager dermed tredje handelsdag i træk med pæne stigninger. Hele 549 af indeksets aktier stiger, og der er fremgang til alle underindeks på mindst 0,9 pct. hver.

Stigningerne er udløst af, at de europæiske politikere mandag morgen nåede til enighed om en aftale med Grækenland om landets økonomiske fremtid, både med hensyn til nye lån og hvad angår de store reformer og finanspolitiske nedskæringer, der er krævet.

- Det er godt, at vi har en aftale. Der er dog spørgsmålstegn på den græske side af ligningen, udtaler chefstrateg Daniel Lenz fra DZ Bank til Bloomberg News. Blandt andet med henvisning til, at den græske regering nu har meget kort tid til at få stemt de første lovforslag igennem parlamentet i Athen.

Ikke desto mindre er fremgangen bred i Europa, og der er stigninger på 1,9 pct. i Paris, 1,3 pct. i Frankfurt og 1,5 pct. i Madrid. Børsen i Athen holder dog fortsat lukket på grund af gældskrisen. Her er der sidst omsat værdipapirer den 26. juni.

Blandt enkeltaktierne er der ikke et eneste papir i Stoxx 600, der stiger mere end 5 pct. Nogle af topscorerne er London-noterede Just-Eat, der får medvind af en positiv analyse fra analytikerne i JPMorgan, samt aktier som tyske Dialog Semiconductor, belgiske Delhaize og franske Vivendi. Fælles for de sidste tre er, at der ikke er særlige nyheder i markedet, der forklarer deres stigning.

Danske Sydbank ligger også med i toppen på en dag, hvor finansaktier generelt ånder lettet op efter den græske løsning.

I den modsatte ende af indekset er der til gengæld et stort kursdyk hos britiske International Personal Finance, der lever af at tilbyde små hurtige lån uden sikkerhed. Det polske parlament har stemt for at lave en lov om forbrugerfinansiering, som blandt andet vil ramme IPF. Aktien falder med 15 pct. på børsen i London - det største fald for aktien siden december 2013 ifølge Bloomberg News.

/ritzau/FINANS

 

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk