Aktier: Bred europæisk fremgang efter opmuntrende græske toner

Der var pæne stigninger på stort set alle europæiske aktiemarkeder tirsdag, efter at investorerne blev mindre nervøse for, at forhandlingerne om Grækenlands gæld vil gå i hårdknude.

Ifølge Bloomberg News blødte den nye græske finansminister, Yanis Varoufakis, mandag aften lidt op i retorikken omkring en potentiel græsk gældsrestrukturering. På et møde i London skulle ministeren angiveligt have droppet planerne om en gældsnedskrivning for i stedet at gå efter en ombytning til nye obligationer bundet til landets vækst, skriver Bloomberg News med henvisning til en anonym kilde.

Det udløste en stigning på mere end 11 pct. i det toneangivende græske aktieindeks, hvor især de hårdt belastede banker, National Bank of Greece, Attica Bank, Eurobank og Piraeus Bank lagde sig i front med stigninger på omkring 20 pct.

I resten af Europa gik de toneangivende indeks i London, Paris og Frankfurt frem med omkring 1 pct., mens stigningerne var mere end dobbelt så store i Milano og Madrid.

Det brede europæiske Stoxx 600-indeks steg 0,8 pct. og er tæt på det højeste niveau siden 2007. På sektorbasis var det især energi- og råvareaktier, der trak op - takket være stigninger i priserne på blandt andet olie, kobber og aluminium.

Ud over de græske aktier gik Europas største stigning til britiske Hunting PLC. Holdingselskabet har interesser i en række selskaber i oliebranchen og nyder godt af, at der endelig ser ud til at være en vending på det område. Aktien steg hele 15 pct. og havde selskab af branchekolleger som Vallourec, Seadrill og Subsea 7 i Stoxx 600-toppen.

Bunden tilhørte danske Pandora, efter at analytikerne i amerikanske Bank of America Merrill Lynch skar kraftigt i både anbefaling af og kursmål for smykkeaktien. Det kostede et kursfald på 6,9 pct.

De tyske energiselskaber RWE og E.On dykkede desuden henholdsvis 4,5 og 3,9 pct., fordi den tyske stat ser ud til at få medhold i EU-Domstolen og godt må beskatte brændstof til atomkraftværker. Det kan koste flere mia. euro for de to selskaber.

/ritzau/FINANS

 

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk