Aktier: Børshuse dirigerede DSV og Novo højere

Stemningen var god på det danske aktiemarked mandag, hvor blandt andre DSV og Novo Nordisk nød godt af positive analytikeranbefalinger.

Derudover var retningen vendt 180 grader på de europæiske aktiemarkeder, der var ramt af mismod fredag, men præget af købelyst mandag.

- Vi ser tegn på, at vi stabiliserer os efter den meget hårde medfart, som jeg synes, at aktierne fik i fredags, siger senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Han peger på, at den amerikanske centralbanks beslutning torsdag aften om at fastholde renten skabte tvivl i markedet om styrken af amerikansk økonomi. Den tvivl er dog aftaget igen - blandt andet efter meldinger fra tre af centralbankens beslutningstagere, der i weekenden udtalte, at de fortsat ser grund til at hæve renten i år.

Det hjemlige C20 Cap-indeks genvandt 1,6 pct. til 984,05 og slettede dermed hele fredagens minus på 0,8 pct.

DSV lå hele mandagen lunt i svinget og endte også øverst i C20 Cap efter en stigning på 3,5 pct. til 249 kr. Deutsche Bank gav aktien et lift ved et løfte anbefalingen til "køb" fra "hold".

Også Novo Nordisk fik ligesom DSV roser fra analytikerne. Swedbank løftede anbefalingen til "stærkt køb" fra "køb" og hævede kursmålet til 460 kr. fra 445 kr. Dermed ser den svenske storbank stadig et stort potentiale sammenlignet med slutkursen mandag, hvor Novo-aktien steg med 2,9 pct. til 378,10 kr.

Blandt mandagens vindere var også Genmab, der netop har fået tildelt Priority Review-status af de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) for den supplerende registreringsansøgning for kræftmidlet Ofatumumab (Arzerra) som vedligeholdelsesbehandling af patienter med recidiverende (tilbagevendende) kronisk lymfatisk leukæmi (CLL). Aktien steg med 2,4 pct. til 662 kr.

- Det er en god nyhed, men den helt store kursdriver er en godkendelse af selskabets lægemiddel mod knoglemarvskræft (Daratumumab, red.). Det kan ske allerede i år eller i starten af det nye år, skriver Jesper Bamberger, der er senioraktierådgiver i Nordea, i en kommentar.

I bunden af C20 Cap gravede TDC sig 0,4 pct. lavere til 37,48 kr. Britiske Barclays fastholdt anbefalingen "undervægt" og sænkede kursmålet for TDC-aktien til 40 kr. fra 45 kr.

Over weekenden var der tømmermændsnyt for Carlsberg, der måtte tilbagekalde øl fra 680 udskænkningssteder i Sverige. Tidligere i sidste uge måtte Carlsberg kalde øl af det tjekkiske mærke Staropramen tilbage, fordi to personer angiveligt begyndte at bløde i munden efter at have drukket øl af mærket, som distribueres af Carlsberg. Bryggeriaktien steg 0,3 pct. til 511,50 kr., hvilket placerede aktien i den nederste fjerdedel af C20 Cap.

Tættere på midten endte A.P. Møller-Mærsk, der steg med 0,7 pct. til 10.660 kr. målt på B-aktien. Analytikerne hos Main First Bank reducerede kursmålet for aktien i A.P. Møller-Mærsk til 15.500 kr. fra tidligere 17.500 kr., men fastholdt anbefalingen "outperform".