Aktier: Bølge af opkøb løfter stemningen

Det amerikanske aktiemarked er som ventet kommet godt fra start mandag, efter at først Asien og dernæst Europa har vist vejen med pæne aktiestigninger.

Den positive stemning har ifølge CNN rod i et prisfald på olie samt afdæmpede meldinger fra den amerikanske centralbankchef Janet Yellen, der gik på weekend med at gentage et budskab om, at renten vil blive hævet langsomt og gradvist ud fra en forsigtig tilgang til pengepolitikken.

Det toneangivende S&P 500-indeks indleder med en stigning på 0,8 pct. til 2077,28. Nasdaq-indekset ligger 0,8 pct. højere, og Dow Jones-indekset stiger 1,2 pct.


Opkøb i medicinalsektoren har sat et tydeligt fingeraftryk på mandagens handel.

Catamaran stiger næsten 25 pct. efter et købstilbud fra det UnitedHealth-ejede selskab OptumRx på 12,8 mia. dollar. Dermed sker der en konsolidering blandt selskaber, der rådgiver sygekasserne i forhold til tilskud- og prisaftaler på lægemidler.

Catamarans-aktionærer tilbydes 61,5 dollar kontant per aktie, og det sender kursen op til lige over 60 dollar. Dow-medlemmet UnitedHealth stiger med 3,8 pct.

Medicinalsektoren har desuden været omdrejningspunktet for to yderligere opkøb.

Det israelske medicinal- og kopiselskab Teva har dykket dybt i lommerne og indgået aftale om køb af det amerikanske medicinalselskab Auspex Pharmaceuticals for 3,2 mia. dollar inklusive gæld.


Prisen er aftalt til 101 dollar per aktie i Auspex og svarer til en præmie på 42 pct. i forhold til fredagens slutkurs på 70,91 dollar. Auspex stiger med næsten 42 pct.

Lidt mindre er gevinsten til det amerikanske medicinalselskab Hyperion Therapeutics, der har modtaget et købstilbud fra irske Horizon Pharma på 1,1 mia. dollar svarende til 46 dollar per aktie. Prisen svarer til en præmie på 35 pct. sammenlignet med de seneste 60 dages gennemsnit. I forhold til slutkursen fredag på 42,74 dollar er der tale om præmie på 7,6 pct.

Hyperion nærmer sig budkursen med en stigning på 7,4 pct.

GN Netcom-konkurrenten Plantronics falder derimod med 2,1 pct. efter en nedjustering af forventningerne til selskabets fjerde kvartal, der slutter med udgangen af marts.


Selskabet venter nu en omsætning omkring 200 mio. dollar mod tidligere 205-215 mio. dollar, og overskuddet ventes under det tidligere udmeldte niveau om en driftsindtjening på 32-37 mio. dollar, fremgår det af en melding fra selskabet.

/ritzau/FINANS