Aktier: Børshuses justeringer tager fokus i rød start

De danske aktier sigter umiddelbart mod en let negativ start på ugens sidste handelsdag, efter at aktierne gik en smule frem torsdag - med en stigning på 0,3 pct. til 1033,93 for C20 Cap-indekset.

Læs mere
Fold sammen

I Asien er stemningen negativ fredag morgen, og investorerne kan ikke hente inspiration fra USA, hvor der var lukket torsdag grundet Thanksgiving. Det betyder også, at mange holder fri også fredag, og derfor er der også en stille ugeafslutning i vente.

- Jeg venter, at vi vil se moderate fald fra start fredag, og igen bliver det en relativt stille dag. Der er halv handelsdag i USA, og langt de fleste derovre benytter lejligheden til at holde lang weekend, siger Torben Høyer, der er chefaktierådgiver i Nordea, til Ritzau Finans.

Den vurdering understøttes af, at futures for det tyske DAX-indeks falder med 0,4 pct. omkring tre kvarter før handelsstart.

På trods af en afdæmpet samlet udvikling er der dog umiddelbart rigeligt med selskabsnyheder at forholde sig til for investorerne.

Først og fremmest vil der fortsat være fokus på nogle af torsdagens centrale aktier. Bryggeriet Royal Unibrew steg eksempelvis med 7,7 pct. til 296,50 kr. efter at have fremlagt et stærkt regnskab for tredje kvartal sent onsdag.

Siden har en stribe finanshuse justeret på kursmålet for aktien. Blandt andet har japanske Nomura løftet sit kursmål til 345 kr. fra 290 kr. og gentaget anbefalingen "køb".

- Unibrew kommer i fokus igen. Det var fuldt fortjent, at aktien steg torsdag, for selskabet bliver bare ved med at levere varen, siger Torben Høyer.

Fokus vil der også igen være til Bang & Olufsen, efter at aktien i selskabet hamrede i vejret torsdag, hvor det kom frem, at B&O-bestyrelsen er i dialog med en eller flere investorer omkring et potentielt købstilbud på Struer-selskabet.

Siden har både Sydbank og Nordea løftet anbefalingen af B&O-aktien til "hold" fra "sælg" - begge med den holdning, at der skal et reelt købstilbud til, før kursen på 72,50 kr., som aktien steg til torsdag, kan retfærdiggøres.

- Det kommer lidt som en overraskelse for mig, at dialogen kommer nu. Når man kigger på B&O, virker det til, at det de facto har været til salg i to år. Vi får at se, om det udmønter sig i et tilbud, for det er stadig vores holdning, at hvis der ikke kommer et tilbud, så er aktien ikke kursen værd, siger Torben Høyer.

Hos Sydbank har senioranalytiker Morten Imsgard nogenlunde samme holdning. Han vurderer, at B&O-aktien igen skal falde med mellem 23,4 pct. og 33,2 pct. efter torsdagen stigning på godt 30 pct., hvis ikke forhandlingerne udmønter sig i et tilbud, som bestyrelsen kan anbefale til aktionærerne.

Hvis det omvendt faktisk bliver til et anbefalet tilbud, er der dog mere at komme efter, vurderer han.

- Et købstilbud som bestyrelsen anbefaler vil efter vores vurdering kunne give en kursstigning i intervallet 20,2 pct. til 33,6 pct. fra lukkekursen torsdag, skriver Morten Imsgard i et analysenotat.

Blandt elitepapirerne er der fredag rampelys til Vestas, der har fået indledt analysedækning hos Kepler Cheuvreux med den positive anbefaling "køb" og et kursmål på 500 kr.

Samtidig har den amerikanske storbank Goldman Sachs løftet sit kursmål for Vestas til 530 kr. fra 470 kr. og fastholdt anbefalingen "køb".

Vestas-aktien endte torsdag uændret i 440,80 kr.

Også A.P. Møller-Mærsk vil tage rampelys fredag, hvor der offentliggøres ugentlige tal for spotpriserne for containerfragt, der befinder sig på historisk lave og særdeles uprofitable niveauer.

Maersk Line og en stribe af containerrederiets rivaler har varslet ratestigninger på 1000 dollar per tyvefodscontainer (teu) per 1. december, og hvis det har nogen effekt, ser man ofte reaktionen i ratetallene fra Shanghai Shipping Exchange allerede ugen inden.

- Vi skal gerne se en positiv effekt allerede i dag, efter at der er varslet store ratestigninger per 1. december, siger Torben Høyer.

Mærsks B-aktie steg med 2 pct. til 10.450 kr. torsdag.

Ingeniørkoncernen FLSmidth kan muligvis hente lidt positiv afsmitning fra, at Novo Nordisk Fonden gennem Novo A/S har øget sin ejerandel i selskabet til 10,05 pct. FLS-aktien faldt med 0,6 pct. til 257 kr. i torsdagens handel.

Tilbage blandt sidepapirerne er der også opmærksomhed til luftfartsselskabet SAS, der offentliggør regnskab i december. Frem mod det har Nordea løftet sin anbefaling af aktien til "køb" fra "hold" i forventning om, at store besparelser vil lune i resultatopgørelsen.

- Ændringen kommer frem mod regnskabet, hvor de generelle besparelsestiltag, der er i gang, samt de lave oliepriser, der også betyder lavere brændstofpriser, gerne skulle slå igennem, siger Torben Høyer om anbefalingsløftet.